Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi

Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi

ABONE OL
00:06 - 19/06/2021 00:06
Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeniden adaylığına onay verip, ikinci kez seçilmesi için tavsiye kararı aldığı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu göreve ikinci kez seçildi. BM Genel Kurulu’na ülkesi Portekiz tarafında beş yıllığına yeniden aday gösterilen Guterres, genel kurulda yemin etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in genel sekreterlikteki ikinci dönemi 1 Ocak 2022 tarihinde başlayıp, 31 Aralık 2026 tarihinde sona erecek. BM Genel Kurulu’nda genel sekreterlik için tek aday olan Guterres için formalite olarak nitelendiren oylama yapılacak. Genel sekreterlik görevine ilk döneminde 1 Ocak 2017 tarihinde başlayan 72 yaşındaki eski Portekiz Başbakanı Guterres’in yeniden göreve seçildiğini BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır duyurdu.

“Bu kritik dönemdeki üzerimdeki sorumluluklarımın farkındayım”

Genel Kurul’da teşekkür konuşması yapan Guterres, tarihin bu kritik anında kendisine yüklenen büyük sorumlulukların farkında olduğunu söyledi. Guterres, yeniden göreve seçilmesinden dolayı onur duyduğunu belirterek kendisini yeniden göreve getirenlere teşekkür etti.

Dünyanın bir yol ayrımında olduğunu belirten Guterres, “Gerçekten bir yol ayrımındayız. Dünyanın paradigmaları değişiyor. Bazı şeyler tersine gelişiyor. Şu anda yaptığımız seçimlerle kendi tarihimizi yeniden yazıyoruz. Dünya her iki yöne de gidebilir. Çöküş ve kriz yaşanabilir. Ya da herkes için daha yeşil, daha güvenli, barışçı ve daha iyi bir gelecek yaratılabilir. Bunu sağlamak için, umutlu olmak için nedenler var” dedi.

“Salgın dünyada yaşanan eşitsizlikleri bir kez daha ortaya çıkarttı”

BM Genel Sekreteri Guterres, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Corona virüsü salgınının dünyada eşitsizlikleri bir kez daha ortaya çıkardığını, dünyanın iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Genel Sekreter Guterres, salgın sonrası dünyanın sosyo-ekonomik olarak toparlanabileceğini ancak bu kötü durumdan çıkış yolunun çok daha eşitlikçi bir temelde olursa gerçekleşebileceğini belirtti.

Genel Sekreter Guterres, salgınla mücadelede dünya ülkeleri arasındaki eşitsizliklere vurgu yaparak, “Salgınla mücadelede eşitliğin hemen başlaması gerekiyor. Aşıların herkes için her yerde mevcut olması gerekiyor. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde, dünyada sürdürülebilir ve kapsayıcı bir iyileşme için koşullar yaratmalıyız. Daha katetmemiz gereken çok daha yol var” dedi. Guterres, ikinci döneminde uluslar arasında güvenin gelişmesini sağlamak için çalışacağını belirtti.

Türkiye Guterres’i tebrik etti

Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri Guterres’in yeniden beş yıl süreyle seçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, görev süresi 31 Aralık 2021’de sona erecek olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu göreve beş yıllık ikinci bir dönem için yeniden atanmasına ilişkin kararı 18 Haziran 2021 tarihinde kabul etmiştir. Sayın Guterres’i yeniden BM Genel Sekreteri olarak atanmasından ötürü tebrik ederiz.BM Genel Sekreteri Guterres’in mevcut görevi süresinde ülkemizle tesis ettiği yakın ve dostane ilişkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır .Türkiye, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine ulaşılması hedefi doğrultusunda BM Genel Sekreteri’ne ve BM’nin çalışmalarına verdiği katkıyı güçlendirerek sürdürecektir.Sayın Guterres’in yeniden atama kararının alındığı Genel Kurul oturumu dahil olmak üzere, atama sürecinin tamamının 75. Genel Kurul Başkanı Sayın Volkan Bozkır’ın öncülüğünde icra edilmiş olması ülkemiz açısından ayrı bir gurur kaynağıdır.”

VOA tarafından geçilen Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres BM Genel Sekreterliğine Yeniden Seçildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.