“Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı”

“Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı”

ABONE OL
01:31 - 02/04/2022 01:31
“Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), AKP’nin sunduğu yeni yasa teklifindeki, “asılsız haberler” yayınlayarak özel şirketlerin “itibarına veya gelirine” zarar verenlere üç yıla kadar hapis cezası önerisine tepki gösterdi. CPJ’nin açıklamasında, Türk milletvekillerine, yasa değişikliğini reddetme çağrısı yapıldı.

AKP’li milletvekilleri 26 Mart günü TBMM’ye sundukları yasa teklifinde, Türkiye’deki hazine arazileri, vergiler ve finans kanunlarına yönelik yasalarda bir dizi değişiklik önerdi. Söz konusu torba yasadaki bir maddede, özel bir şirketin gelirine ya da itibarına zarar verecek nitelikte haber yayınlayanlara 1 ila 3 yıl hapis cezası önerildiği yönündeki haberler hak savunucularının tepkisine neden oldu.

CPJ’nin Avrupa ve Orta Asya Program Direktörü Gulnoza Said, “Türk yetkililer, ülkeyi yabancı yatırımcılar için daha çekici kılma çabasıyla adım atarken, bunu, gazetecilerin ekonomi haberi yapma özgürlüğüne engel koyma pahasına yapmamalı” dedi.

Said, “Kanun teklifi ile getirilen şirketlere dair ‘asılsız haber’ yapma cezasının gazetecileri korkutarak yolsuzluk ve suistimal haberleri yapmaktan caydırmak amaçlı bir çaba olduğu bariz ve bu teklif kanunlaşmamalı” ifadelerini kullandı.

CPJ’nin konuyla ilgili basın bildirisinde, kurumun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na ve tartışmalı yasa teklifinin ilk imzacısı AKP Milletvekili Abdullah Güler’e yorum alma talebiyle e-posta gönderdiği ama her ikisinden de yanıt gelmediği belirtiliyor.

Mecliste çoğunluğu elinde tutan AKP ve koalisyon ortağı MHP milletvekillerinin tasarıyı onaylaması durumunda, tartışma yaratan kanun değişikliği teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayının ardından 15 gün içerisinde yürürlüğe girecek.

VOA tarafından geçilen “Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazetecileri Korkutma Amaçlı Tasarı Yasalaşmamalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.