Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki

Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki

ABONE OL
21:09 - 20/04/2022 21:09
Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Meslek hayatına YouTube yayıncısı olarak başlayan gazeteci İbrahim Haskoloğlu, dün sabah gözaltına alındıktan sonra akşam saatlerinde ‘‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak’’ suçlamasıyla tutuklandı.

İbrahim Haskoloğlu bir hafta önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bilgisayar korsanlarının, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın da bulunduğu isimlerin nüfus kağıtlarını kendisine ulaştırdığını belirterek, gizli bilgilerini silerek yayınlamıştı.

Haskoloğlu, savcılığa verdiği ifadesinde kendisine gelen bilgileri TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile paylaştığını belirtti; ancak bu ifadesi tutuklanmasına engel olmadı.

İstanbul Anadolu Adliyesi’nde çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla tutuklanan Haskoloğlu ile bugün cezaevinde görüşen avukat Emrah Karatay, müvekkilinin üzgün olduğunu ama pişmanlık duymadığını söyledi.

Önderoğlu: ‘‘Gazetecilerin kamu yararına aldıkları tutum bir şekilde kriminalize ediliyor’’

Türkiye’deki gazeteci örgütleri tutuklamaya tepki gösterdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu, bu tutuklamanın gazeteciler üzerindeki artan baskının bir göstergesi olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Önderoğlu, ‘‘Türkiye’de soruşturma makamları aydınlar, gazeteciler ya da kanaat önderleri söz konusu olduğunda tutuklamaya başvurmadan soruşturmayı yürütebilmeli. Soruşturma bu nedenle fiili cezalandırma işlevi görüyor. Soruşturma bu bakımdan kamuoyunu kamuoyu yapan konulardan uzak tutmak için caydırmak için bir silaha dönüşüyor. Bu soruşturmada gazetecinin yetkili makamları paylaştığı içeriklerle ilgili uyardığını biliyor, fotoğraflardaki özel kısımları kararttığını görüyoruz. Daha çok ‘sen hangi cüretle Cumhurbaşkanı ve MİT Başkanı’na ait bu kadar mahrem belgeyi yayınlarsın’ tutuklaması olduğu anlaşılıyor. Yetkililerin kamuoyunu bilgilendirme konusunda harekete geçmemesi ya da geçiyorsa da buna dair bir bilgilendirmeye başvurmaması gazetecileri kontrpiyede bırakıyor. Bilgilendirme kanallarının işlemediği bir ülkede gazetecilerin kamu yararına aldıkları tutum bir şekilde kriminalize ediliyor. Çok problemli bir tutuklama. Sedef Kabaş’ın tutuklanmasının üzerinden henüz üç ay geçmişken yeni bir tutuklamaya girişmek gazeteciliğe karşı eski alışkanlıklara hazin bir şekilde geri dönüşe işaret ediyor’’ diye konuştu.

Faruk Eren: ‘‘Tutuklama bir ‘önlem’ olmaktan çok peşin ‘cezalandırma’ya dönüşmüş durumda’’

DİSK Basın Genel Başkanı Faruk Eren de Türkiye’de yargının uzun zamandır İbrahim Haskoloğlu örneğinde olduğu gibi gazetecilere yönelik tutuklama tedbirine başvurduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Eren, ‘‘Bir gazeteci daha yaptığı haber nedeniyle tutuklandı. Ne yazık ki Türkiye’de uzun yıllardır tutuklama bir ‘önlem’ olmaktan çok peşin ‘cezalandırma’ya dönüşmüş durumda. Tüm tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılmalı’’ dedi.

CHP’li Özkoç: ‘‘Gazeteciyi tutuklayacağınıza, güvenlik açığını bulun’’

Haskoloğlu’nun tutuklanmasına siyaset sahnesinden en net tepki CHP’den geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada ‘‘Gazeteci İbrahim Haskoloğlu gözaltına alındı. Bunlar özgürlüğü, insan haklarını getiremez. Bunu getirecek olan biziz, Millet İttifakı’dır. Demokrasiyi getireceğiz” derken tutuklama sonrası da CHP TBMM Grup Başkanı Engin Özkoç açıklama yaptı.

Özkoç, ‘‘Genç ve heyecanlı bir gazeteciyi, İbrahim Haskoloğlu’nu, veri güvenliği açısından uyarıcı haberler yaptı diye, önceden devlet makamlarına bildirmesine rağmen tutuklamak vicdansızlıktır. Gazeteciyi tutuklayacağınıza, güvenlik açığını bulun’’ ifadelerini kullandı.

Mustafa Şentop: ‘‘Siyasette hileler bana çok uzaktır, bu konuyu kapatmayacağım’’

İbrahim Haskoloğlu’nun tutuklanması sonrası bir sosyal medya kullanıcısının tutuklu gazeteciyle fotoğrafı olması nedeniyle kendisini hedef alan paylaşımda bulunmasına, TBMM Başkanı Mustafa Şentop sert tepki gösterdi.

Twitter hesabından ‘‘iç operasyon’’ yorumunda buluna Şentop, bugün de gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Ben düz siyaset yaparım. Siyasette hileler bana çok uzaktır. Daha önce bu gibi tutumlara cevap verme durumum olmadı. Ama bu konuyu kapatmayacağım. Herkes siyaset yapacak olursa, bunu usulüyle düzgün bir şekilde, bizim siyasi geleneğimizin ahlakına uygun yapmalı. Burada aynı siyasi görüştenmiş gibi davranarak, bazı yerlere cevap yetiştirerek, kendilerine güç elde ettiğini düşünenler daha sonra bunu şahsi çıkarları için kullanmaya yöneliyorlar, kimsenin buna müsaade etmemesi lazım’’ dedi.

Haskoloğlu ne paylaşmıştı?

Haskoloğlu, 12 Şubat’ta Twitter’da, ‘‘Yaklaşık 2 ay önce yayındayken bana bir ‘hacker’ grubu ulaştı. E-Devlet ve devlete ait sitelerden verilerin çalındığını söylediler. Verileri hala da sızdırıyor olduklarını belirttiler. Bazı devlet yetkililerinin bilgilerini benimle paylaştılar. Buna yeni kimlik kartları da dahil. Bunu kimsenin mağdur olmaması adına gerekli tüm yetkililere, muhalefetten de iktidardan da önemli isimlere ilettim. Düzeltilmesi için bekledim çünkü bu verileri satın almak isteyenler olacaktı ama bu veriler bazı sitelerden verilmeye başlandı. Veriler sadece kimlikler değil. Konuyu araştırdığımda şunu da gördüm, ‘hacker’lar için Türk verileri çok değerli de değil çünkü birçok yerden sızdırıldığını gösteriyorlar. Bu verilerin satıldığı bir yerde İngilizce olarak şu sözü gördüm. ‘Dünyada her şeyin bir değeri vardır, Türklerin verileri hariç’ ’’ paylaşımını yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazeteci Haskoloğlu’nun Tutuklanmasına Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.