Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı

Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı

ABONE OL
10:09 - 04/03/2024 10:09
Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Savaş ve çatışmaları önlemekte üstlendiği görevini yeterince yapamadığı için sıklıkla eleştirilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de yardım konvoyunun bulunduğu sırada açılan ateşte 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıya dair açıklamasını toplantıdan tam iki gün sonra yaptı.

Güvenlik Konseyi ABD ve Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nde şimdiye kadar, daimi üye sıfatıyla Suriye, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlarla karşılıklı vetoları yüzünden, savaşları durduracak nihai kararlar alamadığı için eleştiriliyordu.

BM Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz perşembe akşamı Cezayir’in çağrısıyla, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde insani yardım almak için bekleyen Filistinlilere ateş açmasıyla en az 115 Filistinlinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili olağanüstü toplanmış, kapalı olarak yapılan oturum bir buçuk saat sürmüş herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştı.

Toplantının ardında çıkışta bekleyen onlarca gazetecinin kapalı oturumla ilgili konsey üyesi ülkelerin temsilcilerine sordukları sorulara da yanıt alınamamıştı.

Yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırı kınanmadı

İki gün gecikmeyle yapılan Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında, İsrail güçlerinin sivillere yönelik saldırısının kınanmaması da dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi gecikmeli basın açıklamasında, Gazze’deki sivillerin korunması gerektiği vurguladı.

Açıklamada, Gazze Şehri’nin güneybatısında insani yardım konvoyunu çevresinde toplanan kalabalık bir topluluğa, açılan ateş sonucunda 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, birkaç yüz kişinin yaralandığı yönündeki haberlerden duydukları derin üzüntü ve endişe dile getirildi.

BM Güvenlik Konseyi, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, sivillerin ve sivil altyapının korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiğini, tüm taraflarının uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyması gerektiğini vurguladı.

İsrail’e insani yardımın ulaşmasına destek olma çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, İsrail’i, Gazze’ye insani yardımın ulaşabilmesi için sınır geçişlerini açık tutmaya, insani ihtiyaçları geniş ölçekte karşılamak için ek geçişlerin açılmasını kolaylaştırmaya, yardım malzemelerinin bölgedeki insanlara hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını desteklemeye davet etti.

Konsey, çatışmanın taraflarından Gazze Şeridi’ndeki Filistinli sivil nüfusa geniş ölçekte insani yardımın derhal, hızlı, güvenli, sürekli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına ve Güvenlik Konseyi’nin 2712 sayılı kararların tam olarak uygulanmasına izin verilmesi, kolaylaştırılması ve mümkün kılınması yönündeki çağrısını da yinelediğini açıkladı.

Filistin temsilcisi Mansur saldırının kınanmasını istemişti

BM’de gözlemci ülke sıfatıyla yer alan Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’nin perşembe akşamı yapılan toplantısına katılımı öncesinde yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek ‘’Bu durum, Güvenlik Konseyi’nin felç hali ve vetolar sürdükçe Filistin halkının hayatına mal olduğunun bir kanıtıdır’’ diye konuşmuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ile buluştuğunu belirten Mansur, “Güvenlik Konseyi’nin bu cinayeti kınamasını, bu katliamın sorumlularının peşine düşmesini rica ediyorum. Eğer bu katliamların bir daha tekrarlanmaması için cesaret ve kararlılığa sahiplerse, Güvenlik Konseyi’nin artık yeter demesi gerekiyor. Tek ihtiyacımız olan şey ateşkes. Güvenlik Konseyi’nin bu katliama yönelik öfkesini ifade etmesini ve saldırıyı kınamasını umuyoruz. Önümüzdeki bir saat içinde, Güvenlik Konseyi’nde bir miktar ilerleme göreceğimizi umuyoruz’’ diye konuşmuştu.

VOA tarafından geçilen Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’deki saldırı için acil toplanan BM Güvenlik Konseyi iki gün sonra basın açıklaması yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.