Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın

Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın

ABONE OL
14:01 - 24/10/2023 14:01
Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu Hamas’ı çökertmek için Gazze’ye yönelik yoğun saldırılarının devam edeceğini açıklarken, eski ABD Başkanı Barack Obama “insani bedelleri göz ardı eden bir İsrail askeri stratejisinin eninde sonunda geri tepebileceği” uyarısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve 1400’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak İsrail’in iki haftadır sürdürdüğü hava saldırılarında Gazze’de ölenlerin sayısının 5 bini aştığını açıkladı.

İsrail, Gazze’ye yönelik hava saldırılarını sürdürürken, dün Hamas 7 Ekim saldırısında rehin alınan iki kişiyi serbest bıraktı. Böylece şimdiye kadar serbest bırakılan rehine sayısı dörde yükseldi. Hamas’ın elinde 200’den fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.

“Hamas’ı tamamen tasfiye etmek istiyoruz”

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını azaltmaya niyetleri olmadığını kaydetti.

Halevi dün akşam yaptığı açıklamada “Hamas’ı tamamen tasfiye etmek istiyoruz. Buna giden yol, Hamas’a her yerde ve her şekilde zarar veren amansız saldırılardan oluşan bir yoldur” dedi.

İsrailli askeri yetkili ayrıca Gazze’ye komşu olan güney İsrail’i kastederek, “Güneydeki kara operasyonları için iyi hazırlandık. Daha fazla zamanı olan birlikler daha iyi hazırlanır ve biz de şu anda bunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ateşkes için önce rehinelerin bırakılmasını istiyor

Amerika Birleşik Devletleri kamuoyu önünde İsrail’in kendini savunma hakkını vurguluyor. Ancak Reuters’a konuşan konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın İsraillilerle yapılan görüşmelerde dikkatli olunması için çağrılarını arttırdığını söyledi.

ABD yönetimi, bölgede ateşkesin konuşulabilmesi için önce Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması gerektiğini savunuyor. Ateşkes olasılığı sorulan ABD Başkanı Joe Biden, “Rehineler serbest bırakılmalı, sonra konuşabiliriz” demişti.

Obama: “İsrail’in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebilir”

Bu arada dış politika olaylarıyla ilgili nadiren yorum yapan eski ABD Başkanı Barack Obama’dan Ortadoğu’daki mevcut durumla ilgili yazılı bir açıklama geldi. Obama, sosyal medyadan paylaştığı yazılı açıklamasında, “İsrail’i Hamas’a karşı misilleme yaparken Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirecek sivil kayıplara neden olmaması” konusunda uyardı.

Obama paylaşımında, “İnsani bedelleri göz ardı eden herhangi bir İsrail askeri stratejisi nihayetinde geri tepebilir. Halihazırda Gazze’ye yönelik bombardımanlarda çoğu çocuk binlerce Filistinli hayatını kaybetti. Yüz binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı” dedi.

Eski ABD Başkanı ayrıca, “İsrail hükümetinin esir sivil halka gıda, su ve elektriği kesme kararı, sadece büyüyen bir insani krizi daha da kötüleştirmekle kalmayıp, Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirebilir, İsrail’e yönelik küresel desteği erozyona uğratabilir, İsrail’in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebilir ve bölgede barış ve istikrarı sağlamaya yönelik uzun vadeli çabaları baltalayabilir” ifadelerini kullandı.

Obama açıklamasında, Hamas’ın saldırısını kınayarak, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini de dile getirdi.

Barack Obama’nın açıklamasını yayınlamadan önce, liderliği döneminde başkan yardımcılığını yapan, şimdiki ABD Başkanı Joe Biden’a danışıp danışmadığı bilinmiyor. Obama 2009-2017 yıllarında ABD Başkanlığı yapmıştı.

Blinken bugün BM Güvenlik Konseyi’nde olacak

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bugün BM Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu konulu oturumuna katılması bekleniyor.

Konseyde Filistin konusuyla ilgili farklı görüşler olduğu için, mevcut krizle ilgili çeşitli ülkelerin sunduğu Gazze’ye yardım gönderilmesi ve ateşkes çağrısı gibi konularda şimdiye kadar sunulan karar tasarıları kabul edilmedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in iki haftadır devam eden hava saldırılarda 2 bin 55’i çocuk olmak üzere en az 5 bin 87 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cumartesi gününden bu yana Gazze’ye Mısır sınırındaki Refah kapısından su, gıda ve ilaç taşıyan TIR’ların girişine izin veriliyor. Ancak bu yardımlar arasında yakıt bulunmuyor. Birleşmiş Milletler şehirdeki yakıt rezervinin iki gün içinde tükeneceği uyarısında bulunuyor.

VOA tarafından geçilen “Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Filistinlilerin tutumlarını sertleştirecek sivil kayıplara neden olmayın” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.