Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı

Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı

ABONE OL
00:45 - 30/12/2023 00:45
Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dün karakolda hakkındaki tebligatı almaya giderken çalıştığı binanın çıkışında İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polislerince gözaltına alınan gazeteci Furkan Karabay, bugün kelepçeli olarak çıkarıldığı 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlamasıyla tutuklandı.

Karabay, Metris Cezaevine gönderilirken avukatları, önümüzdeki üç günün tatil olması nedeniyle Salı günü karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Türkiye’de internet içerik düzenleme konusunda yetkili kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Furkan Karabay dün gözaltına alındıktan hemen sonra habere erişimin engellenmesi kararı verdi ve site haberi yayından kaldırdı.

Furkan Karabay, Metris Cezaevi’ne gönderilirken avukatları, önümüzdeki üç günün tatil olması nedeniyle Salı günü karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Furkan Karabay haberde ne yazdı?

Furkan Karabay, çalışmış olduğu Gerçek Gündem internet sitesi için 27 Aralık’ta kaleme aldığı haberde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Kasım tarihinde görülen davada organize suç örgütü lideri Sedat Şahin ile husumeti bulunan bir başka organize suç örgütü liderlerinden sanık Barış Saral’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ş. Y. hakkındaki iddialarını tutanaktan yazdı.

Karabay, aynı haberde, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın “iş takibi, aracılık ve usulsüzlük yapan, rüşvet alan yargı mensupları olduğu” iddialarının da yer aldığı Hakimler Savcılar Kurulu’na hitaben yazılmış 5 Eylül tarihli dilekçesinden de bahsetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu haberin üzerinden 24 saat sonra yakalama kararı çıkardı ve İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri, Furkan Karabay’ı gözaltına aldı.

Emniyetteki sorgusunda Furkan Karabay’a neler soruldu?

Karabay, Emniyet’teki ifadesinde hiçbir kamu görevlisini hedef göstermediğini, sadece mahkeme tutanağını yazdığını söyledi.

“Tutanağı nasıl ve ne şekilde edindiği” şeklindeki soruya, “Herkes bu tutanağa ulaşabilir” yanıtını veren Karabay, “Böyle bir haber yapmanız için sizi kimse talimatlandırdı mı?” sorusuna ise, “Ben bir gazeteci olarak talimatla değil kamu yararı adına hareket etmekteyim. Barış Saral’ın mahkemedeki sözleri video olarak sosyal medyada yer almıştı. Ben de tutanağa ulaştım ve yayınladım” sözleriyle cevapladı.

Geceyi nezarette geçiren Furkan Karabay, elinde kelepçeyle bu sabah 11 sularında İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’ne gönderildi ve Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan bir savcıya ifade verdi.

Furkan Karabay, savcı ve hakime “kimseyi hedef gösterme maksadı taşımıyorum” dedi

Burada Karabay’a, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı dışında daha önce başka bir haberde Can Atalay’ın yargılandığı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli M. B.’nin neden daha önce AK Parti’den milletvekili aday adayı olduğu bilgisine yer verdiği soruldu.

Karabay, bu soruya ise “Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi kararına uymamıştır. Üye hakim hakkında haberimde yer alan hususlar daha önce gündeme gelmişti. Bunu hatırlattım, kimseyi hedef göstermek maksadı taşımıyorum” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Semih Demirkan, ifadesini aldıktan sonra Furkan Karabay’ı tutuklanması talebiyle İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

Karabay, hakimlikteki sorgusunda da “hedef gösterme” suçlamasını reddetti ve tahliyesini talep etti.

Avukatlarından Enes Ermaner, haberde Barış Saral’ın ifadelerine hiçbir yorum katılmadığını, 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakkındaki geçmiş bilgilerin kolayca bulunabileceğini söylerken, Avukat Serkan Günel ise cezası 1 ila 3 yıl olan bir suçun yatarı olmadığını belirtirken, hedef gösterildiği iddia edilen yargı görevlileri hakkında yorum yapılmadığının altını çizdi.

Özgür Özel: “Bir haber üzerine derhal harekete geçenler, yargıdaki rüşvet iddiaları için aylardır sus pus”

Furkan Karabay’ın gözaltındayken CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, gazeteci Furkan Karabay’ın haberde kullandığı bilgilerin yer aldığı mahkeme tutanağının aslını yayınladı.

CHP Lideri Özgür Özel ise kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,“Bir duruşma tutanağını haberleştirdiği gerekçesiyle Gerçek Gündem muhabiri Furkan Karabay’ın maruz kaldığı sorular ifade ve basın özgürlüğü adına utanç vericidir. Bir haber üzerine derhal harekete geçenler, yargıdaki rüşvet iddiaları için aylardır sus pus” ifadelerini kullandı.

Karabay’ın kelepçeli fotoğrafını TİP lideri Erkan Baş paylaştı

Furkan Karabay’ın tutuklanmadan önceki son fotoğrafını ise Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, sosyal medya hesabından “Adaletin katlinde bugün” ifadesiyle paylaştı.

Fotoğrafta elinde kelepçe bulunan Karabay, TİP İstanbul milletvekili Ahmet Şık ile otururken görülüyordu.

Avukat Serkan Günel: “İlerideki beraat onun tutuklamadan gördüğü zulmü gidermeyecektir”

Çağlayan Adliyesi’nde Furkan Karabay’ı bekleyen küçük bir grup adına kısa bir açıklama yapan Furkan Karabay’ın avukatı Serkan Günel, “Furkan Karabay hakkındaki bu suçlamanın kanunda öngörülen süresi 1 ila 3 yıldır. Muhtemelen birazcık yargı kırıntısı kaldıysa beraat edecektir. Ama ilerideki beraat onun tutuklamadan gördüğü zulmü gidermeyecektir” dedi.

Gazeteci örgütleri tepkili

DİSK Basın İş Başkanı Turgut Dedeoğlu ise, “Burada yargılanan, bir meslek. Gazetecilik mesleğini cezalandırılıyor. Gazetecilik yapmak suç değildir. Bizim mesleğimiz halktan bilgi kaçırmamaktır. Bu meslek mahkemelerde yargılanmamalı” diye konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise sosyal medyadan yaptığı yorumda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Önderoğlu, “Bakan, ‘gazetecilik faaliyetlerinden tutuklu kimse yok’ demişti. Furkan Karabay’ın tutukluluğu, bu hazin ve sorumsuz söylemle taban tabana çelişen Türkiye gazeteciliğinin çıplak gerçekliğidir. Yazık! Bu yıl 44 gazeteci en az 1 gününü hapiste geçirdi” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazeteci Furkan Karabay “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” gerekçesiyle tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.