G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi

G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi

ABONE OL
21:45 - 11/07/2022 21:45
G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

G20 ekonomilerinin hazine ve merkez bankası yetkililerinden oluşan denetçi kurul Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekim ayında kripto para birimleri için sıkı küresel kurallar önereceğini bildirdi. Son olarak piyasalardaki karışıklık spekülatif sektörde düzenleme yapılması gerekliliğini ortaya koymuştu.

FSB, şimdiye kadar sadece kripto alanını gözlemlemekle yetiniyor ve sisteme risk oluşturmadığını söylüyordu.

Ancak kripto piyasalarındaki son karmaşa piyasaların hassaslıklarını, yapısal zayıflıklarını ve daha büyük finans sistemiyle artan bağlantısını ortaya koydu.

FSB tarafından yapılan açıklamada, bir piyasa oyuncusunun başarısızlığının yatırımcıların potansiyel olarak büyük kayıplar yaşamasına neden olabileceği, davranış risklerinin yayılmasından kaynaklanan piyasa güvenini tehdit edebileceği ve risklerin kripto varlık ekosisteminin diğer bölümlerine de hızlı bir şekilde yayılabileceği uyarısında bulunuldu.

En büyük kripto para birimi olan bitcoin’in değeri Kasım ayındaki 69 bin dolar rekorundan bu yana yüzde 70 düştü ve bugün 20 bin 422 dolardan işlem görerek birçok yatırımcının kayba uğramasına neden oldu.

Stabil kripto para TerraUSD’nin bu sene çakılması ve büyük kripto para firmaları Celsius Network and Voyager Digital’ın çekilmesi piyasaları sarstı.

FSB, stabil kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılacak olmaları durumunda sıkı düzenlemelere tabi olması gerektiğini belirtti.

FSB Ekim ayında G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası yöneticilerine, stabil kripto para ve diğer kripto varlıklarla ilgili düzenleme ve denetim yaklaşımlarına dair bilgi vereceğini bildirdi.

FSB’nin yasa koyma yetkisi yok ancak üyeleri düzenleme kurallarını kendi yetki alanlarında uygulamayı taahhüt ediyor.

FSB’nin önde gelen üyelerinden Avrupa Birliği bu ay kripto piyasası için kapsamlı yeni kurallar getirme konusunda hemfikir olmuştu.

FSB, kripto varlıkların çoğunlukla spekülatif amaçlarla kullanıldığını ancak düzenlemeden yoksun bir alanda faaliyet göstermediklerini ve mevcut kurallara uymak zorunda olduklarını bildirdi.

Birçok ülke kripto firmalarından para aklama karşıtı kontrol mekanizmaları uygulamalarını şart koşuyor.

FSB, üyelerinin kendi yetki alanları dahilindeki yasal çerçeve kapsamında konulacak düzenlemelere uyulmasını teşvik etmeye ve ihlallere karşı hareket etmek için yetkilerini kullanmaya kararlı olduklarını bildirdi.

VOA tarafından geçilen G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G20 Denetçi Kurulu’ndan Küresel Kripto Kuralları Önerisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.