Guterres: “Tarih bizi yargılayacak”

Guterres: “Tarih bizi yargılayacak”

ABONE OL
22:30 - 27/10/2023 22:30
Guterres: “Tarih bizi yargılayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’ye saldırıların giderek artmasıyla 2 milyon kişinin topyekün bir çöküşle karşı karşıya olduğunu, insani yardımın engelsiz olarak sivillere ulaştırılması gerektiğini belirtti. Guterres, “Tarih hepimizi yargılayacak” dedi.

Refah sınır kapısından çok daha fazla kamyonun gecikmeden Gazze’ye girmesi gerektiğini söyleyen Guterres, “Gazze’deki sivillerin beklentilerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Gıda, su, ilaç, yakıt gibi temel insani yardım malzemelerinin tüm sivillere hızlı, güvenli ve yeterli miktarda engelsiz olarak ulaşmasına izin verilmelidir. Çatışmalar başlamadan önce günde yaklaşık 500 kamyon Gazze’ye geçiyordu. Son günlerde, ihtiyaçların daha önce olduğundan çok daha fazla olmasına rağmen, günde ortalama yalnızca 12 insani yardım kamyonu giriş yaptı” diye konuştu.

Çatışmalara insani bir ara verilmesi yönünde artan küresel fikir birliğini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Guterres, “İnsani ateşkes, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin ihtiyaç duyulan ölçekte ulaştırılması çağrımı tekrarlıyorum. Acı her geçen dakika artıyor. Bir değişiklik olmazsa, Gazze halkı eşi benzeri benzeri görülmemiş bir insani acıyla karşı karşıya kalacak. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Tarih hepimizi yargılayacak” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü: “Gazze’de ölenlerin yüzde 40’tan fazlası çocuk”

BM’ye bağlı çok sayıda kuruluş da, Gazze’ye insani yardımın sağlanması ve insani ateşkes ilanı için çabalarını sürdürüyor.

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısının ardından başlayan yoğun saldırılar sonucunda Gazze’de 7 bin 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 18 bin 482 kişinin de yaralandığını açıkladı.

WHO, Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin yüzde 40’tan fazlasının çocuk olduğunu bildirdi. Gazze’deki 35 hastanenin 12’sinin çalışamaz durumda olduğu, 23’ünün de kısmen hizmet verebildiği, diyalize hastası bin kişi, kuvözde olan 30 prematüre bebek ve 2 bin kanser hastasının acil tedavi beklediği kaydedildi.

“Yeterli yakıt sağlanmazsa BM yardım operasyonlarını sürdüremez”

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, gerekli yakıt sağlanmazsa Gazze’de insani yardım operasyonlarının devam edemeyeceğini açıkladı. Lazzarini, “21 Ekim’den bu yana Mısır’dan gelen birkaç yardım kamyonu konvoyu, iki milyon kişi için hiçbir fark yaratmayacak kırıntılardan başka bir şey değil. İhtiyacımız olan anlamlı ve kesintisiz yardım akışıdır” dedi.

Lazzarini, Gazze’ye uygulanan kuşatmanın sürmesi halinde çok daha kişinin öleceğini belirterek, “Gazze’de temel hizmetler çöküyor, ilaçlar tükeniyor, yiyecek ve su tükeniyor. Yakıt sağlanmazsa insani operasyonumuza devam edemeyeceğimiz konusunda uyarıda bulunmuştum. Bu uyarım hala geçerli. Son birkaç gündür yakıt tüketimimiz sınırlandı. Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için insani ateşkes sağlanmalı” dedi.

BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Filistin Temsilcisi Samer Abdeljaber, Gazze’deki insanların durumunu “kabus” olarak değerlendirdi. Abdeljaber, “Bir sınıf büyüklüğündeki odada 70 kişi uyuyor, yiyor, içiyor ve ailelerine bakıyor. 25 bin kişiye 8 tuvalet düşüyor” dedi.

BM Filistin İnsani Yardım Temsilcisi Lynn Hastings, Gazze’de tutulan 224 rehinenin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu. Hastings, insani yardımın da Gazze’deki halka ön koşulsuz ve engelsiz ulaşması gerektiğini söyledi. Hastings, gelen çok küçük miktardaki yardım, yakıt kıtlığı ve güvenlik durumuna işaret ederek, Gazze’deki durumu “korkunç” olarak değerlendirdi.

VOA tarafından geçilen Guterres: “Tarih bizi yargılayacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres: “Tarih bizi yargılayacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres: “Tarih bizi yargılayacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.