Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi?

Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi?

ABONE OL
22:34 - 26/10/2022 22:34
Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçmişte bağımsız belediye başkanlığı adaylığıyla Şanlıurfa’da AKP’den fazla oy almasıyla tanınan siyasetçi Ahmet Eşref Fakıbaba, İyi Parti lideri Meral Akşener’in davetiyle bugün resmen İyi Parti’ye geçti.

Ankara siyasetinde, Fakıbaba’nın 20 Ekim’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyeliğinden ve Şanlıurfa milletvekilliğinden istifa kararı aldığını açıklamasının ardından siyasette olası AKP’den kopuşlar konuşuluyor.

Hekimken siyasette AKP kurucusu olarak görev alan ancak Ergenekon Davası’nda yargılanmasıyla birlikte iktidar partisinden ayrılan Turhan Çömez’in 12 Ekim’de İyi Parti’ye geçmesiyle birlikte muhalefet cephesinde hareketlilik sürüyor. AKP’nin eski Balıkesir Milletvekili olan Çömez’in ardından bir başka hekim kökenli siyasetçi Fakıbaba’nın da yeni adresi İyi Parti oldu.

TBMM’de bugünkü grup toplantısında, Meral Akşener’in parti rozeti takmasıyla birlikte Fakıbaba resmen İyi Partili oldu.

Fakıbaba’nın yanı sıra Akşener, TBMM 22. Dönem’de AKP Erzurum Milletvekili olan Talip Kaban’a da parti rozetini taktı.

Kaban da, Fakıbaba gibi kendi kenti Erzurum’da vekilliği öncesinde iki dönem üst üste belediye başkanlığı görevini yürütmüştü. Dolayısıyla İyi Parti’nin Şanlıurfa’da Fakıbaba ve Erzurum’da Kaban’ın yereldeki siyasi bağlantıları sayesinde bu iki kentte oy oranını arttırmayı hedeflediği ifade edildi. Bu arada Turhan Çömez, Akşener’in başdanışmanı olarak İyi Parti’de görev almaya başladı.

“Herkesin sevgiyle kucaklaşacağı bir Türkiye hayali kurdum”

Ahmet Eşref Fakıbaba, İyi Parti grubundaki konuşmasında, “Sansür yerine demokratik hak ve özgürlüklerin yaşandığı, gelirin belirli bir zümre yerine tüm milletimize adil bir şekilde dağıtıldığı, kişiye veya menfaatlere uygun uyarlanan değil herkese eşit davranan, kimsenin kayrılmadığı bir hukuk ve adalet sisteminin olduğu, ancak ve ancak daha önemlisi, kutuplaşan ve ayrışan bir toplum yerine kimsenin etnik kökenine ve inancına bakılmaksızın herkesin birbirini sevgiyle kucakladığı birlik içerisinde bir Türkiye hayali kurdum. Şimdi artık bu hayalleri gerçekleştirmenin, her şeyi iyi yapmanın, hatta her şeyi çok iyi yapmanın zamanı gelmiştir” dedi.

Siyasette yirmi yıldır görev almasına rağmen ilk günüymüş gibi heyecan hissettiğini söyleyen Fakıbaba, “Uzun yıllarını Anadolu’nun çeşitli yerlerinde hekimlik ve yöneticilik yaparak insanlara hizmet için kendini adamış, siyaseti halkın hizmetkarı olarak gören bir kardeşiniz olarak bugün burada bulunmanın tek sebebi, milletime duyduğum hizmet aşkıdır. Bu aşkın sizlerin de yüreğinde olduğunu görmek, aynı amaç için mücadele edeceğimizi bilmek beni son derece mutlu etti. Ülkemizin hak ettiği refah seviyesini yakalayacağımıza canı gönülden inanıyorum. Bizim inancımız ve hayatımıza yön veren değerlerimiz şunu söylüyor; eğer bir yerde yanlışlık, eksiklik, eğrilik, kötülük varsa bunu önce elinizle düzeltin. Yapamıyorsanız, gücünüz yetmiyorsa dilinizle düzeltin. Yani söyleyin, konuşun, susmayın. Bunu da yapamıyorsanız hiç olmazsa kötülüğe, yanlışa taraf olmayın. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Zaza, Müslüman, gayrimüslim, Sünni, Alevi ayrım etmeksizin insan ve vatan sevgisiyle kurduğu bu eşsiz Cumhuriyet’te kardeşçe, birlik ve beraberlik içerisinde yaşayacağımız, hak ve adaletin işleyeceği günler inanıyorum çok yakında gelecektir. Sayın Genel Başkanımız’ın liderliğinde, İYİ Partili yol arkadaşlarım ve milletimizle birlikte bunun çok yakında gerçekleşeceğine olan inancım sonsuzdur. Allah yolumuzu ve bahtımızı açık etsin” diye konuştu.

Şanlıurfa’da Fakıbaba’nın “Ceketimi assam seçtiririm” etkisi olacak mı?

Şanlıurfa’da hekim kimliğiyle kentte sevilen isimlerden birisi olan Ahmet Eşref Fakıbaba, 2003 yılında AKP’ye geçmesiyle birlikte yıllardır kentte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sağ ve muhafazakar siyasette etkisiyle ön plana çıktı. Fakıbaba, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 2004 yılındaki yerel seçimlerde kazandı ancak 2009’da yeniden başkan adayı olmak istediğinde AKP’den olumlu yanıt alamadı. Bunun üzerine AKP yönetimine “Ceketimi assam seçtiririm” restini çektiği belirtilen Fakıbaba, AKP’den istifa ederek, bağımsız aday olarak yüzde 44 oy alarak Şanlıurfa’da yeniden başkan seçildi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek, “Bu sonuçlar ile başbakanımızın yanıltıldığı da tasdik edilmiş oldu” diyen Fakıbaba, 22 Ocak 2013’te belediye başkanlığı görevini sürdürürken yeniden AKP’ye geçti. Sonrasında 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP’den Şanlıurfa Milletvekili seçilen Fakıbaba, 2017-2018 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yaptı. Son olarak 24 Haziran 2018’de AKP’den üçüncü kez Şanlıurfa vekili seçilen Fakıbaba, 20 Ekim’de AKP’den ikinci kez istifa etti. Dolayısıyla Fakıbaba’nın Şanlıurfa’da geçmişte bağımsız belediye başkanlığı seçimindeki “Ceketimi assam seçtiririm” sözünde olduğu gibi AKP karşısındaki güçlü seçmen desteğine sahip olduğu konuşuluyor.

Bu arada Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifa kararı söz konusu. Fakıbaba’nın vekillikten istifa talebi, havale edildiği TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak. Oy çokluğuyla birlikte Fakıbaba’nın istifası kabul edildiğinde artık milletvekilliği görevi sona erecek.

Fakıbaba’nın istifasıyla birlikte AKP’nin 287 olan sandalye sayısı 286’ya düşmüştü. O günden bugüne Fakıbaba, TBMM üye listesinde Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili olarak yer alıyor. İyi Parti’nin mevcut vekil sayısı ise 37 olarak görünüyor.

VOA tarafından geçilen Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fakıbaba Şanlıurfa’da İyi Parti Oyunu Arttırabilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.