Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca

Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca

ABONE OL
23:37 - 14/06/2022 23:37
Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Fransa’da son derece çekişmeli geçen milletvekili seçimlerinde, bir Türk kökenli kadın milletvekili adayı ikinci tura yükselmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinden Bordeaux 4’üncü bölge milletvekili adayı olan 28 yaşındaki Türk kökenli genç Melissa Karaca, ilk turda birleşik solun adayı Alain David’in ardından ikinci oldu.

Kayseri’den gelen ailesinin yerleştiği Bordeaux’nun hassas banliyösü Lormont’ta doğup büyüyen Melissa Karaca, Macron’un “özgürlükçü ve ne sağ/ne sol” diye özetlediği fikirlerinden etkilenerek iktidar partisi LREM’in Gençlik Kolları’nın Brodeaux teşkilatından politikaya girmiş.

Daha şimdiden Macron’un ekibinin “genç kartı” olarak adlandırılan Karaca, İş Hukuku eğitimi aldıktan sonra, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nda görevler almış. Macron’un ilk seçildiği 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri, aynı yıl milletvekili seçimleri, 2019 Avrupa seçimleri, 2020 belediye seçimleri ve 2022 ikinci cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarında aktif çalışmış.

Bugüne kadar partili adayları destekleyen Melissa, bu seçimlerde artık kendi kanatlarıyla uçmak için aday olmuş.

Yalnızca 28 yaşında olan Melissa, sol birlik hareketi NUPES’in tecrübeli adayı 76 yaşındaki Alain David’e karşı yarışıyor. Alain David 1995’ten bu yana Bordeaux’nun Cenon banliyösünde politika yapan sosyalistlerin ağır topu.

İlk turda, Alain David solda birlik oluşturan 4 partinin oylarıyla yüzde 40, Melissa Karaca ise tek başına yüzde 24 oy aldı. Şimdi, iki aday 19 Haziran’da yapılacak ikinci tur için kıyasıya yarışıyor.

VOA Türkçe’ye söyleşi veren Türk kökenli genç kadın hala kazanma şansı olduğuna inanıyor ve kampanyasına aynı coşkuyla devam ediyor. Kapı kapı dolaştığı dinamizmine ve diğer partilerden gelecek desteğe güveniyor.

Melissa Karaca’nın hikayesi, yabancı bir ülkede o topluma entegre olan ve eşit bir yurttaş olarak siyasete katılmak isteyen her gence önemli bir model sunuyor.

VOA Türkçe: Bize kısaca kendinizi anlatabilir misiniz?

Melissa Karaca: Annem ve babam Kayserili. Ben Bordeaux’da doğdum. Annem burada büyümüş, babam evlenerek gelmiş. Annem kuaför, babam lokanta sahibi. Ben 1994’te Bordeaux’da doğdum. 28 yaşındayım. Eğitimimi burada gördüm. Önce hemşirelik meslek lisesi okudum ama sonra düz liseye geçtim. Ardından Hukuk okudum 5 sene, iş hukuku okudum. Hukukçuyum.

VOA Türkçe: Emmanuel Macron ve partisiyle yolunuz nasıl kesişti?

Melissa Karaca: Macron 2017’de aday olduğunda fikirleri bana çok yakın geldi. Hukuk 3. sınıftaydım. LREM’in Gençlik örgütüne girdim, Macron’un seçim kampanyasında çalıştım. Ardından genel seçim kampanyasında LREM’in adayı için çalıştım. Gençlik Kolları Gironde (Bordeaux) bölgesi başkanı oldum. Sonra da Gençlik Kolları’nın Genel Konseyi’ne girdim. Burada iki sene kaldım. Ardından bölgesel seçimlerde de parti için çalıştım. Bütün seçimlerde görev aldım. En son 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yine Macron için kampanya yürüttük. Bu arada Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nda 2 yıla yakın çalıştım. Ardından büyüdüğüm Lormont-Ferrac bölgesinden milletvekili adayı olabilmek için başladım. Tam 28 yaşına bastığım gün, 6 Mayıs’ta partim adaylığımı onayladı. Bana hiç unutamayacağım bir doğum gün hediyesi oldu. O gün bu gündür gece gündüz yoğun bir şeklde kampanya yürütüyoruz.

VOA Türkçe: Neden siyaset, neden Emmanuel Macron?

Melissa Karaca: Hukuk okuyordum. Macron o zaman Ekonomi Bakanı idi. Yaptığı şeyler, fikirleri, konuşmaları ilgimi çekti. Bana göre sorunlara çözüm üreten, genç, dinamik bir politikacıydı. Hassas bir banliyöde büyüdüm. Yabancılara yönelik ayrımcılık, şans eşitliği, ev hapsi gibi konulardaki açıklamaları bana çok hitap etti. Ne sağ, ne sol görüşü de bana uydu. Ben de kendimi hiçbir tarafa ait istemiyordum.

VOA Türkçe: Hem genç, hem yabancı, hem kadın olmak nedeniyle kampanyanızda zorluklar yaşadınız mı?

Melissa Karaca: Elbette sorunlar rekabet oldu. Ama kampanyam çok rahat geçti. Yalnızca son günlerde rakiplerim, Türk olduğumu, yabancı olduğumu söyleyip bana oy kaybettirmeye çalıştılar. Ama ben bunlara hiç yanıt bile vermedim. Fakat bu insanların yanısıra, “bu ülkede doğdunuz, cumhuriyet okullarında okudunuz, meslek sahibi oldunuz, şimdi genç ve kadın olarak adaysınız. Bu çok harika” diyerek destek verenler daha çoktu.

VOA Türkçe: Karşısınızda 60 yıldır siyaset yapan bir duayen var. İlk tur sonuçları nasıl?

Melissa Karaca: Rakibim Alain David 60 senedir bu bölgede politika yapan bir isim. Ancak artık yenilik de gerekiyor öyle değil mi? Alain David, geçen sefer çok az oyla kazanmıştı. Bu sefer aramızda 7 bin oy farkı var. Ben yüzde 24 oy aldım, Alain David yüzde 40 oy aldı. Artık değişimin zamanı bence.

VOA Türkçe: Peki ikinci turdan beklentiniz nedir? Kazanma şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Melissa Karaca: Evet rakibim daha şanslı ama benim de şansım var. Rakibim alabileceği en yüksek oyu aldı. Ama bana hala diğer partilerden oy geleceğine inanıyorum. İnsanlar sandığa gelmedi. Eğer daha çok seçmen sandığa gelirse bana oy gelecektir. Ben umutluyum. Kazanmak için son ana kadar çalışacağım. Kampanyama devam ediyorum. Bir aydır nasıl çalışıyorsam aynı heyecanla devam. Maçın ilk yarısı bitti. İkinci yarı daha oynanmadı. Her şey olabilir. Belki ben kaybedebilirim ama benim için bir kayıp olmayacak. Çok büyük bir tecrübe kazandım. Ben her durumda böyle bir girişimde bulunduğum için çok mutluyum.

VOA tarafından geçilen Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa Seçimlerinde Bir Türk Aday: Melissa Karaca haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.