Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi 

Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi 

ABONE OL
10:24 - 16/04/2024 10:24
Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun, muhalefet partilerinin Hatay ve Ordu büyükşehir belediyelerindeki seçim sonuçlarına itirazları konusunda 17 Nisan Çarşamba günü karar vermesi bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Hatay’da CHP ve Ordu’da İYİ Parti tarafından 31 Mart’taki büyükşehir belediyesi başkanlıklarında AK Parti lehine seçim sonuçlarına yapılan olağanüstü itiraz başvurularıyla ilgili değerlendirmede bulunacak.

YSK, son bir hafta içinde siyasi partilerce 3 il, 27 ilçe ve 3 belde ile ilgili yapılan seçim iptali yönündeki talepleri reddetti.

Son olarak YSK Başkanı Ahmet Yener, AK Parti’nin itirazı üzerine Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesi, Edirne’de bir belde ve Sivas’taki bir seçim bölgesinde 2 Haziran’da yeniden seçim yenilemesi yapılacağını açıkladı.

Kütahya’da ise, MHP’nin itirazı doğrultusunda Kütahya İl Seçim Kurulu’nca geçersiz oyları geçerli kabul etme yönünde karar alınması nedeniyle yeniden oy sayımı yapıldı. Bu kararı iptal ettirmek üzere CHP, YSK’ya başvurmuştu ancak YSK’nın kararı onaylaması üzerine geçersiz oyların sayımı gerçekleştirildi.

Kütahya’da 5 bin 659 oy sayıldı. Sonuçta, CHP adayı Eyüp Kahveci’nin oyu 40 bin 739’a, MHP adayı Alim Işık’ın oyu 40 bin 168’e, AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu’nun ise oyu 38 bin 146’ya yükseldi. Böylece CHP lehine mevcut sonuç değişmedi ve Eyüp Kahveci, Kütahya Belediye Başkanı oldu.

CHP: “YSK’nın siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine inanıyorum”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, beraberinde CHP yöneticileriyle Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle YSK’ya itiraz başvurusu yaptı.

Özel, “2019 seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini seçmenin vicdanı 2 ay sonra cevaplamadı mı? Seçmen mağdurun yanında yer aldı ve o gün 806 bin fark, bugün 1 milyon fark olduysa hep o yapılanlar yüzündendir. Bir seçilmiş kurula siyasi sebeplerle baskı yapmak büyük bir suçtur ama o baskıya boyun eğmek hiçbir hakimden beklediğimiz bir tutum değildir. YSK’nın asla ve asla böyle bir karar vermeyeceğine, bu siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Hatay’da 3 bin 389 ölü seçmen adına seçimlerde oy kullanımı tespit ettiklerini yineleyen Özel, “Bununla ilgili kanıtlar çuvalların içinde YSK’nın adalet terazisine konmak üzere beklemektedirler. CHP lehine sayım kararı alındığında, ‘Aradaki farktan çok geçersiz oy var, bakmalıyız’ demişlerdi.

Aradaki farkın 15 katı geçersiz oy var ve kanuna göre geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu mutlaka yazılmalıdır. Durum, tam kanunsuzluk halidir. Ayrıca Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde belediye meclis üyesi olan ve İlçe Seçim Kurulu üyesi olan kişiler kurul üyeliklerinden istifa etmedikleri halde seçimlerde aday olmuşlar. Seçimlere partilerin yaptığı itirazlarda bulunmuşlar. İtirazlara karar vermişler, oy kullanmışlar ve hatta bir tanesi kendi mazbatasını kendi imzalamıştır. Hal, tam kanunsuzluğun daniskasıdır” diye konuştu.

İYİ Parti de Ordu için “tam kanunsuzluk” görüşünde

İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hakan Olgun ile birlikte “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yönelik yenilenmesi talebinde bulunduklarını açıkladı.

Öztürk, “Emsal kararlarda görüleceği üzere başvuruya konu kişi bilgilerini YSK ile paylaştığımız 95 sandık kurulu başkanı ve memur üyesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan sorduktan sonra karar verilmesini talep ettik” dedi.

Özel: “Kepez Belediye Başkanımız’ın tutuklanması siyasi karardır”

CHP lideri Özel, Antalya’da bir kişinin hayatını kaybettiği, 174 kişinin havada asılı duran kabinlerde mahsur kaldığı teleferik faciasıyla ilgili Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün tutuklanmasına tepki gösterdi.

Özgür Özel, epez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün “Kimseyi koruyacak değiliz. Ancak Kepez Belediye Başkanımız önceden o şirketin başındayken ilgili bakanlıktan onaylı, sertifikalı, ‘buna yaptırabilirsin’ dedikleri şirkete bakım yaptırdıysa, görevi bıraktıktan sonra üç kere de bakım yapıldıysa, denetim olduysa benim belediye başkanımın görevi bıraktıktan sonra üç kere bakımı olan, denetim gören teleferiğin kazasından sorumlu tutulup tutuklanması siyasi karardır” dedi.

Özel, “Tutuklu yargılanmasa Kepez’i bırakıp kaçacak mı? Başında olmadığı şirketin delilini mi karartacak? Görevini yapmasına engel olunması siyasidir. Tamamen haksızlıktır” ifadesini kullandı.

VOA tarafından geçilen Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gözler Hatay ve Ordu için YSK’ya çevrildi  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.