Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki

ABONE OL
00:27 - 02/07/2022 00:27
Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) RTÜK talebi ve mahkeme kararıyla VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine getirilen erişim yasağına tepki geldi. Örgütün Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza Said, erişim yasağını “Türkiye’nin gelecek yıl seçimlere hazırlandığı bir sırada eleştirel medyayı susturmaya yönelik son girişimi” olarak niteledi.

Merkezi New York’ta bulunan CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said, “Türk yetkililerin Voice of America ve Deutsche Welle uluslararası yayıncılarını sansürlemesi ülkenin gelecek yıl seçimlere hazırlandığı bir sırada eleştirel medyayı susturmaya yönelik son girişimidir. Türk yetkililer yayıncıların internet sitelerine erişim engelini hemen kaldırmalı ve tüm medya kuruluşlarının özgür bir şekilde faaliyet göstermelerine izin vermelidir’’ ifadelerini kullandı.

Yapılan yazılı açıklamada, RTÜK’ün Şubat ayında VOA Türkçe, DW ve Fransız Euronews’a yayıncı olarak lisansa başvurmaları aksi takdirde içeriklerine erişim yasağı geleceği uyarısında bulunduğu hatırlatıldı. CPJ’in o dönem RTÜK’ün ilk kez böyle bir talepte bulunduğuna dikkat çektiği belirtildi.

Euronews’un içeriği internet sitesinden kaldırdığı ve lisans şartına uymaktan kaçınabilmek için formatını değiştirdiği kaydedildi. Ancak lisans başvurusunda bulunmayı reddeden VOA Türkçe ve DW’nin 30 Haziran itibariyle Türkçe servislerinin internet sitelerine erişimin engellendiği ifade edildi.

CPJ’in açıklamasında Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg’un “Lisans koşulları DW’nin RTÜK’ün uygunsuz olarak yorumladığı online içeriğin silinmesini zorunlu kılacak. Bu da bağımsız yayıncılar için kabul edilemez” sözlerine yer verildi.

Yazılı açıklamada RTÜK’ünse erişim engeli getirme konusundaki hukuki yetkisini vurguladığı, VOA Türkçe ve DW’nin lisans başvurularını yapmaları halinde internet sitelerine erişimin yeniden sağlanabileceğini belirttiği kaydedildi.

VOA tarafından geçilen Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erişim Engeline Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.