Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım

Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım

ABONE OL
23:48 - 17/03/2024 23:48
Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Komşu ülkelerdeki ekonomik baskı ve çatışmaların daha fazla sayıda göçmeni kıyılarına taşıyacağından endişelenen Avrupa Birliği Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım açıkladı.

Mısır ve Avrupa Birliği arasındaki anlaşma, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Pazar günü katıldığı törende imzalandı.

İnsan hakları ögrütlerinin Mısır’ın insan hakları sicili sebebiyle eleştirilerine hedef olan anlaşmanın imzalandığı törene Belçika, İtalya, Avusturya, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın liderleri de katıldı.

Mısır hükümetine sınırların güçlendirilmesi için destek

Yardım paketi önümüzdeki üç yıl boyunca Mısır’a hibe ve kredi şeklinde yardımı kapsıyor.

El Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre anlaşma, iki taraf arasında işbirliği ve eşgüdümün ciddi düzeyde artırılmasını amaçlıyor.

Anlaşma kapsamında Avrupa Birliği Mısır hükümetine başta göçmenlerin ana geçiş noktası olan Libya olmak üzere komşu ülkelerle sınırlarını güçlendirmesine destek verecek.

27 üyeli Avrupa Birliği ayrıca Mısır hükümetine, Sudan’daki çatışmadan kaçanlara ev sahipliği yapılması konusunda da destek sağlayacak.

Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana 460 binden fazla Sudanlı ülkelerindeki çatışmalar yüzünden Mısır’a kaçtı.

Anlaşma İsrail’in olası Refah operasyonu öncesine rastladı

Mısır ve AB arasındaki anlaşma İsrail’in Gazze’nin Refah kentine askeri operasyon düzenlemesine ilişkin endişelerin dile getirildiği bir döneme de rastladı.

Böyle bir operasyon binlerce kişinin Mısır’ın Sina Yarımadası’na akin etmesiyle sonuçlanabilir.

Kahire, Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1 milyondan fazla kişinin sığındığı Refah’a İsrail’in olası askeri operasyonu konusunda kaygılarını dile getirmişti.

Mısır ve AB arasında imzalanan anlaşma, yıllardır hükümetin kemer sıkma önlemleri, pandemi, Rusya’nın Ukrayna işgali ve Hamas-İsrail savaşı sebebiyle ekonomik sorun yaşayan Mısır ekonomisine ihtiyaç duyduğu parayı sağlayacak.

Mısır Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bu ay başında müzakerelerin ardından, sağlanacak kredi tutarının 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa liderlerine Mısır’da yaşanan insan hakkı ihlallerinde suç ortaklığı yapmamaları çağrısında bulundu.

Bu hafta başında Brüksel’de bu tür anlaşmaların etik açıdan uygun olup olmadığı sorularıyla karşılaşan Avrupa Komisyonu sözcüsü Eric Mamer, bu ülkelerin hepsinde bazı sorunların olduğunu söylemiş ancak ortaklığın arkasında durmuştu.

VOA tarafından geçilen Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Göçmen dalgasından endişe eden Avrupa Birliği’nden Mısır’a 8 milyar dolarlık yardım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.