ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından dünya liderleri Trump’ın ekibiyle bağlarını güçlendirmek için telefon görüşmeleri yapmaya ve heyetler göndermeye başladı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise farklı bir yaklaşım benimsiyor: Golf antrenmanı.
Güney Koreli başkanlık yetkilileri VOA’e yaptıkları açıklamada, Yoon’un sekiz yıl sonra ilk kez golfe başladığını, özellikle de dünya liderleriyle spor üzerinden bağ kurmasıyla bilinen Trump’la diplomasiye hazırlanmak için golf oynadığını doğruladı.
Bu adım, öngörülemeyen “Önce Amerika” yaklaşımıyla Güney Kore için ekonomik ve güvenlik zorlukları oluşturan Trump’ın dönüşüne verilen daha geniş bir yanıtın parçası.
Başkan Joe Biden döneminde ABD ile değerlere dayalı bir ittifaka sıkı sıkıya bağlı olan, Kuzey Kore’ye insan hakları konusunda baskı yapan ve askeri güç gösterisi yapmaya çalışan bir muhafazakar olan Yoon’un işi, Trump’la birlikte bundan sonra zorlaşabilir.
Şimdi Yoon, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile daha dostane ilişkiler kurulmasını savunan ve ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarını masraflı “savaş oyunları” olarak nitelendiren Trump ile mücadele etmek zorunda.
70 yıllık ABD-Güney Kore ittifakının değerini sürekli olarak sorgulayan Trump, hatta Güney Kore’nin daha fazla ödeme yapmaması halinde ABD askerlerinin geri çekileceğini ima etmişti.
Güney Kore’nin tedirginliğine ekonomik kaygılar da ekleniyor. Yetkililer, Trump’ın gümrük vergileri uygulamaktan bahsetmesi ve yenilenen bir ABD-Çin ticaret savaşının ihracata dayalı Güney Kore ekonomisini istikrarsız hale getirebileceğinden endişe ediyor.
Trump’ın ABD başkanlık yarışını kazanması Güney Kore’de vicdan muhasebesi yapılmasına yol açarken, sol eğilimli birçok yorumcu, giderek güvenilmez hale gelen bir müttefike aşırı bağımlılıktan yakınıyor.
Önde gelen Hankyoreh gazetesinde yakın zamanda yayınlanan bir yazıda, “Trump’ın yeniden seçilmesi, Güney Kore’nin son 70 yıldır büyük ölçüde bağımlı olduğu ABD liderliğindeki uluslararası düzende tektonik bir değişimin habercisi” denildi.
Yazıda, “tüm yumurtalarını Güney Kore-ABD ittifak sepetine koyan” Yoon yönetiminin şimdi “bu kör inancın yıkıcı sonuçlarına tanık olacağı” uyarısında bulunuldu.
Trump’ın eşsiz fırsatlar sunduğuna dikkat çekseler bile birçok muhafazakar Güney Koreli yorumcu, ittifakın geleceğine ilişkin endişelerini dile getirdi.
Güney Kore’nin en büyük gazetesi Chosun Ilbo’da yayınlanan bir başyazıda, Trump’ın savunma maliyet paylaşımında aşırı bir artış talep etmesi halinde Güney Kore’nin “karşılığında bağımsız nükleer silahlanma için pazarlık yapabileceği” belirtildi.
Maliyet paylaşımı sorunları
Savunma yükünün paylaşımı, Trump’ın ilk döneminde olduğu gibi yeni dönem başkanlığında da ABD-Güney Kore ittifakının ilk büyük sınavı haline gelebilir.
Trump’ın yeniden seçilmesinden sadece bir gün önce ABD ve Güney Kore, Seul’ün ABD askeri birliklerini desteklemek için 2026 yılında 1,19 milyar dolar ödemesini öngören yeni bir anlaşmaya imza attı. İmzalanan anlaşma, bir önceki yıla göre yüzde 8,3’lük bir artışa işaret ediyor.
Altı yıllık anlaşma, ittifakı “Trump’a karşı korumaya” yönelik bir girişim olarak görüldü. Ancak bazı analistler bunun tam tersi bir etki yaratarak Trump’ın anlaşmayı tek taraflı olarak bozmasına ya da yeni mali taleplerde bulunmasına yol açabileceğinden endişe ediyor.
14 Kasım 2024 – ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel (sağda); ABD, Japonya ve Güney Kore’nin katıldığı “Özgürlük Sınırı” adlı askeri tatbikat sırasında askerlerle selamlaşıyor.
Seul’deki Ewha Üniversitesi’nden profesör Park Won-gon, örneğin Trump’ın Güney Kore’den ortak askeri tatbikatlar ya da bombardıman uçakları ve uçak gemileri gibi “stratejik varlıkların” ülkeye yapacağı seferlerin masraflarını karşılamasını isteyebileceğini söyledi.
Bu tür tatbikatlar ve konuşlanmalar yakın zamanda genişletildi. Bu, nükleer silahlı Kuzey Kore’ye karşı koruma için ABD’nin nükleer şemsiyesine güvenen Güney Kore için önemli bir güvence.
Profesör Park, Trump’ın bu faaliyetler için ödeme talep etmesi halinde bunun “kaçınılmaz olarak genişletilmiş caydırıcılığın genel çerçevesini zayıflatacağını” söyledi.
Terk edilme endişesi
Uzun zamandır ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarını eleştiren Trump, hatta 2018’de Kuzey Kore lideri Kim ile yaptığı ilk zirveden sonra tatbikatları beklenmedik bir şekilde azaltmıştı. Güney Kore’de birçok kişi şimdi Trump’ın Pyongyang ile, Seul’ün güvenlik çıkarlarını göz ardı eden yeni bir diplomasi yürütebileceğinden endişe ediyor.
Trump, ilk döneminde en sert eleştirilerini Kuzey Kore’nin ABD anakarasını tehdit eden kıtalararası balistik füze fırlatmalarına yöneltirken, Güney Kore için daha acil bir risk oluşturan kısa menzilli denemeleri önemsememişti.
Analistler ayrıca Trump ve Kim’in, nükleer silahsızlanmayı anlamlı bir şekilde ilerletmeden, sıcak ilişkilerini vurgulayan ve diplomatik ilerlemeyi yansıtan görüşmeleri sürdürebileceğinden korkuyor.
Seul’deki Sejong Enstitüsü’nden kıdemli araştırma görevlisi Lee Sang-hyun, Trump’ın yeniden seçilmesine ilişkin bir analizinde “Bu durumda Kuzey Kore fiili bir nükleer devlet olarak tanınır, ki bu da Güney Kore’nin kabul etmekte zorlanacağı bir gelişme olur” diye yazdı.
Nükleer güç yanlısı sesler daha yüksek çıkıyor
Bu kaygılar Güney Kore’de bağımsız bir nükleer kapasite isteyen sesleri cesaretlendirdi. Bağımsız nükleer kapasite çağrısı, Yoon hükümetinde daha fazla kabul görmeye başlamıştı.
Bu fikri benimseyen son isim, bu yılın başlarına kadar Yoon hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Park Jin. Bu hafta Güney Koreli bir haber kuruluşuna verdiği mülakatta Park, Trump’ın ABD askerlerini geri çekme tehditlerine devam etmesi halinde Güney Kore’nin “potansiyel olarak nükleer beceriler edinmek dahil tüm olası güvenlik seçeneklerini ciddi bir şekilde değerlendirmesi” gerektiğini belirtti.
Güney Kore’nin nükleer silahlanması ABD politika çevrelerinde de, özellikle de giderek artan sayıda eski Trump yetkilisi arasında ilgi görmeye başladı. Hatta Trump’ın kendisi de başkan olarak olmasa da ilk başkanlık kampanyası sırasında bu fikri ortaya attı.
Ancak hala ciddi engeller var. Böyle bir hamle muhtemelen Kuzey Kore ve Çin’in şiddetli tepkisine yol açabilir ve herhangi bir “kopuş” döneminde Güney Kore’nin güvenliğini tehlikeye atabilir. Ayrıca, Güney Kore nükleer silah kullanmaya karar vermesi halinde ciddi ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
28 Temmuz 2022 – Donald Trump, New Jersey eyaletinde düzenlenen Bedminster Golf Turnuvası’nda oynamıştı.
Golf diplomasisi
Bu zorlukların hepsi, Trump’la golf sahasında vakit geçirmenin bu sorunları bire bir ele alma fırsatı sunacağını uman Yoon için büyük bir diplomatik sınav anlamına geliyor.
Böyle bir yaklaşım, Trump ile yakın bağ kuran ve kısmen golf oynayarak ikili sürtüşmeleri yumuşatmaya çalışan Japonya’nın eski Başbakanı Shinzo Abe’nin yaklaşımına benzeyebilir.
Trump’la ilişkilerde kişisel bağların ve proaktif iletişimin önemini vurgulayan Ewha Üniversitesi profesörü Park Won-gon’a göre bu, mantıklı bir strateji.
Profesör Park, “Trump için her şey kimi dinlediğiyle ilgili. Kendisine yakın olanların söylediklerini tekrarlama eğiliminde, bu nedenle duruşumuzu iletmek için yakın ilişkilerden yararlanmamız gerekiyor” dedi.
VOA tarafından geçilen Güney Kore, Trump’ın geri dönüşüne ve ABD ile olan ittifakın karşılaşacağı gerginliklere hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Kore, Trump’ın geri dönüşüne ve ABD ile olan ittifakın karşılaşacağı gerginliklere hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Kore, Trump’ın geri dönüşüne ve ABD ile olan ittifakın karşılaşacağı gerginliklere hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
Az önceGÜNCEL
Az önceGÜNCEL
13 dakika önceALMANYA
25 dakika önceGÜNCEL
5 saat önceAVRUPA
6 saat önceGÜNCEL
7 saat önce