“Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek

“Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek

ABONE OL
12:12 - 09/02/2024 12:12
“Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl Başkan Joe Biden’ın kişisel ofisi ve konutunda “gizli belgelerin” bulunmasını soruşturmak üzere atanan özel yetkili savcının raporu açıklandı. Rapora göre, Biden 2017 yılında başkan yardımcılığından ayrılırken ABD’nin Afganistan’daki savaşı ve diğer ulusal güvenlik konularıyla ilgili gizli bilgileri aldı. Ancak Biden’a yönelik herhangi bir cezai suçlama olmayacak..

Özel yetkili savcı Robert Hur tarafından hazırlanan rapora göre belgeler arasında 2009 yılında dönemin Başkanı Barack Obama’ya el yazısıyla yazılmış ve Afganistan’da planlanan asker artışına karşı çıkan bir not ile istihbarat brifingleri ve ulusal güvenlik toplantılarıyla ilgili el yazısıyla alınmış notlar da bulunuyor.

Rapora göre Biden, Virginia’da kiraladığı bir evde Şubat 2017’de anı kitabı üzerinde çalışan yazarla yaptığı bir konuşma sırasında, “alt kattaki tüm gizli belgeleri yeni bulduğunu” söyledi. Hur’un raporunda bu konuşmanın Biden’a yönelik suçlamalar için “en iyi temeli” oluşturduğu belirtildi.

Ancak Hur, Biden’ı suçlamamasının çeşitli nedenleri olduğunu söyledi. Savcı, bunların arasında Biden’ın başkan yardımcısı olduğu ve bu tür notları saklama yetkisine sahip olduğu dönemde, belgelerin evine götürülmüş olabileceğinin de yer aldığını belirtti.

Hur, Adalet Bakanlığı’nın görevdeki bir başkanın suçlanmasına karşı duran politikası olmasaydı bile Biden’ın suçlanmayacağını söyledi.

Biden’ın hukuk ekibinin üyeleri gizli belgeleri, Biden’ın Washington’daki düşünce kuruluşunun ofisinde ve Wilmington, Delaware’deki kişisel konutunda bulmuştu.

Biden: “Konu artık kapanmıştır”

Özel yetkili savcının bulgularıyla ilgili yazılı açıklama yapan Joe Biden, “Başından beri ulaşacaklarına inandığım sonuca ulaştıklarını görmekten memnuniyet duydum. Bu davada herhangi bir suçlama yapılmayacak ve konu artık kapanmıştır” dedi.

Soruşturmanın 40 yılı aşkın bir süre öncesine, hatta genç bir senatör olduğu 1970’li yıllara kadar uzandığını söyleyen Biden, “Tamamen işbirliği yaptım, hiçbir engel çıkarmadım ve hiçbir erteleme istemedim. Hatta İsrail 7 Ekim’de saldırıya uğramış olmasına ve uluslararası bir krizle uğraşıyor olmama rağmen 8 ve 9 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca beş saat boyunca Özel Yetkili Savcı ile yüz yüze görüşmeler yaptım. Amerikan halkına bunu borçlu olduğuma inandım, böylece hiçbir suçlama yapılmayacağını ve konunun kapanacağını bileceklerdi” ifadelerini kullandı.

Hur’un müfettişleri soruşturmanın bir parçası olarak Ekim ayında Biden ile görüşmüştü. Beyaz Saray, Biden ve ekibinin soruşturmada işbirliği yaptığını söylemişti.

Biden’ın Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump ise 2021’de görevden ayrıldıktan sonra Florida’daki malikanesinde son derece hassas ulusal güvenlik belgelerini sakladığı ve ABD hükümetinin bunları geri alma çabalarını engellediği gerekçesiyle 40 maddelik bir federal iddianameyle karşı karşıya.

İki dava arasında benzerlikler olsa da, bazı önemli farklılıklar mevcut.

Beyaz Saray, Biden’ın avukatlarının az sayıda gizli belge bulduğunu ve keşiften sonra bunları hemen teslim ettiğini söyledi.

Trump ise 2022’de FBI tarafından yapılan aramada yaklaşık 100 gizli belge bulunana kadar bu konuda direnmiş, bu da Trump ve iki çalışanı hakkında adaleti engelleme suçlamalarına yol açmıştı.

Trump yönetimi sırasında Adalet Bakanlığı’nda üst düzey görevlerde bulunan Hur, soruşturmayı denetlemek üzere Ocak 2023’te atandı.

Biden tarafından aday gösterilerek Adalet Bakanı olan Merrick Garland, soruşturmaya bakanlık liderliğinden bağımsızlık kazandırmak için Hur’u soruşturmanın başına getirdi.

Biden, uzun süredir devam eden bir Adalet Bakanlığı politikası uyarınca görevdeki bir başkan olarak federal cezai suçlamalarla karşı karşıya bırakılamaz. Ancak bulgular, kişisel etik ve ulusal güvenlik konularında Trump ile taban tabana zıt olduğunu göstermeye çalışan Biden’ın başını ağrıtabilir.

Hur’un raporu ve suç duyurusunda bulunmama kararı, Trump ve Cumhuriyetçi müttefiklerinin çifte standart suçlamalarını körükleyecek gibi görünüyor.

Savcıların Trump’ın, Mar-a-Lago’daki malikanesine götürdüğü başkanlık kayıtlarını içeren kutuları teslim etmeyi aylarca reddettiğini ve ABD hükümetinin iade talebinin ardından belgeleri gizlemek için adımlar attığını söylemişti. Savcıların iddiasına göre Ağustos 2022’de yapılan bir FBI aramasında tesiste 100’den fazla gizli belge bulundu. Trump’a bunun ardından suçlamalar getirildi.

Trump suçsuz olduğunu savundu ve savcıları siyasi motivasyonlarla hareket etmekle suçladı. Duruşmanın Mayıs ayında yapılması planlanıyor ancak muhtemelen ertelenecek.

Biden’ın avukatları, Kasım 2022’de Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi’ndeki ofisinde “az sayıda” gizli belge bulduktan sonra Ulusal Arşivleri bilgilendirdiklerini ve federal bir soruşturmanın yolunu açtıklarını söylemişti. Daha sonra Biden’ın Delaware’deki evinin garajında ve kütüphanesinde ek belgeler bulundu ve Adalet Bakanlığı’na teslim edildi.

Biden, bulguları kamuoyuna bildirmekte geciktiği için o dönemde eleştirilere maruz kalmıştı.

VOA tarafından geçilen “Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gizli belge” soruşturmasında Biden’a suçlama yöneltilmeyecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.