Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi?

Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi?

ABONE OL
15:44 - 20/10/2022 15:44
Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den istifa etme kararıyla gözler Türkiye’de muhalif çizgideki yayın kuruluşlarına yönelik baskı aracı haline gelen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) yeni üye seçimine çevrildi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilmiş üyesi Okan Konuralp, Fakıbaba’nın istifasıyla, boş olan RTÜK üyeliğinde İYİ Parti lehine bir tablo oluştuğuna dikkat çekti.

Geçmişte AKP’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak görev alan ancak son günlerde kentteki belediye yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Fakıbaba’nın istifası, AKP Meclis Grubu’ndan uzun zaman sonrasında ilk istifa olması nedniyle dikkat çekti ve Ankara siyasetinde yeni kopuşlar olup olmayacağı sorusunu tetikledi.

Fakıbaba’nın AKP’den istifası ise Türkiye gündeminde seçim sürecinde sansürleme işlevini arttıracağı tartışılan RTÜK’teki boş üyelik açısından yeniden İYİ Parti lehine TBMM’deki aritmetiği değiştirdi.

Son olarak İstanbul Milletvekili olarak seçildiği CHP’den, sonrasında kurucusu olduğu Memleket Partisi’nden istifa eden Mehmet Ali Çelebi’nin, AKP’ye geçmesi nedeniyle RTÜK’teki boş üyelik seçiminde avantaj iktidara geçmişti.

Ancak şimdi Fakıbaba’nın istifasıyla birlikte TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK’teki üyelik için İYİ Parti kontenjanından seçim yapılması gerekiyor.

“RTÜK’e üye seçimi Meclis Başkanı Şentop’un da sorumluluğu”

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilmiş üyesi Okan Konuralp, RTÜK üyeliği seçimi için yeniden hesaplama yapıldığında İyi Parti kontenjanından seçim yapılması gerektiğini kaydetti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı da, “Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla birlikte boş olan RTÜK Üyeliği İYİ Parti’ye geçer” paylaşımında bulundu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Okan Konuralp, TBMM’de Çelebi’nin AKP Grubu’na resmi katılımıyla iktidar lehine değişmişken şimdi yeniden İyi Parti lehine bir tablo oluştuğunu işaret etti. Konuralp, dün akşam itibarıyla RTÜK’teki boş üyelik süreci için harekete geçildiğini ancak şimdi Fakıbaba’nın istifasıyla yeniden RTÜK için seçim yapılmasını bekletme girişiminde bulunulabileceğini de işaret etti.

AKP kontenjanından seçilmiş RTÜK üyesi Taha Yücel’in 30 Eylül 2022’deki istifasından bugüne boş üyelik için TBMM’de üye seçimi için adım atılmadığını anımsatan Konuralp, üye seçimi için AKP’nin lehine tablo oluşması açısından bekletme tutumunda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in gerekli adımı atmadığını hatırlattı.

Konuralp, “Ancak Taha Yücel’in istifa ettiği bilgisi aynı zamanda TBMM Başkanlığı’na da sunulmuştur. Dolayısıyla RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in de sorumluluğunda olduğu kadar Meclis Başkanı Mustafa Şentop da RTÜK’e üye seçimi yapılması sürecinden sorumlu. Bu süreçte her ikisinin de ortak sorumluluğu var. TBMM Başkanlığı’nın RTÜK’teki boş üyelik için süreci başlamayı talep etmeli. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’teki tüm siyasi partiler, tüm vekiller için Meclis Başkanı görevinde bulunuyor. Dolayısıyla hukuken İyi Parti’nin hakkı durumundaki RTÜK üyeliği için artık seçim süreci hayata geçirilmeli” diye konuştu.

TELE1 hakkında ekran karartılması kararı

Bu arada RTÜK, AKP-MHP’li üyelerin oy çokluğu kararıyla iktidara muhalif çizgideki TELE1 hakkında üç günlük ekran karartılması cezasına hükmetti.

RTÜK üyesi Taşcı, “RTÜK, TELE1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki ‘dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı’ gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasidir” açıklamasında bulundu.

Devamında Taşçı, “RTÜK, Sayın Konuralp ile karşı oy kullandığımız kararını, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in ‘Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisine dayandırdı. Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek!” ifadesini kullandı.

Vekillikten istifası TBMM’de karara bağlanacak

Partisinden istifasıyla artık bağımsız milletvekili olan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın vekillikten istifası ise, TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilmesi durumunda hayata geçecek.

TBMM İç Tüzüğü uyarınca, Fakıbaba’nın vekillikten istifası yedi gün içerisinde Genel Kurul’a sunulacak.

VOA tarafından geçilen Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.