Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde

Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde

ABONE OL
20:37 - 14/03/2024 20:37
Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Donald Trump aleyhindeki gizli belge davasına bakan federal yargıç, eski Başkan’ı Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra malikanesinde bu belgeleri saklamakla suçlayan ceza davasının reddedilip reddedilmeyeceğine ilişkin tartışmaları dinliyor.

Trump da duruşma için Florida’nın Fort Pierce şehrindeki adliyeye geldi.

Donald Trump’ın avukatları, ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’dan, kendisini gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla suçlayan federal ceza davasını reddetmesini istiyor ve başkanlığı bıraktıktan sonra kayıtları tutmasına izin verildiğini savunuyor.

Anlaşmazlık, Trump ekibinin Başkanlık Kayıtları Yasası’nı yorumlamasına dayanıyor ve bu yasanın Trump’a belgeleri kişisel olarak belirleme ve başkanlığından sonra da elinde tutma yetkisi verdiğini söylüyorlar.

Avukatlarının, Yargıç Cannon’a, ABD’de başkanlık kayıtlarıyla ilgili bir yasa kapsamında Trump’ın “kişisel” olarak tanımladığı için belgeleri saklama yetkisine sahip olduğunu söylemesi bekleniyor.

Buna karşılık Özel Yetkili Savcı Jack Smith’in ekibi, Trump’ın bulundurmakla suçlandığı dosyaların kişisel değil başkanlık kayıtları olduğunu ve yasanın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde tutulanlar gibi gizli ve çok gizli belgeler için geçerli olmadığını söylüyor.

Smith ve iddia makamı, nükleer silah kapasitesi ve ABD’nin askeri saldırılara karşı savunmasızlığı gibi konularla ilgili belgelerin kişisel kayıtlar olarak yorumlanamayacağını söylüyor.

Smith ayrıca Trump’ın görevden ayrılırken bu belgeleri yanında götürmesinin yasadışı olduğunu bildiğini savunuyor.

Florida’daki duruşma, Trump’ın 5 Kasım’daki ABD seçimlerinde Demokrat Başkan Joe Biden’a karşı Cumhuriyetçi aday olarak kampanya yürütürken karşı karşıya olduğu dört ceza davasını engellemeye yönelik son yasal hamlesi.

Bu davada Trump, Ocak 2021’de görevden ayrıldıktan sonra Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesinde hassas ulusal güvenlik belgelerini saklamak ve ABD hükümetinin bunları geri alma çabalarını engellemekle suçlandığı 40 maddelik iddianameye karşı suçsuz olduğunu savunuyor.

Trump’ın hukuki sorunları, siyasi hedeflerini bugüne kadar engellemedi. Trump, Cumhuriyetçiler’in başkan adaylığını da son ön seçimlerle garantiledi.

Perşembe günü destekçileri adliye binasının dışında toplanarak pankartlar taşıdı ve konvoy güvenlik girişine yanaşırken tezahürat yaptı.

Temel suçlama, ABD ulusal savunmasıyla ilgili bilgileri yasadışı olarak saklamak.

Trump’ın avukatlarının ise bu suçlamanın, eski bir başkan için geçerli olmasıyla ortaya çıkan belirsizliğe karşı savunma yapmaları bekleniyor.

Perşembe günkü tartışmalar Trump’ın suçlamaları düşürmek için sunduğu yedi başvuru dilekçesinden ikisine odaklanacak.

Diğer itirazlar arasında başkanlık dokunulmazlığı argümanı ve Biden dahil gizli kayıtları saklayan diğer ABD yetkililerinin suçlanmadığı iddiaları yer alıyor.

Savcılar, Trump’ın belgeleri geri almak isteyen hükümet yetkililerine yalan söyleme olasılığını avukatlarıyla tartıştığını, bazı kayıtları bir tuvaletin etrafındaki kutularda sakladığını ve diğerlerini bulunmalarını önlemek için Mar-a-Lago’nun farklı yerlerine taşıdığını söylüyor.

Davanın diğer iki sanığı olan Trump’ın kişisel yardımcısı Walt Nauta ve Mar-a-Lago mülk yöneticisi Carlos de Oliveira da davanın düşürülmesini talep etti.

Cannon, Trump tarafından atanmış bir yargıç. Duruşma, Cannon’un Trump’ın ceza davasındaki yasal iddialarına ne kadar yakın durduğunun bir testi olacak.

Cannon, suçlamalar yapılmadan önce yapılan alışılmadık bir itirazda Trump lehine karar vermişti. Bu kararı daha sonra bir federal temyiz mahkemesi tarafından bozulmuştu.

Cannon’un ne zaman karar vereceği belli değil ancak sonuç davanın devam edip etmeyeceğini ya da Trump’ın avukatlarının umduğu gibi bir jüriye ulaşmadan davanın düşürülüp düşürülmeyeceğini belirleyecek.

Haliyle davanın ne zaman görüleceği belirsizliğini koruyor. Hem Trump hem de savcılar şu anda planlanan Mayıs’taki başlangıç tarihinin ertelenmesi gerekeceğini kabul ettiler.

Smith, davanın Temmuz ayında başlamasını talep ediyor. Trump seçimlerden önce bir duruşma yapılmaması gerektiğini savunsa da Ağustos ayını önermişti.

Trump seçimleri kazanırsa, iki federal ceza davasını sona erdirme gücüne sahip olacak. Ancak başkan olarak, eyalet yasaları kapsamında açılan iki davayı engelleyemeyecek.

Trump’ın yasal manevraları başka davalarda da bazı başarılar sağladı.

2020 seçimlerini Biden’a karşı kaybetmesini yasadışı yollarla tersine çevirmeye çalışmakla suçlandığı federal bir dava, Anayasa Mahkemesi’nin Trump’ın başkan olarak gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle yargılanamayacağı yönündeki argümanını değerlendirmesi nedeniyle beklemede.

Georgia eyalet mahkemesinde görülen seçimlere hile karıştırma davası, yargıcın başsavcıyı, bir astıyla romantik bir ilişki yaşadığı gerekçesiyle görevden alıp almayacağını değerlendirmesi nedeniyle belirsizliğe sürüklendi.

Trump’ın dördüncü davası, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’a ödenen sus payı ile ilgili. New York eyaletindeki davanın duruşma tarihi 25 Mart’ta. AncakT rump bu davanın da ertelenmesini talep etti.

VOA tarafından geçilen Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gizli belge davasının düşürülmesini talep eden Trump, duruşma için Florida adliyesinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.