Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı

Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı

ABONE OL
09:41 - 25/03/2024 09:41
Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uzay hava durumu tahmincileri yayınladıkları jeomanyetik fırtına gözlemi ile güneş patlamasından kaynaklanan plazmalar nedeniyle radyo yayınlarının etkilenebileceğini söylediler.

Bugün için yapılan tahmine göre harika bir aurora izleme deneyimi de olabilir.

Aurora, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar olarak biliniyor.

Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak da adlandırılıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA’nın Boulder, Colorado’daki Uzay Hava Tahmin Merkezi tarafından hafta sonu yayınlanan uyarıya göre, halkın endişelenmesi için ise hiçbir neden yok.

Fırtına, trafik kontrol kuleleriyle iletişim kurmaya çalışan uçaklar gibi yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabilir. Merkezdeki uzmanlardan Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini söyledi.

Uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte sorun yaşayabileceği belirtilirken bunların üstesinden gelinemeyecek kadar büyük sorunlar olmadığı da paylaşıldı.

Lash, “Genel halk için, eğer geceleri gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerdeyseniz, bu gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacaktır” dedi.

Her 11 yılda bir güneşin manyetik alanı değişiyor, yani kuzey ve güney kutupları yer değiştiriyor. Bu döngü sırasında güneş aktivitesi değişiyor ve bu döngüde bulunanan güneş şu anda güneşin maksimumu olarak adlandırılan en aktif noktasına yakın oluyor.

Lash, böyle zamanlarda Pazar günü gelen türden jeomanyetik fırtınaların Dünya’yı yılda birkaç kez vurabileceğini söyledi. Solar minimum dönemi fırtınaları arasında dünyada birkaç yıl geçebilir.

Aralık ayında son yılların en büyük güneş patlaması radyo iletişimini kesintiye uğratmıştı.

VOA tarafından geçilen Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güneş patlamasından kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın radyo iletişimini bozabileceği uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.