Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak 

Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak 

ABONE OL
13:01 - 30/03/2022 13:01
Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin ve ABD’nin dışişleri bakanlıkları bugün yaptıkları açıklamada, ABD’li üst düzey bir diplomatın Afganistan’daki sorunları Çinli, Rus ve Pakistanlı diplomatlarla görüşmek üzere bu hafta Çin’de biraraya geleceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin’in Taleban temsilcilerini de Tunxi’deki görüşmelere davet ettiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in Afganistan Özel Temsilcisi Yue Xiaoyong’un toplantıya evsahipliği yapacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Tom West’in üç dünya gücü ve Pakistan’ın yer aldığı Genişletilmiş Troyka olarak bilinen ülkelerle görüşmelere katılacağını söyledi.

Görüşmeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Afganistan’da Taleban’ın yönetimi devralması sonrası mali yardımlardaki kesinti nedeniyle kötüleşen ekonomik ve insani krizden muzdarip olduğu bir dönemde gerçekleşecek.

Ayrıca görüşmeler, Taleban’ın geçen hafta kız çocuklarının liselerde eğitim almasını yasakladığı bir döneme denk geliyor.

Birleşmiş Milletler’den bir yetkilinin bugün yaptığı açıklamaya göre, Taleban’ın bu kararı önemli bir mali yardım konferansı öncesinde şaşkınlığa yol açtı.

Bu yasak ayrıca, ABD’li yetkililerin Doha’da Taleban ile görüşmeleri iptal etmesine sebep oldu. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un bu kararı militanlarla “temasta potansiyel bir dönüm noktası” olarak gördüğü yönünde bir uyarı yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD’nin diğer Genişletilmiş Troyka üyeleriyle, Taleban’ın kapsayıcı bir hükümet kurma, terörle mücadelede işbirliği yapma ve Afgan ekonomisini yeniden inşa etme taahhütlerini yerine getirmesindeki çıkarlarını paylaştığını söyledi.

Çin bakanlık sözcüsü Wang da, toplantının Afganistan’ın komşu ülkelerinin dışişleri bakanlarının Çarşamba ve Perşembe günleri Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinde biraraya geldikleri sırada yapılacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin başkanlık edeceği bu toplantıya, Afganistan Dışişleri Bakanı Vekili Emir Han Muttaki ile Pakistan, İran, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Endonezya ve Katar’dan diplomatlar katılacak.

VOA tarafından geçilen Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Genişletilmiş Troyka Afganistan’ı Konuşacak  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.