Fransa’da En Yüksek Alarm: Her Yer Kapatıldı

Fransa’da En Yüksek Alarm: Her Yer Kapatıldı

ABONE OL
14:58 - 15/03/2020 14:58
Fransa’da En Yüksek Alarm: Her Yer Kapatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’da İtalya ve İspanya’dan sonra, Corona virüsünün en çok yayıldığı üçüncü ülke olan Fransa, kriz yönetiminde 3’üncü ve en yüksek aşamaya geçti. Başbakan Edourad Philippe, Cumartesi gecesinden itibaren, ülkede tüm bar, restoran ve eğlence mekanlarının kapatıldığını duyurdu. Ulusal Sağlık Ajansı Genel Müdürü Jerome Salomon da, son 72 saatte ülkede vakaların ikiye katladığını ve 4 bin 500’e yükseldiğini dile getirdi. Salomon, 91 kişinin ise yaşamını yitirdiğini belirtti.

“Hiçbir şey olmamış gibi restoranların teraslarında oturuyorlar”

Başbakan Edouard Philippe, her akşam Corona virüsünün seyri ile ilgili bilgi veren Ulusal Sağlık Dairesi Genel Müdürü Salomon’un konuşmasından önce söz alarak, bir dizi yeni önlem aldıklarını açıkladı. Fransızlar’ın hükümetin tüm uyarılarına rağmen, dışarı çıkarak, bar ve restoranlara gittiklerini, bu nedenle, ikinci bir emre kadar, acil olmayan tüm mekanların kapatıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir gün önce tüm okulları kapatma kararını açıklamıştı.

Temel ihtiyaçlar satan yerler dışında tüm dükkanlar kapatılıyor

Philippe, “Tüm uzmanlar, insalar arasındaki temasın asgari seviyeye indirilmesi gerektiğini söylüyor. Ama Fransızlar’ın bu uyarılara uymadıklarını, hiçbir şey olmamış gibi cafe ve restoran teraslarında oturduklarını gördük. Bu nedenle, ikinci bir emre kadar sinema, bar ve gece klüpleri kapanacak. İbadet mekanları açık kalacak ama ayin yapılamayacak. Tüm mağazalar kapanacak. Yalnızca gıda satan marketler, eczaneler, bankalar ve sigara bayileri açık kalacak. Elbette, tüm kamu hizmet birimleri açık olacak. Tüm toplu taşım araçları da hizmet verecek. Bu kurallara uymak için daha fazla disiplinli olmamızı öneriyorum” dedi.

Edouard Philippe, Fransa’da yarın yapılacak yerel seçimlerin ilk turunun da bu kurallara saygı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Seçimlerin öngörüldüğü gibi gerçekleşeceğini yineledi. İşverenlere, olabildiğince evden çalışma olanağı sağlamalarını önerdi.

Salomon : “3’üncü etaba geçtik”

Philippe’in ardından söz alan Ulusal Sağlık ajansı Genel Müdürü Salomon, pandemi ile mücadele edeilmek için artık 3’üncü etaba geçildiğini duyurdu. Dünyada vaka sayısının 153 bine ulaştığını, bunlardan 72 bininin tedavi olduğunu belirten Salomon, “Virüs 140 ülkeye bulaştı. Artık merkez üssü Avrupa. Dünyada 5 bin 800 kişi yaşamını yitirdi, bunların 2 bin 500’ü Çin dışındaki hastalar” dedi.

Fransa’da ise, 4 bin 500 kişiye virüs bulaştığını ve bu rakamın son 72 saatte ikiye katladığını açıkladı. Fransa’da 300 hastanın durumunun ağıur olduğunu ve hastanede tedavi gördüklerini belirten Salomon, bu hastaların yüzde 50’sinin 50 yaşın altında olduğunu vurguladı. Hastaların yüzde 98’inin iyileştiğini, Fransa’da ölü sayısının 91’e yükseldiğini kaydetti.

“Eve misafir kabul etmeyin”

Salomon da Fransızlar’a çağrı yaparak, virüsün bulaşma hızını kesmesi için hükümet tarafından alınan kararlara dikkatle uyulması gerektiğini söyledi. Tüm yurttaşların bariyer önlemlerini uygulamasını, tüm temaslarını azaltmasını, gereksiz toplantı ve yer değiştirmeleri iptal etmesini, evden çalışmasını istedi.

Hassas, kırılgan durumdaki yurttaşların ise evlerinden çıkmamaları, eve misafir kabul etmemeleri ve çocuklarla temasa geçmemelerini istedi.

Hastalara ise evde kalmalarını ve doktorlarını telefonla aramalarını salık verdi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.