“Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası

“Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası

ABONE OL
22:34 - 26/10/2022 22:34
“Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir süredir açıkça tartışılan “Fransa-Almanya ilişkilerinde kriz yaratan” konuları görüşerek ortak bir çözüm bulmak amacıyla, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te görüştü. Görüşmenin ardından iki lider “uzlaşılamayan noktaları sergilememek için” ortak basın toplantısı yapmadı ancak diplomatlar “yapıcı ve dostane bir görüşme oldu” diyerek, gerilimi düşüren değerlendirmelerde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir süredir savunma, enerji politikaları, Rusya ve Ukrayna savaşı gibi son derece önemli konularda, artık iyice gün yüzüne çıkan ağır anlaşmazlıkları çözmek üzere Paris’e gelen Olaf Scholz, Almanya bayraklı Mercedes marka siyah makam aracını Elysee Sarayı’nın girişine park etti. Macron, Scholz’u sarayın merdivenlerinden inerek arabasının önünde karşıladı.

İki lider de görüşme öncesi kameralara gülümseyerek poz verdi.

Ancak uzun süren çalışma öğle yemeğinde ağır uzlaşmazlık konularını ele alan iki lider, görüşme sonrası gelenek olduğu üzere kameraların önüne geçip açıklama yapmaktan kaçındı.

Avrupa’da “Paris-Berlin Kapışması”

Görüşmede, iki ülke arasındaki sorunların belirlenerek, ikili çalışma grupları halinde bu sorunlar için ortak bir çözüm bulunması kararlaştırıldı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “İki liderin, Paris ve Berlin arasındaki ilişkileri, orta ve uzun vadede ve kapsamlı bir biçimde ele aldıkları ve görüşmenin son derece yapıcı geçtiği” belirtildi.

Elysee diplomatları, iki başkentin “enerji, savunma ve inovasyon alanlarında ikili çalışma grubu oluşturmaya karar verdiklerini” de belirtti.

Toplantıya katılan Alman diplomatlar da, “son derece yapıcı ve dostane bir toplantı” olduğunu söyledi.

İki ülke arasında kriz yaratan enerji politikası ve savunma konularına odaklanıldığını belirten diplomatlar, önümüzdeki haftalarda, bu iki alanda “iyi ve yoğun bir işbirliği” sergileneceğini dile getirdi.

Fransız hükümet sözcüsü Olivier Veran da, “Bir ülkenin öncelikleri diğerinin öncelikleriyle zorunlu olarak örtüşmediğinde, Fransız-Alman çiftinin gücü her zaman iyi geçinip tüm Avrupa’yı yukarı çekebilmekten gelir.

Paris’teki öğle yemeği, Avrupa sahnesinde ustaca ilerleme sağlayan canlı bir dostluğu kanıtlıyor ve artık son aylarda ilerleyen zorlukların üstesinden gelmenin gerekli olduğunu gösteriyor. Fransa-Almanya motorunu canlandırmak istiyoruz” dedi.

Anlaşmazlıklar listesi uzuyor

AB’nin en güçlü ekonomisine sahip iki dinamo ülkesi Fransa ve Almanya’nın üzerinde anlaşamadığı konuların sayısı, AB savunma stratejisinden, Çin ile ilişkiler ve Almanya’nın enerji krizine verdiği yanıta kadar artmaya devam ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un enerji krizi, Ukrayna savaşı ve Avrupa savunma sistemleriyle ilgili Paris’i “bilgilendirme ihtiyacı dahi” duymadan, tek başına karar alması iki başkent arasında güven krizi yaratıyor.

Enerji Krizinde Almanya-Fransa Ortaklığı Zorda

Scholz, enerji krizinden etkilenen Alman vatandaşları ile şirketlerini korumak için 200 milyar Euro’luk dev bir “enerji kalkanı desteği” açıklayınca, yalnızca Paris değil, diğer Avrupa başkentleri de, gazetelerden öğrendikleri bu karar karşısında şok oldu. Pek çok AB hükümeti, Almanya’yı “bencil” davranmakla suçladı. Fransa, doğalgaza tavan fiyat uygulaması getirilmesini istedi, Olaf Scholz kesin bir dille buna karşı çıktı.

Savunma alanında büyük rekabet

Üstelik savunma harcamalarına 100 milyar Euro’luk bütçe ayıran Almanya’nın, Avrupa savunma sistemlerini değil; Amerikan F35 ve ABD-İsrail ortak yapımı hava savunma sistemlerini alacağını duyurması da Paris’i rahatsız etti.

Almanya, onlarca yıllık yetersiz yatırımın ardından, savunma politikasında radikal bir değişiklik yaparak, ordusunu “Avrupa’nın en donanımlı gücü” haline getirmek için harekete geçti.

Berlin, bu süreçte, Paris’in savunduğu Avrupa stratejik özerkliğini ve Fransız-Alman askeri-endüstriyel işbirliğini güçlendirme projelerini desteklemekten vazgeçti. Berlin, Paris ve Roma’nın Avrupa füzesavar sistemlerini terk ederek, ABD savaş uçağı F35 ile İsrail bileşeni füzesavar sistemlerini almayı planladığını açıkladı.

Bunun karşılığında Paris’in, İspanya’dan gelecek doğalgazı Almanya’ya ulaştıracak MidCat projesini torpillemesi, İspanya ve Portekiz ile anlaşarak Barselona-Marsilya arasında deniz altından kurulacak alternatif bir boru hattı kurduklarını açıklaması da Berlin’i rahatsız etti.

Çin ile ilişkiler

Olaf Scholz’un, önümüzdeki hafta yapacağı Çin ziyareti ve Hamburg limanının işletmesinin yüzde 25’lik bölümünün Çin’e satılması kararı da iki başkenti gerdi. Macron, Scholz’a “AB’nin iki büyük lideri olarak birlikte Pekin’e gitmeyi” önerdi. Ancak Scholz yalnız gitmeyi tercih ederek, bu öneriye, Elysee Sarayı’ndaki görüşmeye kadar olumlu bir yanıt vermedi.

Üstelik, İki liderin Elysee Sarayı’ndaki görüşmesi sürereken, Alman Hükümeti Berlin’de, Paris ve Brüksel’in karşı çıktığı Çin devlet şirketi “Cosco’nun, Hamburg limanındaki konteyner terminali hisselerinin yüzde 25’ine ortak olması” kararının onaylandığı açıklandı.

Olaf Scholz’den Çinli Cosco’ya Onay

Birbiri üzerine eklenen uzlaşmazlık dosyaları üzerine Fransız lider, Paris yakınlarında bu hafta başı yapılması beklenen Almanya-Fransa Ortak Bakanlar Kurulu toplantısını iptal etti. Macron ve Scholz, geçtiğimiz hafta Bürksel’de yapılan AB liderler zirvesinde de uzlaşamayınca, Scholz ortak bir zemin bulabilmek amacıyla Paris’e geldi.

VOA tarafından geçilen “Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Fransız-Alman” Krizini Aşma Çabası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.