ETİK Başkanı İşler: ‘Yasa tamam, uygulama bekliyoruz!’

ETİK Başkanı İşler: ‘Yasa tamam, uygulama bekliyoruz!’

ABONE OL
11:08 - 26/10/2023 11:08
ETİK Başkanı İşler: ‘Yasa tamam, uygulama bekliyoruz!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler kayıt dışı kiralanan konutlarla ilgili yasanın çıktığını ancak sonuç alınmasının uygulamayla mümkün olacağını hatırlattı. İşler; turizm sektörü olarak bu konuda sıkı denetim beklediklerini dile getirdi.

TURİZMCİYE HAKSIZ REKABET DEVLETE VERGİ KAYBI 

Mehmet İşler; Türkiye’de yabancıların, konut satın alıp, bunları yurtdışından pazarlayarak, asayiş ve güvenlik zafiyeti ile birlikte devlete vergi kaybı yaşattığını, turizmcinin tabi olduğu mevzuat ve vergilendirmelerin hiçbirini uygulamadıkları içinde haksız rekabet unsuru olduklarına dikkat çekti.  Yıllardır süren çabaları sonunda, Turizm Bakanlığı’nın konuya el attığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’n den geçen torba yasa içinde mevzuat dışı kiralanan konutlar ile ilgili maddelerin de yer aldığını hatırlatan ETİK Başkanı, sonuç alınması ve turizmcinin memnuniyeti için yasanın sıkı şekilde uygulanmasını beklediklerini söyledi.

AYNI DİSİPLİN VE SIKLIKTA DENETİM İSTİYORUZ

Mehmet İşler; “ TBMM’den kayıt dışı kiralanan ikinci konutlarla ilgili yasa geçti. Bu yasanın geçmiş olması ikinci konut ve rezidanslarla ilgili sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Türkiye’de bir çok yasa var. Ama sahada uygulanmayan yasaların bir anlamı yok. Uygulanmayan yasaların vatandaş ve kurumların hayatlarına bir etkisi olmuyor. Bu sorun; Türkiye’ye en büyük döviz girdisini sağlayan, getirisi cari açıkların kapatılmasında büyük rol oynayan turizm sektörünü yakından ilgilendiren bir sorun.  Ama, sadece turizmcileri değil asayiş zafiyeti ve vergi kaybı yoluyla zarara uğrayan devletin de sorunudur. Bizler turizmciler olarak nasıl ki vergi ve asayiş yönünden denetleniyorsak bu yerlerinde aynı disiplin ve sıklıkla denetlenmesini istiyoruz.  Eğer denetleme ve uygulama gerektiği gibi olursa yasa bir anlam kazanır. Ama yasayı çıkarıp uygulama gereklerini yapmazsak bu yasalar uyuyan yasa olur. Raflarda kalır. Adil ve ahlaki sonuçlar doğurması için çıkarılan bu yasa ancak uygulanırsa buradan beslenen rantçı, vergisiz kazanç sahiplerinin önüne geçer. Biz ancak o zaman  memnun oluruz. Disiplinli bir şekilde sahada kontrol ve denetimler yapılarak yasanın uygulanması gerekir. Özetle; Yasa tamam, ancak bu konutların sisteme dahil edilmesi, turizmcinin haksız rekabetten kurtulması, devletin asayiş ve güvenlik zafiyetinin giderilmesi, vergi kaybının önlenmesi uygulamayla mümkündür. Türk turizminde istikrar ve haksız rekabetin önüne geçilmesi için konunun takipçisiyiz.  Turizmciler olarak bunu bekliyoruz.” dedi. (Seyfi Gül)

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.