Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor

Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor

ABONE OL
00:48 - 21/01/2024 00:48
Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl Güney Amerika’dan ABD’ye karayoluyla ulaşmak için 110 bini çocuk toplamda 520 binden fazla göçmenin kullandığı tehlikeli Darien Geçidi’nde düzensiz göçü kontrol altına almak için çabalar artıyor.

Panama Göçmenlik Dairesi verilerine göre, yılın ilk 12 gününde yaklaşık 6 bin kişi Darien Geçidi’ni kullandı. Panama Güvenlik Bakanı Juan Manuel Pino, sınırdan yasa dışı göçmen akışını önlemek ve bölgede faaliyet gösteren organize suç örgütlerine ve insan kaçakçılarına yönelik mücadeleyi artırmak amacıyla Kolombiya sınırındaki devriye sayılarının artırılacağını ve gece uçuş kapasitesine sahip 8 adet helikopterin satın alınacağını duyurdu.

Kolombiya ile Panama arasında yer alan 100 km uzunluğundaki ormanlık alan zorlu doğa koşulları, vahşi hayvan saldırıları ve bölgede faaliyet gösteren silahlı çetelerden dolayı taşıdığı ciddi ölüm riskinden dolayı Yeşil Cehennem olarak da biliniyor.

ABD’ye göç etmek umuduyla Darien Geçidi’ni aşarak Panama’ya ulaşan göçmenlerin bildirdiklerine göre güzergâh boyunca insan cesetlerine rastlamak, gasp, tecavüz, zehirli veya vahşi hayvan saldırısına uğramak, köle olarak esir alınmak gibi çok sayıda vaka yaşanıyor.

Pino, bölgede uyuşturucu ticaretinden insan kaçakçılığına kadar çok sayıda yasadışı iş yapan suç örgütlerinin, bölgedeki insani krizden faydalanarak güçlendiğini kaydediyor.

“Darien için pandemi bir milat oldu”

Panama’daki resmi verilere göre, 2020 yılında toplamda, 6 bin 465 kişinin kullandığı Darien Geçidi, 2021’de 133 bin 726, 2022’de 248 bin 284, geçen yıl ise 520 bin 85 göçmen tarafından kullanıldı.

Geçen yıl Darien’i aşarak Panama’ya ulaşan göçmenlerin yüzde 63’ünü Venezuelalılar oluşturdu. Venezuela’yı sırasıyla son zamanlarda artan güvenlik sorunuyla öne çıkan Ekvador, ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı Haiti ve Çin izliyor.

Darien’i geçen göçmenlerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan kurumlardan olan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun (IFRC) 2022 yılında yaptığı bir araştırma, Darien Geçidi’ni kullanan göçmenlerin yüzde 51’inin pandemide işlerini kaybeden kesimlerden oluştuğunu, çalışmaya devam edenlerin yüzde 53’ününse gelirlerinin azaldığını ortaya koyuyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı IFRC Amerika Göçmen ve Sosyal Entegrasyon Koordinatörü Jose Felix Rodriguez “Darien de dâhil olmak üzere Orta Amerika ve Meksika üzerinden geçiş yapan göçmenlerin büyük çoğunluğu Venezuela ve Ekvator vatandaşı. Karayip ülkelerinden ve hatta Çin, Afganistan ve Hindistan gibi diğer kıtalardan da göçmenler geliyor” diye kaydetti.

Rodriguez’e göre göçmenleri ülkelerini terk etmeye iten temel nedenler arasında yoksulluk, şiddet ve güvensizlik yer alırken, göçmenler arasında en savunmasız kesimlerse kadınlar, çocuklar, LGBTIQ+ bireyler, yaşlılar ve engellilerden oluşuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından Cuma günü yayımlanan yeni bir rapora göre, Panama’nın Darien bölgesi ve Venezuela’dan gelen göç, dünyanın büyüyen insani ve yerinden edilme krizleri arasında yer alıyor.

IFRC yetkililerine göre Güney Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için kullanılan güzergâhlarda göçmenlere, su, temizlik, sağlık, psikososyal desteklerin verildiği insani yardım noktalarının kurulması, hayat kurtarmak ve göçmenlerin yaşadığı zorlukları hafifletmek için hayati önem taşıyor.

VOA tarafından geçilen Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Amerika’dan ABD’ye düzensiz göçü önlemeye yönelik çabalar artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.