Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar”

Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar”

ABONE OL
10:45 - 19/08/2024 10:45
Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Cumhuraşkanı Vladimir Putin, iki günlük resmi ziyaret için Pazar günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti.

Rus televizyonu, Putin’in uçağının akşam saatlerinde Bakü’ye vardığı görüntüleri yayınladı.

Putin’in hem Moskova hem de Türkiye ile yakın işbirliğine sahip ve aynı zamanda Batılı ülkelere önemli bir enerji tedarikçisi olan Azerbaycan’a yaptığı ziyaret, Ukrayna’nın Rus topraklarında eşi görülmemiş operasyon düzenlemesinin ardından gerçekleşiyor.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili ilişkiler ve “uluslararası ve bölgesel sorunlar” hakkında görüşecek.

Resmi haber ajansı Azertac, iki liderin pazar akşamı Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı resmi konutunda akşam yemeği yiyeceğini bildirdi.

Rus ajansı Ria Novosti, Aliyev ve Putin’in Pazartesi günü ortak belgeler imzalayacağını ve basına açıklamalarda bulunacağını bildirdi.

Putin ayrıca 1993-2003 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Haydar Aliyev’in mezarına çelenk bırakacak.

Kremlin daha önce yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki (anlaşmazlığın) çözümü konusunu da görüşeceklerini” söylemişti.

Azerbaycan, 30 yıldır Ermeni ayrılıkçıların elinde tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesini Eylül 2023’te geri aldı.

Ermenistan, Rusya’nın Azerbaycan ile Dağlık Karabağ konusunda yaşadığı anlaşmazlıkta kendisine yeterli desteği vermediğini ileri sürüyor.

Ermenistan Dağlık Karabağ’ın kontrolünü kaybetmesinden bu yana Batılı ülkelerle, özellikle de ABD ile ilişkilerini derinleştirmeye çalışıyor. Ancak bu durum, her iki eski Sovyet ülkesini de kendi nüfuz alanında gören Moskova’nın hoşuna gitmiyor.

Azerbaycan, Şubat 2022’de Ukrayna’da çatışmaların başlamasının ardından Rusya’nın doğalgaz sevkiyatında yaşanan keskin düşüşü telafi etmek için birçok Avrupa ülkesinin yöneldiği önemli bir doğalgaz üreticisi oldu.

Ayrıca Bakü, Kasım ayında COP29 iklim konferansına da evsahipliği yapacak.

Putin’in Azerbaycan’ı en son Eylül 2018’de ziyaret etmişti.

Putin hakkında, Ukraynalı çocukların Rusya’ya “sınırdışı edilmesi” nedeniyle Mart 2023’ten bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından verilen bir tutuklama emri bulunuyor. Kremlin ise bu iddiayı reddediyor.

Tutuklama emri Putin’in yurtdışı seyahatlerini kısıtlarken, Azerbaycan, ICC’nin temel metni Roma Statüsü’nü imzalamadı.

VOA tarafından geçilen Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gündem “uluslararası ve bölgesel sorunlar” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP