“Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken”

“Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken”

ABONE OL
21:26 - 01/12/2023 21:26
“Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, FED’in ekonomiyi gerektiğinden fazla yavaşlatması riskinin, enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yeterince yükseltmeme riskiyle “daha dengeli” hale getirdiğini söyledi. Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki Spelman College’da konuşan Powell, FED’in temkinli olma niyetini yineledi, ancak şimdiye kadarki ilerlemelerle ilgili iyimser olduğunu da vurguladı.

Ekim ayı sonu öncesindeki altı ay boyunca enflasyonun kilit ölçütünün ortalama yüzde 2,5 seviyesinde seyrettiğinin altını çizen Powell, bu oranın FED’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine yakın olduğunu kaydetti. Powell, ABD’nin para politikasının ekonomiyi beklendiği gibi “kısıtlayıcı orandaki” gecelik gösterge faiziyle yavaşlattığını söyledi.

“Faiz arttırımının tam etkileri henüz tam anlamıyla hissedilmiyor”

Ekonomiyle ilgili “Arzu ettiğimiz sonucu elde ediyoruz” diyen Powell, FED’in 525 baz puanlık faiz arttırımının “tam etkilerinin” büyük olasılıkla henüz tam anlamıyla hissedilmediğini belirtti.

Powell, “Bu kadar hızlı şekilde büyük kazanım elde edilmesiyle birlikte Federal Açık Piyasa Komitesi, ileriye doğru temkinli bir şekilde yol alıyor. Para politikasını çok sıkılaştırmakla gerektiği kadar sıkılaştırmamak arasındaki riskler giderek dengeleniyor” dedi.

Öğrencilerinin çoğunluğunu siyahların oluşturduğu Spelman College’ın Rektörü Helene Gayle’ın sorularını yanıtlayan FED Başkanı Powell, FED’in ileriye yönelik adım atarken faizleri daha fazla arttırıp arttırmama konusunda verilerden yararlanacaklarını kaydetti.

Sıkı para politikası mesajı

Powell, FED’in enflasyonla mücadelesinin sona erdiğini ilan etmek için henüz çok erken olduğunun da altını çizdi. Ekim ayı itibarıyla fiyatlar, gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, yüzde 3,5 civarında yükseldi.

Powell, “Uygun olması halinde para politikasını daha da sıkılaştırmaya hazırız” dedi.

Powell’ın sözleri aynı zamanda mevcut faiz oranı aralığı olan yüzde 5,25-5,50’nin enflasyonu kontrol altına almaya yetecek ölçüde olduğuna ilişkin güveni de yansıttı. 12-13 Aralık tarihlerinde toplanacak olan FED’in üçüncü kez faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı öngörülüyor.

ABD borsaları, Powell’ın konuşması sonrasında daha önceki kayıplarını telafi etti ve hisseler değer kazandı.

“Yumuşak inişin genel hatları oluşuyor”

FED Başkanı Powell, ekonomik görünümdeki belirsizliğin hala “olağandışı ölçüde yüksek” olarak kabul edildiğini ve bunun, faiz oranlarının hala yükselmeye devam etmesi gerekebileceğindeki ısrarın etkenlerinden biri olduğunu kaydetti.

Ancak Powell yine de umdukları “yumuşak inişin” genel hatlarının oluşmaya başladığını; harcama ve üretimdeki büyümenin azalmasına ve fiyat baskılarının hafiflemesine rağmen istihdam piyasasının halen güçlü seyrettiğini söyledi.

Powell, “Meslektaşlarım ve ben, pandeminin ve yeniden açılmanın etkilerinin azalmasıyla ve kısıtlayıcı para politikasının toplam talep üzerinde etkili olmasıyla harcamalarda ve üretimdeki büyümenin önümüzdeki yıl azalmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Ekonominin yeni istihdam yaratma hızı yüksek seyrediyor ve daha sürdürülebilir bir seviyeye doğru yavaşlıyor” diyen Powell, “Ücret artışı yüksek seyrini sürdürüyor ancak zaman içinde yüzde 2’lik enflasyonla daha uyumlu seviyelere ilerliyor. Reel ücretler enflasyon düşerken tekrar artıyor” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen “Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Faiz oranlarının ne zaman düşeceğini söylemek için erken” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.