Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi

Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi

ABONE OL
17:17 - 17/11/2023 17:17
Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazeteci Barış Pehlivan hakkındaki denetimli serbestlik dilekçesi Maltepe açık Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmesinin ardından tahliye edildi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner şikayetini geri çekmesinin ardından gazeteci Barış Pehlivan’ın yargılandığı davayı düşürmüştü. Ancak üç aydır cezaevinde tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarı, denetimli serbestlik kapsamındaki infaz işlemlerinin tamamlanmaması nedeniyle önce yeniden Maltepe Cezaevi’ne gönderilmişti.

Avukatı Hüseyin Ersöz’ün İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği tahliye başvurusu yapması sonrası hakimliğin denetimli serbestlik kararı, Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi ve Pehlivan tahliye edildi.

“Hiç olmaması gereken bir süreç yaşadım”

Maltepe Açık Cezaevi önünde gazetecilere konuşan Pehlivan, “Hiç olmaması gereken süreç yaşadım. Maalesef bu iktidar, yargı sistemi beni 3 aylığına cezaevine soktu. Hak ettiğim denetimli serbestlik hakkını bana çok gördüler. Bu hakkımı savunmak için ciddi mücadele verdik. En sonunda bir davanın düşmesiyle birlikte denetimli serbestliğe ayrıldım” dedi.

Yargıdaki çürümüşlüğün yanında okyanusta kum tanesi kadar kalan kararın Türkiye’de gazetecilere olan baskıları çözmediğine dikkat çekti; “Benimki sadece küçük simge. Umarım böyle süreçleri daha az yaşadığımız Türkiye’ye kavuşuruz” diye konuştu.

Pehlivan, “Dün nasıl gazetecilik yaptıysam yine aynı gazeteciliği yapmaya devam edeceğim” diyerek süreçte kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Pehlivan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davadan çıkışında Maltepe Cezaevi’ne dönmeden önce gazetecilere, “Aylar önce bitmesi gereken, hiç olmaması gereken bir süreç şimdi bitti. Artık top, İstanbul Anadolu Adliyesi İnfaz Hakimliği’nde” demişti.

Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz de Pehlivan tahliye edilmeden önce VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunmuş, “Mahkeme tarafından müştekinin beyanlarının geri çekilmesi sebebiyle bir düşme kararı verildi. Bu düşme kararı, Barış’ın özgürlüğüne gidecek olan yolun aslında bir göstergesi. Çünkü Barış ile ilgili denetimli serbestlik tedbiri, Barış’la ilgili olarak kaldırıldığı için bu kararın yeniden verilebilmesi için mutlak suretle bir düşme kararı, beraat kararı verilmesi gerekiyordu. Bu düşme kararı Barış’ın özgürlüğüne kavuşması noktasında bizim de (denetimli serbestlik) başvurumuzda temel teşkil edecek bir karar oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel

Önderoğlu: “Yasaların gazetecileri bastırmak için araçsallaştırıldığı bir dönemde yaşıyoruz”

Duruşmayı izleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yalnız Barış Pehlivan’ın değil çoğunluğu Kürt gazeteciler olmak üzere Türkiye’de onlarca gazetecinin keyfi şekilde tutuklama ve peşin cezalandırmalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Önderoğlu, “Bugün Barış Pehlivan, geçmişte Sedef Kabaş, onca Kürt gazetecinin iddianamesiz bir yıldan fazla süreyi cezaevinde tutulduğu yine bu bir iki yıllık döneme baktığınız zaman aslında kimin ‘makbul vatandaş’ kimin ‘terörist’ yaftası yiyen gazeteci olduğunu çok iyi görüyorsunuz. Dolayısıyla sadece yasaların baskıcı şekilde eleştiriyi bastırmak, gazeteciliği bastırmak için araçsallaştırıldığı bir dönemde yaşamıyoruz, aynı zamanda cezaevine düşmek ya da düşmemek bakımından devletin ortaya koyduğu prosedürlerin de çifte standart içerisinde uygulandığına tanık oluyoruz. Zaten keyfi bir şekilde tutuklanmış bir gazeteciyle ilgili avukatlarının yaptığı tutukluluğa itirazın sistemli bir şekilde ve genel geçer gerekçelerle reddedilmesi de bir adaletsizlik değil midir?” dedi.

VOA tarafından geçilen Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.