Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor

Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor

ABONE OL
12:30 - 09/02/2024 12:30
Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Google, yapay zeka teknolojisini akıllı telefonlara yerleştirecek ücretsiz uygulaması tanıttı. Gemini isimli uygulama, kullanıcının adına metin yazabilen, okuduklarını ve gördüklerini yorumlayabilen ve gündelik işlerini yönetmelerine yardımcı olan dijital bir zekaya hızlı bir şekilde bağlanmayı sağlayacak.

Adını geçen yılın sonlarında açıklanan yapay zeka projesinden alan Gemini uygulaması ile birlikte Google, Microsoft destekli OpenAI’ın 2022’nin sonlarında piyasaya sürdüğü sohbet robotu ChatGPT’ye karşı bir yıl önce tanıttığı Bard’ı saf dışı bırakacak.

Google, Android yazılımıyla çalışan akıllı telefonlar için bağımsız bir Gemini uygulamasını da hemen piyasaya sürüyor.

Google, birkaç hafta içinde Gemini’ın özelliklerini Apple’ın ürettiği iPhone’lardaki mevcut arama motorlarına da entegre edecek.

Google’ın yıllardır kullanılan sesli asistanı erişimde kalmaya devam edecek. Ancak Google yöneticileri, kullanıcıların düşünme, planlama ve yaratma süreçlerine yardımcı olacak yapay zeka teknolojisinin ana aracı olarak Gemini’ı tercih etmelerini beklediklerini söylüyor.

Bu adım, Google’ın “dünyadaki bilgileri düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek” şeklindeki kuruluş amacına odaklanırken yeni ve potansiyel olarak tehlikeli bir yola girdiğine de işaret ediyor.

Gemini uygulaması ilk olarak ABD’de İngilizce olarak piyasaya sürülecek ve gelecek hafta Japonca ve Korece versiyonlarıyla Asya-Pasifik bölgesine yayılacak.

“Sofistike bir yapay zeka”

Google, Gemini’ın ücretsiz versiyonunun yanısıra, yeni uygulama üzerinden erişilebilen gelişmiş bir abonelik hizmetini de ayda 20 dolara satacak.

Google, Gemini’ın öğrencilere özel ders verebilecek, mühendislere bilgisayar programlama ipuçları sağlayabilecek, projeler için fikirler ortaya atacak ve ardından bir kullanıcının en çok beğendiği öneriler için içerik oluşturabilecek kadar sofistike bir yapay zeka biçimi olduğunu söylüyor.

“Ultra 1.0” olarak adlandırılan bir yapay zeka teknolojisi tarafından desteklenecek olan Gemini Advanced seçeneği, Google’ın şimdiye kadar topladığını söylediği dünya çapındaki yaklaşık 100 milyon abonenin üzerine inşa edilmeye çalışılacak.

Abonelerin çoğu fotoğraflarını, belgelerini ve diğer dijital materyallerini yedeklemek üzere ek depolama alanı için ayda 2 ila 10 dolar ödüyor. Gemini Advanced aboneliği, Google’ın şu anda aylık 10 dolara sattığı 2 terabayt depolama alanını içerecek, yani şirket yapay zeka teknolojisinin aylık ek 10 dolar değerinde olduğu görüşünde.

Google ayrıca, kullanıcıları teşvik amacıyla Gemini Advanced’in iki aylık ücretsiz deneme sürümünü piyasaya çıkarıyor.

Gemini uygulamalarının kullanıma sunulması, Google’ın akıllı telefonu Pixel’in son versiyonunu piyasaya sürdüğü geçen sonbaharda başlattığı ve Samsung’un Galaxy akıllı telefonlarıyla geçen ay benimsediği bir trendin parçası olarak, akıllı telefonlara daha fazla yapay zeka getirme sürecini de öne çıkarıyor.

Sürecin Google ile Microsoft’u karşı karşıya getiren yapay zeka düellosunu kızıştırması muhtemel. Bu mücadele, 2022’nin sonundan bu yana Microsoft ve Google’ın kurumsal çatı şirketi Alphabet’in toplam piyasa değerinde 2 trilyon dolarlık artışa katkıda bulundu.

Google’ın CEO’sundan iddialı açıklama

Google CEO’su Sundar Pichai, kaleme aldığı blog yazısında, Gemini Advanced teknolojisinin birçok karmaşık konuyu ele alırken en zeki insanları bile geride bırakabileceğini savundu.

Pichai, “Ultra 1.0, devasa çoklu görev dil anlayışı konusunda insan uzmanlardan daha iyi performans gösteren ilk uygulama. Bilgi ve problem çözme yeteneklerini test etmek için matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik dahil 57 konunun bir kombinasyonunu kullanıyor” dedi.

Microsoft CEO’su Satya Nadella da Çarşamba günü, OpenAI tarafından büyük dil modelleri üzerinde eğitildikten sonra yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürülen ChatGPT-4 sohbet robotunun yeteneklerini övdü.

Nadella, Hindistan’ın Mumbai kentindeki bir etkinlik sırasında, “Bugün bile en iyi modele sahibiz. Rekabetin gelmesini bekliyoruz. Gelecektir, eminim. Ancak gerçek şu ki, piyasadaki en önde gelen büyük dil modellerine sahibiz” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Google’ın yapay zeka uygulaması Gemini akıllı telefonlarda yerini alıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.