DOLAR

32,5611

0.22%
EURO

34,9840

-0.04%
ALTIN(gr)

2.446,55

0,44%
BİST 100

9716.77

0,44%
Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık

Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık

ABONE OL
12:23 - 24/04/2022 12:23
Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Muhalefet cephesinde Türkiye’de parlamenter sisteme dönüş hedefiyle işbirliği yapan altı siyasi parti lideri, yarın akşam baskın seçim ihtimalini değerlendirecek ve seçimlerde sandık güvenliğini sağlayacak çalışmaların çerçevesini ele alacak.

Yarınki üçüncü çalışma yemeği, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde, “tatlı yiyelim tatlı konuşalım” mesajıyla düzenlenecek. Buluşma sonucunda kamuoyuna yeniden “iktidar değişimi için işbirliğinden vazgeçmeyeceğiz” mesajı verilmesi öngörülüyor.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre liderler, gelecek hafta ilk kez toplanacak seçim güvenliğiyle ilgili komisyonda öncelikli ele alınması gerekli başlıkları değerlendirecek. Bu kapsamda kamuoyuna AKP-MHP iktidar cephesince 2022 yılı sonbaharı için baskın seçim kararı alınsa dahi, muhalefet olarak hazırlık sürecinde sıkıntı olmayacağı mesajı verilecek.

İktidar değişimi ve seçim kazanma hedefinden vazgeçilmeyeceği konusunda, Demokrat Parti’den ev sahibi Uysal’ın Ege yöresi şivesiyle “Netçez netçez bu seçimi alıcez” sözleri de altı parti arasında espri konusu.

Cumhurbaşkanı adayı tarifi tatlıya bağlanacak

DP Genel Merkezi’ndeki iftar yemeğinde Gültekin Uysal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ortak Cumhurbaşkanlığı adayına ilişkin “tarif” gerilimini de görüşecek. Bu noktada özellikle Davutoğlu’nun, Uysal’ın “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” şeklindeki Cumhurbaşkanı adayı tarifinden rahatsızlığını dile getireceği belirtildi. Babacan’ın ise Uysal’ın Cumhurbaşkanı adayı tarifi çıkışıyla 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç’ı kastettiği konusundaki DEVA Partisi’nin rahatsızlığını masaya taşıyıp taşımayacağı merak ediliyor.

Ev sahibi Uysal’ın ise, hafta içerisindeki ikili temaslarında vurguladığı üzere altılı masadaki siyasi parti yönetimlerini kastetmediği açıklamasını yineleyerek, konuklarına memleketi Afyonkarahisar’dan manda kaymağı ikramıyla işi tatlıya bağlayacağı vurgulandı. Masada manda kaymağı olunca Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mart’ta anlattığı Medine hurmalı, kestane ballı ve yulaf ezmeli manda yoğurdu şeklindeki şifa tarifi de gündeme gelebilir gibi görünüyor.

Bu çerçevede yarınki altı lider görüşmesinde, seçim odaklı hazırlık süreci ele alınırken, ortak Cumhurbaşkanı adayı isimleri üzerinden şimdiden değerlendirme yapılması beklenmiyor. Ancak parti üst düzey yöneticileri, seçim takvimi ilan edildiğinde, altı liderin ortak Cumhurbaşkanı adayı ilan etmesinde sıkıntı olmayacağı görüşünü vurguluyor.

Siyasi parti yöneticilerinden birisi, “Ortak aday ‘no name’ (halkın tanımadığı biri) olmayacaktır. Erdoğan’ın liderlik duruşu karşısına siyasi dengeleri yönetebilecek aday çıkarılması gerekiyor. Sadece seçim değil geçiş sürecinde de toplumsal psikolojiyi ve siyasi dengeleri yönetebilecek birisi olmalı” yorumunu paylaştı.

Seçim Güvenliği Komisyonu’nun çalışması çerçevelenecek

Liderler, 27 Mart’ta Babacan’ın ev sahipliğindeki buluşmada kurulması kararlaştırılan

Seçim Güvenliği Komisyonu’nun yürüteceği çalışmalarla ilgili beklentileri şekillendirecek. AKP-MHP’nin yasalaştırdığı yeni mevzuattaki “üç ay içerisinde Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı Türkiye’deki seçim kurulu yapılarındaki değişikliği durdurması veya olur vermesi” şeklindeki her iki seçenek de konuşulacak.

Liderlerce çizilecek çerçevede, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İyi Parti adına Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, Saadet Partisi adına Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez, Demokrat Parti adına Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, DEVA Partisi adına Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, Gelecek Partisi adına Seçim ve Hukuk İşleri Başkan Ayhan Sefer Üstün, gelecek hafta ilk komisyon toplantısını gerçekleştirecek.

Seçim gününde sandıklardan ıslak imzalı tutanaklar ile YSK sistemindeki sonuçları karşılaştırmak üzere ortak teknik altyapı oluşumu için gelecek dönemde komisyonun genişlemesi ihtimali de gündemde. Seçim güvenliği için sandık başlarında parti temsilcileri bulundurması bakımından, komisyonun çalışmasına partilerdeki teşkilat sorumlusu genel başkan yardımcılarının da katılabileceği ifade edildi.

Seçim konusunda bir yönetici, “Eğer uluslararası arenadaki gelişmeler ile sonbaharda erken seçime gidilirse bambaşka bir denklem kurulur” ifadesiyle mutlaka farklı seçim zamanlaması senaryolarına hazırlık gerektiğini kaydetti.

Parti yöneticileri, ortak Cumhurbaşkanı adayı dışında asıl hazırlığı, “parlamenter sisteme geçişi sağlayabilmek için TBMM’de anayasal değişikliği yapabilecek sandalye çoğunluğuna sahip olunması” için yapmak gerektiğini görüşünde birleşiyor.

Yol Haritası Komisyonu da siyasi koordinasyonu yürütecek

Öte yandan liderlerce “Yol Haritası Çalışma Grubu” olarak nitelendirilmiş olan komisyon, partiler arasındaki siyasi koordinasyonu sağlamaya devam edecek. Bu komisyonda CHP adına Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti adına Şenol Sunat, Saadet Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, DEVA Partisi adına Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti adına Genel Sekreter Serhan Yücel ve Gelecek partisi adına Siyasi İşler Başkanı Mustafa Nedim Yamalı’nın yer alması öngörülmüştü.

Ancak İyi Parti’den Sunat’ın seçim güvenliği çalışmasındaki yoğunluğu nedeniyle bu komisyona Meral Akşener’in başka isim görevlendirebileceği de kaydedildi. Gelecek Partisi’nden ise Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı’nın altı parti işbirliği çalışmalarında görev almasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

Ekonomi Komisyonu şeklinde altı parti arasında üçüncü bir çalışma komisyonu kurulması görüşüne ise pek sıcak bakılmıyor. Her parti tarafından kendi seçmen tabanlarına yönelik ayrı ayrı mesajlar verilmesi gerektiği görüşü paylaşıyor. Örneğin İyi Parti cephesi, geçtiğimiz haftalarda kendi kalkınma programını kamuoyuna açıkladı ve kendi ekonomi vaatlerine seçmenlerine anlatmayı sürdürmeyi tercih ediyor.

VOA tarafından geçilen Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gündem Cumhurbaşkanı Adayı Değil Seçime Hazırlık haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.