Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti

Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti

ABONE OL
23:59 - 25/10/2023 23:59
Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada Filistinli militan örgüt Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını haklı çıkardığı şeklinde İsrail’in kendisine yönelttiği suçlamayı reddetti.

Guterres,“Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların bir boşlukta meydana gelmediğini de kabul etmek önemlidir. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalmıştır” şeklindeki sözlerine İsrail’den gelen tepkilere yanıt verdi.

Guterres, dünkü açıklamalarında İsrail-Hamas çatışmasında sivillerin korunması çağrısında bulunmuş ve Gazze Şeridi’nde “uluslararası insani hukukun açık şekilde ihlal edilmesiyle ilgili” kaygılarını dile getirmişti.

Guterres, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’ne, sivillere saygı göstermeye ve onları korumaya yönelik temel ilke başta olmak üzere savaşın kuralları olduğu konusunda açık olmanın hayati önem taşıdığını söylemişti. BM Genel Sekreteri konuşmasında, Hamas’ın korkunç saldırıları nedeniyle Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.

Guterres, dün yaptığı açıklamaların İsrail’i öfkelendirmesiyle ilgili olarak, “Dün Güvenlik Konseyi’nde yaptığım bazı açıklamaların sanki Hamas’ın terör eylemlerini meşru kıldığım şekilde yanlış yorumlanması karşısında şoke oldum” dedi.

“Bu doğru değil. Bunun tam tersini söyledim” diyen Guterres, “Dün açıkça belirttim ve şunu söyledim; ‘Hamas’ın İsrail’de 7 Ekim’deki korkunç ve benzeri olmayan terör eylemlerini açık bir şekilde kınadım. Hiçbir şey sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesini, yaralanmasını, kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roketle saldırılmasını haklı çıkaramaz’ dedim” ifadelerini kullandı.

Filistinliler’in dertlerini gündeme getirdiğini hatırlatan Guterres, “Bunu yaparken de açıkça belirttim ve ‘Filistinliler’in sorunları Hamas’ın şaşkınlık verici saldırılarını haklı çıkaramaz’ dedim” şeklinde konuştu.

Guterres, “Daha sonra da Ortadoğu krizinin tüm yönlerine atıfta bulunarak konuşmama devam ettim. Bu konuyu açıklığa kavuşturmanın gerekli olduğuna inanıyorum, özellikle de hayatını kaybedenlere ve ailelerine saygı açısından” dedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres’in konuşmasını “şoke edici” olarak nitelendirmiş ve sosyal medya platformu X’teki paylaşımında Guterres’i derhal istifaya çağırmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de artık Guterres ile görüşmeyeceğini açıklamıştı. Güvenlik Konseyi toplantısı için New York’ta bulunan Cohen, sosyal medya hesabından, “BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim’den sonra dengeli bir yaklaşıma yer yok. Hamas dünyadan silinmelidir” diye yazmıştı.

Erdan bu sabah da İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Guterres’in yorumlarının ardından, ülkesinin BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’e vize vermeyi reddettiğini söylemişti.

Erdan, “Guterres’in sözleri nedeniyle BM temsilcilerine vize vermeyi reddedeceğiz. Onlara bir ders vermenin zamanı geldi” demişti.

VOA tarafından geçilen BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.