Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması 

Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması 

ABONE OL
22:20 - 11/03/2021 22:20
Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl gözaltına almaya çalıştığı siyah Amerikalı George Floyd’un ölümüne yol açmakla suçlanan beyaz polis memuru Derek Chauvin üçüncü derece cinayetle yargılanacak.

Savunma avukatı Eric Nelson ve davalı Derek Chauvin mahkeme salonunda

Associated Press ve Reuters ajansının haberine göre, Minneapolis kentinde görülmeye başlanacak davanın yargıcı, savcıların üçüncü derece cinayet suçlamasını iddianameye eklenmesi talebini bugün kabul etti.

Hennepin İlçesi’nde görülmeye başlanacak davaya bakan Yargıç Peter Cahill, eski polis memur Derek Chauvin’in avukatlarının, suçlamanın Minnesota eyaleti Yüksek Mahkemesi’nde temyiz edememesi üzerine iddia makamının talebini kabul etti.

Yargıç Cahill, daha önce üçüncü derece cinayet suçlamasını hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle reddetmişti, ancak başka bir davadaki temyiz mahkemesi kararı, bunun için yeni gerekçeler oluşturdu.

Yargıç Peter Cahill

Chauvin davasında üçüncü derece cinayet suçlaması, Avustralyalı bir kadının öldürülmesinde başka bir eski Minneapolis polis memurunun mahkum edilmesi ile ilgili emsal karara dayanıyor. Temyiz mahkemesi, Justine Ruszczyk Damond’un 2017’de vurularak öldürülmesinde Mohamed Noor’un üçüncü derece cinayetten mahkum edilmesini onaylamıştı.

İddia makamı bu onayın, Floyd’un ölümü koşullarında üçüncü derece cinayet suçlaması için emsal oluşturduğunu savundu. Minnesota Yüksek Mahkemesi Chauvin’in temyiz başvurusunu kabul etseydi duruşma aylarca gecikebilirdi.

Derek Chauvin, aynı zamanda ikinci derece cinayet ve adam öldürmeyle suçlanıyor. Hukuk uzmanları, ek suçlamanın jüri üyelerine Chauvin’i mahkum etmeleri için bir seçenek daha vererek savcılara yardımcı olduğunu söylüyorlar. Chauvin’in duruşmasında görev yapacak jüri için adayların seçimi de bugün sürüyor.

Beş jüri üyesi belirlendi

Jüriyi tamamlamak için en az üç hafta ayırmış olan avukatlar ve Yargıç Peter Cahill, sadece iki günlük incelemeden sonra beş jüri üyesini seçti.

Avukatlar, sorgulamanın ilk iki gününde jüri adaylarının polise karşı tutumuna büyük önem verdiler ve ölümcül olayla ilgili diğer tanıklardan gelen kanıtlar yerine güvenlik güçlerinin ifadesine inanmaya daha meyilli olup-olmadıklarını belirlemeye çalıştılar. Bu eğilimleri belirlemek üzere jüri üyesi adaylarla çok geniş kapsamlı bir anket çalışması yapıldı.

İlk jüri üyesi Çarşamba günü seçildi. Bu kişinin, satış yönetiminde çalışan ve orta Minnesota’nın çoğunlukla beyaz bir bölgesinde büyüyen bir erkek olduğu kaydedildi. Jüri üyesinin, yazılı ankette Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) hareketi ile ilgili “çok olumlu” bir görüşe sahip olduğunu ve polisleri kollayan karşı hareket Blue Lives Matter hakkında “biraz olumsuz” bir izlenimi bulunduğunu belirtti. Ancak jüri üyesi, polisin hak ettiği saygıyı görmediği konusunda da “bir şekilde hemfikir” ve kötü polis memurlarının olduğunu da kabul ediyor.

Savcı Steve Schleicher’in sorgusu sırasında mahkemeye yaptığı açıklamada polislerle ilgili, “İyileri var mı? Evet. Bu yüzden tüm teşkilatı suçlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum” diyen jüri üyesi, bir görgü tanığı yerine polis memuruna inanmaya daha meyilli olacağını da söyledi. Ancak bir polisin daima dürüst olacağına dair görüşü de bir yana bırakarak her tanığı da kendi başına değerlendireceğini belirtti.

İkinci jüri üyesi, bilgi teknolojisi güvenliği alanında çalışan bir erkek. Bu kişi yazılı ankette, polisin kendisini yaşadığı yerde güvende hissettirdiğine kesinlikle inandığını söyledi. İkinci jüri üyesinin yaşadığı yer belirtilmedi ancak jüri üyeleri, Minneapolis ve banliyölerinin birçoğunu içeren Hennepin İlçesi’nin her yerinden seçiliyor.

Savcı Schleicher, ikinci jürinin, jüri anketinde, Floyd’un ölümünün ardından yerelde ve ülke genelinde siyasi bir mesele haline gelen polis bütçesinin kesilmesi fikrine şiddetle karşı çıktığını da belirtti. Jüri üyesi bu konuyla ilgili soruyu, “Bazı durumlarda polisin eylemini kabul etmeyebilirim, ancak polisin toplumumun güvenliğini sağlaması için parası olması gerektiğine inanıyorum” diye yanıtladı.

Schleicher, Minnesota’nın batısında şerif yardımcısı olan bir yeğeni bulunan bir kadını ise jüri seçiminden çıkarmak için itirazda bulundu. Bu kişi, Floyd’un ölümü sonrasında başlayan şiddet olaylarından korktuğunu söyledi ve “Şahsen hiçbir faydası görmedim. İlgili insanların hayal kırıklıklarına dikkat çekmek dışında, hiçbir şeyin başarıldığına tanık olmadım. Lake Street’in ateşe verilmesinden kaynaklanan yararlı bir şey ve bu tür şeyler gördüm mü? Görmedim” dedi.

Anket, potansiyel jüri üyelerinin vakaya aşinalıklarını ve polisle kendi temaslarını araştırıyor. Verilen yanıtlar ın tamamı kamuoyuna açıklanmadı ve jüri üyelerinin kimlikleri gizli tutuluyor. Bu kişilerin ırkları ve kökenleri de genellikle açıklanmıyor.

Chauvin ve beraberindeki diğer üç polis memuru, 25 Mayıs 2020’de sigara almak için 20 dolarlık sahte banknot kullandığı gerekçesiyle gözaltına aldıkları 46 yaşındaki siyah George Floyd’un hayatını kaybetmesinden bir gün sonra görevden alınmıştı. Diğer üç kişi Ağustos ayında yardım ve yataklıktan yargılanacak.

Suçlu bulunduğu takdirde işlediği en ağır suçtan 40 yıla kadar hapis cezası alacak olan Chauvin’in ifade verip vermeyeceği ise belirsiz.

VOA tarafından geçilen Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Floyd Davasında Chauvin’e Üçüncü Derece Cinayet Suçlaması  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.