Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara

Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara

ABONE OL
10:44 - 17/08/2022 10:44
Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Fransa’yı aylardır kavuran sıcak hava dalgasının ardından, bu sefer de ülkenin güneyinde fırtınalar başladı.

Şiddetli gök gürültülü fırtınalar ve sağanak yağış nedeniyle Akdeniz kıyısındaki Aude, Tarn, Hérault, Aveyron, Isere, Gard, Bouches-du-Rhône, Var bölgelerinde turuncu alarma geçildi. Fransa’nın geri kalanında yüzlerce yerleşim biriminde ise sarı alarm verildi.

Fransız meteoroloji kurumu Meteo France ülkenin tamamına yakınında fırtınaların meydana geleceğini belirterek, özellikle sel baskınlarına karşı önlem alınması uyarısı yaptı.

Haftalardır yoğun sıcaklar yaşayan Fransa’da iklim değişikliği nedeniyle yaşanan zorlukların sonu gelmiyor. Dört ayrı sıcaklık dalgasıyla kavrulan, ormanları yanan ve kuraklık riskiyle karşı karşıya kalan ülkede, bu sabahtan itibaren aşırı sıcaklar yerini ender görülen şiddette fırtınalara bıraktı.

Bugün öğleden sonra fırtınalar; eletrik yüklü bulutların yarattığı şiddetli gökgürültüleri; dolu ile karışık yağışlarla Tarn, Aude ve Aveyron’da başladı. Kuvvetli esen rüzgarlar nedeniyle başta Akdeniz havzasındaki 8 bölge ile güneybatı bölgesi olmak üzere tüm ülkede yüzlerce yerleşim biriminde turuncu alarma geçildi.

Meteo France, bu gece ülkenin güneybatısında sarı alarmın verildiği bölgelerde dahi gecenin ilk bölümünde kuvvetli gökgürültülü fırtınaların etkili olabileceği uyarısında bulundu. Toplam yağışın 1 Ocak’tan bu yana sadece 61 mm olduğunu kaydeden uzmanlar, 24 saat içinde 70 ila 120 mm arasında yağış olabileceğine dikkat çekiyor.

Paris bu sefer de sular altında

Akdeniz kıyısına yakın bölgelerin yanı sıra, başkent Paris de şiddetli yağışlardan etkilenen iller arasında yerini aldı. Daumesnil, Pont de l’Alma ve Pantin istasyonları gibi birçok metro durağı su baskınları nedeniyle artık hizmet veremez hale geldi.

Haftalardır süren aşırı sıcakların ardından yaşanan sağanak yağışlar sokaklarda ve metro istasyonlarında çok sayıda sel ve su baskınına neden oldu. Tam iş çıkış saatinde bastıran yağışlar nedeniyle Parisli yüzbinlerce metro kullanıcısı zor anlar yaşadı, bazı istasyonlar kullanıma tümüyle kapatıldı. Araçlarında fırtınaya yakalanan otomobil kullanıcıları da yollarda uzun trafik kuyruklarına maruz kaldı.

Ülkenin meteoroloji kanalı Chaine Meteo’ya göre, bir saatten daha kısa sürede başkente 10 ila 40 mm yağmur yağdı. Bu oran, Paris normallerine göre, 2 ila 3 haftalık yağışa eşdeğer.

“Kuru toprak” tehlikesi

Özellikle güneyde, çok kısa sürede 80-120 mm’ye ulaşacak olan yağışlar nedeniyle sel baskınları yaşanabileceği, hortum ve su hortumları oluşabileceği kaydedildi. Bouches-du-Rhone, Var, Gard, Herault ve Vaucluse bölgelerinin, bu gece ve yarın sabah şiddetli fırtınalardan sert şekilde etkileneceği ve fırtınaların uzun sürebileceğine dikkat çekildi.

Özelikle Akdeniz kıyısına yakın bölgelerde günlerdir yangın söndürmek için çalışan itfaiye ekipleri, bu sefer de sel baskınları ve toprak kaymasına karşı önlem almaya başladı. Yerel yöneticiler, halktan evlerini de sel baskınlarına karşı hazırlamaları çağrısı yaptı.

Meteo France, ulusal düzeyde 17 Temmuz’dan beri toprak kuraklığı konusunda her gün yeni bir rekor kırıldığını, bu nedenle yağmurların başlamasından endişe edildiğini açıkladı.

Fransız Bilim ve Araştırma Merkesi CNRS uzmanı Agnes Ducharne, “Bu sene Akdeniz çok sıcaktı ve Akdeniz havzası oldukça yıkıcı hatta ölümcül sellere sahne olabilir” uyarısı yapıyor. Ducharne, yaşanan aşırı şiddetli fırtınaları, “mevsim normallerinin 5 ila 6 derece üzerinde ısınan Akdeniz’den yükselen su buharı, rüzgarla karaya geri taşınıyor, dağlara çarparak yukarı doğru yükselmeye devam ediyor, yükseldikçe su buharı soğuyor, yoğunlaşıyor ve şiddetli yağış olarak yeniden karaya dönüyor” şeklinde açıklıyor.

Ducharne, Temmuz ayı boyunca yaşanan kuraklıklar nedeniyle toprağın aşırı derecede kuruyup sıkıştığını, bu nedenle toprağın suyu ememeyeceğini, bu durumun bu yıl büyük sel baskınları korkusunu arttırdığını dile getiriyor. Ducharne, “Yağmur muhtemlen normalden fazla yağacak. Toprak sert, toprağın yüzeyinde suyun etkili bir şekilde nüfuz etmesini önleyecek bir kabuk oluştu. Bu nedenle yağmur suları toprağa nüfuz etmeyecek. Ani sel baskını ve toprak kaymalarına dikkat etmeliyiz” dedi.

Uzmanlar gerçek çözümün, şiddetli değil; yaz aylarında çok nadir görülen ince, yumuşak ve kalıcı yağmurlar olduğunu vurguluyor.

“Kundakçılık” şüphesi, 25 gözaltı

Yağışların başlaması, bazı bölgelerine uzun süredir tek damla yağmayan ülkede, haftalardır orman yangınlarıyla mücadele eden yetkilileri biraz olsun rahatlattı. Fırtınalı havalar sıcak hava dalgasının sonunu işaret ediyor, ancak yetkililer bu sefer de “kuru gök gürültülerinin” yeni yangınlara yol açmasından korkuyor. Ülkenin güneybatısını etkisi altına alan orman yangınlarında binlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu.

Orman yangınlarıyla ilgili soruşturma başlatan yetkililer, “kundakçılık/piroman” olasılığını ön planda görüyor. Bir taraftan dikkatsiz atılan sigara izmaritleri ya da yıldırım düşmesi gibi nedenlerle yangınların başladığı, ancak daha çok “kundakçılık” ihtimalinin de gözönüne alındığı bildirildi. Fransız polisi yangınlara neden olduğundan süphelendiği 25 “kundakçıyı” gözaltına aldı.

Meteoroloji uzmanları “bu dengesiz havaların sonsuza kadar sürmeyeceğini” de belirtiyor. Meteo-France, ülkeyi iki gün etkisi altına alacak yağışların Perşembe gününden itibaren yerini sıcak havalara bırakacağını açıkladı.

VOA tarafından geçilen Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’da Aşırı Sıcaklardan Şiddetli Yağışlara haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.