Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı

Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı

ABONE OL
21:43 - 13/10/2023 21:43
Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) çağrısıyla İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm illerde bugünkü Cuma namazında, İsrail’in, Hamas’ın saldırısı üzerine Gazze’ye düzenlediği hava bombardımanında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı ve kitlesel basın açıklaması yapıldı.

Türkiye genelinde 81 ilde ve pek çok ilçede ölen Filistinliler için gıyabi namaz kılınması İHH, Hiranur Vakfı gibi örgütler ile Hür Dava Partisi’nin (HÜDA PAR) çağrısıyla gerçekleşti.

İHH gibi örgütlerce yapılan gıyabi namaz çağrısıyla eş zamanlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bugünkü Cuma namazı için camilerde “Filistin” başlıklı hutbe okutturması dikkat çekti.

Hutbede, “Siviller, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, topyekün bir halk korkunç silahlarla, bombalarla katledilmiştir. Gazze’de bugün tüm dünyanın gözü önünde tarihin en büyük zulmü yaşanmaktadır. Bütün bu baskı ve zulümlerin karşısında Müslümanlar’a özgürlük mücadelesinde direnmekten başka çare kalmamıştır” görüşü dile getirildi.

İstanbul’da Fatih ve Taksim camileri gibi pek çok noktada kılınan gıyabi namazlara yüzlerce kişi katıldı. Daha sonra Gazze’ye destek çağrısıyla binlerce kişi Cuma namazı sonrasında Beyazıt Meydanı’nda buluştu. Burada Türkiye ve Filistin bayraklarıyla sık sık tekbirler eşliğinde “Hamas’a selam direnişe devam”, “Mehmetçik Gazze’ye”, “Aksa Tufanı siyonizmi yenecek” sloganları atılarak İsrail’in saldırılarını kınandı.

Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) doğrudan sıcak çatışmaya müdahil olunması yönünde çağrı yapıldığı gözlemlenen protestoda, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür gibi isimler hazır bulundu.

Ayrıca İstanbul 2 No’lu Baro üyesi avukatlar, İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Cüppelerini giyen avukatlar, ellerinde Filistin bayrağı taşıdı. İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Avukat Yasin Şamlı, İsrail’i sivilleri öldürmekle suçladı.

Ankara’daki protesto adresi Ulus semtinde, Hacı Bayram Veli Camisi’nin avlusuydu. Burada Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındıktan sonra İnsan ve Medeniyet Hareketi adıyla basın açıklaması yapıldı. Tekbirler eşliğinde İsrail ve ABD aleyhine sloganlarla Gazze’de yaşananlar protesto edildi.

İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneği Bölge Başkanı Harun Özçelik, Filistin’in 75 yıldır işgal altında olduğunu ve İsrail nedeniyle bugüne kadar yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyleyerek, “Gazze halkının tüm insani ihtiyaçlarından mahrum bırakıldığını dile getirdi.

Özçelik, “Gazze nefes alamıyor. Tüm girişimler bastırılmış, bütün dünya sırtını dönmüş, Gazze’yi unutmuş durumda. Gazze’de son 6 günde 500’e yakın çocuk, yüzlerce kadın, binlerce sivil halk ölmüş durumda. Binlerce bina yıkıldı” diye konuştu.

İzmir’de Yalı Camisi’ndeki Cuma namazı çıkışında Konak Meydanı’nda eylem yapıldı. Burada İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Başkanı Uğur Bayrak, tüm Türkiye’de Filistin dostlarıyla birlikte İsrail’in hukuksuz saldırılarına karşı çıktıklarını belirterek, “Gazze’de abluka altında kalmış milyonlarca mazlum kardeşimize bir insani yardım koridoru açılmak zorundadır. Mescid-i Aksa’nın, Kudüs’ün ve Filistin’in özgürlüğü, siyonist zulmün ve işgalin sona ermesi için yapılan tüm eylemleri desteklemek hepimizin görevidir. Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz” dedi.

Manisa’da Hatuniye Camisi’ndeki cenaze namazına Manisa Valisi Enver Ünlü de katılırken; Kocaeli’nde ise AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Sadettin Hülagü ve Mehmet Akif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve İl Başkanı Şahin Talus da eyleme katıldı.

Gaziantep’te İsrail saldırıları protesto edildi, Hamas’a selam sloganları atıldı

Gaziantep’teki Ulu Cami’de ise, Gaziantep İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar’ın kıldırdığı cenaze namazına çok sayıda vatandaş katıldı.

Gaziantep İHH Şube Başkan Yardımcısı Murat Şahin, “Gazze’de birçok şehidimiz var. Zulümle baş başa haksız yere öldürülmüş birçok kardeşimiz var. Rabbim hepsini cennetine alacak. Bizde onların yolundan rabbimizin cennetine talibiz. Tüm insanlık Gazze’deki zulme şahitlik ediyor. Ama bu uzun sürmeyecek. Allah, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimizin yanındadır” açıklaması yaptı.

İsrail Diyarbakır’da da protesto edildi

Diyarbakır’da da üç camide namaz sonrası protesto eylemleri düzenlendi. Eylem adreslerinden biri de Ulu Cami’ydi.

Namazdan sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla cami önünde toplanan protestocular, İsrail aleyhine slogan attı.

Hamas’a destek sloganları yazan pankartlar taşıyan grup adına konuşan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Hamas militanlarını selamladı.

Daha sonra söz alan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç ise İsrail’i kanser hücresine benzetti. Koç, Hamas’ın saldırılarının İsrail’in işgalinin sonucu olduğunu savundu.

Uzun adı İslami Direniş Hareketi olan Hamas, 1987’de Gazze’de yaşayan Filistinli mülteci Şeyh Ahmed Yasin tarafından kuruldu. İsrail’i yok etmeyi amaçladığını söyleyen Hamas, çok sayıda intihar saldırısı ve sivillerle İsrail askerlerini hedef alan saldırılardan sorumlu.

2006’daki seçimlerden bir yıl sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü uluslararası toplumun tanıdığı Filistin Yönetimi’nden çatışmaların ardından alan Hamas 1997’den bu yana ABD’nin terör örgütü listesinde. Avrupa Birliği de Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

İsrail Hamas militanlarının 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde sivillerin arasına karıştığını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını savunuyor.

VOA tarafından geçilen Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Filistinliler için gıyabi namaz ile Gazze’ye destek mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.