Genç Fotoğraf Sanatçı’sından Sergi

Genç Fotoğraf Sanatçı’sından Sergi

ABONE OL
11:00 - 31/03/2021 11:00
Genç Fotoğraf Sanatçı’sından Sergi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Denizlili fotoğraf sanatçısı Altay Tuz, Almanya’nın dünyaya açılan liman kenti Hamburg’da   kişisel fotoğraf sergisini açtı.

Mimar Sinan Üniversitesinin fotoğraf bölümünden 2019 yılında mezun olan fotoğraf sanatçısı Altay Tuz “Sadece Üyelere” konulu fotoğraf sergisini, Batı Atölye ‘si (Westwerk) salonunda sergiledi.

Sergi hakkında bilgi veren Tuz, “Pandemi döneminde Kültür Alışverişi nedeniyle Hamburg belediyesinin davetlisi olarak 2021 yılının ocak ayı başından, mart ayının sonuna kadar burada olmak ve dünya kültür şehri olan Hamburg’da kişisel sergimi açmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

Daha öncede bugüne kadar çekmiş olduğu doğa ve hayvan fotoğraflarından oluşan sergisini Türkiye’de açtığını ifade eden Altay Tuz, “Sergimin açılışına gelen siyasetçi Behçet Algan, yönetmen Halil Özdoğan olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Altay Tuz Hamburg Sanat Üniversitesi kayıt başvurusu yaptığını, tekrar bu kültürel dünya şehrine geri gelmekten mutluluk duyacağını belirtti.

60 YILLIK GÖÇ HİKAYESİ SERGİDE ELE ALINMIŞ

Altay Tuz’un “Sadece Üyelere” sanat eseri Türk kökenli işçilerin boş zamanlarını geçirdikleri kahvelerde çekilen fotoğraflardan oluşmakta. 60 yıl sonra bile bu işçiler yeni yurta ait olma konusunda gündelik zorluklarla ve mücadelelerle karşı karşıya kalıyorlar.  Bir düşünce “Rüya Vatanı” günlük hayal kırıklıklarını hafifletir ve ihtiyaç sahiplerine ruhsal ve psikolojik bir barınak sunar. Rahatlık ve güvenlik duygusu taşıyan adeta “korumalı adalar” oluşturulur.

Altay Tuz’un fotoğrafları göçmen ve mültecilerin hayat biçimlerini nasıl yaşadıklarını sorguluyor. Tek bir resimde hem batılı bir yaşam tarzı hem de resim belirtileri ile Türk kökenli göçmenlerin gelenekleri, işaretleri ve asılları görülebiliyor.

Tuz, “Sadece Üyelere” adlı projesini Alman ve Türk toplulukları arasında diyalogları başlatmak için iyi bir fırsat olarak görüyor. Bu proje Almanya’da sadece belirli yerlerde üretilmiş olsa bile, resimlerin bize “evrensel vatan” fikrini gösterdiğine inanıyor.  Tuz’un sanatsal çalışmaları, küreselleşme ve kentleşmeyle ortaya çıkan sorunları bize gösteriyor. Eserlerde hayal gücü fikirleri ile görselleştirilmiş özel alanlar, sınırlar, çitler ve bölme çizgileri hâkim gözüküyor.

“FOTOĞRAF ÇEKMEK BENİM YAŞAM TARZIM”

Fotoğraf ve Edebiyat benim her zaman ilgimi çekmiştir “diyen genç fotoğraf sanatçısı Altay Tuz İstanbul´da sanat eğitimini bitirdikten sonra, ileriye dönük değişik fotoğraf kavramları ile ilgilenmeye başlar.  Örneğin mekân, zaman, çağdaş kimlik siyaseti.

Tuz bu kavramlarla ilgili çektiği fotoğraf eserlerini ise, zaman zaman sergilerde sanatseverlerin beğenisine sunmak istiyor.

Yorum: Ali Akdemir

Altay Tuz, “Kişiyi bir ömür boyu göreceksiniz ki, portresini çekebilirsiniz” diyen ünlü Alman fotoğraf sanatçısı Albert Stickens’in ve Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcilerinden olan rahmetli Türk fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in yolunda başarıyla ve azimle hızla ilerliyor.

Fotoğraf Sanatı“nın sarp ve dikenli kariyer yollarında sanata olan aşk ve tutkuyla yola devam eden Altay Tuz’a başarılar diliyorum.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.