‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’

‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’

ABONE OL
13:53 - 15/05/2021 13:53
‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail güvenlik güçleri ve Filistinliler arasında tırmanan gerginliği, Pazar günü yapılacak açık oturumda görüşecek. Kritik Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm taraflara çatışmaları derhal sonlandırma çağrısında bulundu. Guterres, gerilimin daha da tırmanması halinde çatışmaların tüm bölgeye yayılabileceğini söyledi.

Guterres, İsrail ve Gazze’de süren ve giderek tırmanan çatışmaların büyük acı ve yıkıma neden olduğunu belirterek, ”Trajik bir şekilde aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalar, sadece işgal altındaki Filistin bölgesi ve İsrail’de değil, tüm bölgede kontrol edilemez bir güvenlik ve insani krize daha neden olabilir” dedi.

Genel Sekreter Guterres, tüm tarafların, çatışmanın derhal sona erdirilmesi amacıyla arabuluculuk çabalarının yoğunlaşmasına izin vermesi gerektiğini kaydederek, bölgede yalnızca sürdürülebilir bir siyasi çözümün kalıcı barışı sağlayacağı düşüncesini yineledi. Guterres, tüm taraflara uluslararası insani hukuka ve insan hakları hukukuna saygı duyma çağrısında bulundu.

“On binden fazla kişi yerinden oldu”

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’de süren çatışmalarda binlerce kişinin yerinden edildiğini açıkladı. OCHA yetkilileri, tahminen en az on bin Filistinli’nin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Gazze’deki insani durumun giderek kötüleştiği, evlerini terk eden insanların barınma sorunu yaşadığı, okul ve camilerde kaldıkları belirtildi. Bölgede içme suyu ile sağlık hizmetlerinin elektriğe bağlı olduğu, ancak sistemin yakıtla çalıştığını ve Pazar günü de yakıtın biteceği kaydedildi.

BM İnsani Yardım Bölge Koordinatörü Lynn Hastings, İsrailli yetkilileri ve Filistinli silahlı grupları, BM ve insani yardım ortaklarına yakıt, gıda ve tıbbi malzemeyle insani yardım personeli yerleştirmelerine derhal izin vermeleri çağrısında bulundu. Hastings, ”Tüm taraflar her zaman uluslararası insani ve insan hakları yasalarına uymalıdır” dedi.

“Sivil kayıpların daha da artmasından endişeliyiz”

BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı UNRWA Sözcüsü Jens Laerke “Siviller acı çekiyor. Bölgeye acilen yakıt göndermeliyiz. Önlem alınmazsa, yakıt önümüzdeki günlerde bitecek. Bu, elektrik dağıtımında önemli bir azalmaya neden olacak ve yine sağlık, su ve temizlik hizmetlerini etkileyecek” dedi.

Sözcü Laerke, Gazze Şeridi’nin her yerinde yoğun nüfuslu bölgelerdeki sivil mülklere büyük zarar bildirildiğini, 200’den fazla konutun yıkıldığını ya daciddi şekilde hasar gördüğünü belirtti.

Laerke, “Sınırlı yakıt rezervleri göz önüne alındığında şu anda Gazze’deki tek elektrik santralindeki dört türbinden sadece ikisi çalışıyor ve bu da günde 8 ila 12 saatlik elektrik kesintilerine yol açıyor” diye konuştu.

BM Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze’deki sağlık tesislerine, okullare ve evlere yapılan saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu. UNFPA, giderek tırmanan çatışmalar yüzünden aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sivil kayıpların sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını açıkladı.

VOA tarafından geçilen ‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘’Gazze ve İsrail’deki Çatışmaları Derhal Durdurun’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.