Essen’den bir dahi geçti

Essen’den bir dahi geçti

ABONE OL
23:01 - 26/01/2020 23:01
Essen’den bir dahi geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman Bochum Ruhr Üniversitesi Biyopsikoloji kürsü başkanı Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Essen Üniversitesi yerleşkesindeki konferansına ilgi yoğundu.

Çağdaş Yaşamı Derneği NRW ve onları destekleyen Ruhr Veliler Birliği (EVR) ve Essen Türk Üniversiteliler Derneğine (VTS) organize ettiği konferansı yaklaşık 250 kişi izledi.

Leibniz ödüllü Prof. Güntürkün öğrenmenin, kısa ve uzun belleğin, unutmanın, uydurmanın temeline inerek dinleyicileri adeta büyüledi.  Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Profesör Dr. Onur Güntürkün, 81 milyar sinir hücresine sahip insan beyninin nasıl düşündüğünü, planladığını, hissettiğini, hatırladığını veya hayal ettiğini açıkladı. Güntürkün, insanların nasıl öğrendiklerini ve öğrendiklerini nerede ve nasıl sakladıklarını, açıkladı. Temel olarak hafıza sınır hücrelerinin, sinapslar aracılığı ile birbirleriyle temas ederek hafızanın oluştuğunun altını çizdi.

Bunun yanı sıra insanların olayları nasıl hatırladıklarını ve bazı olayları neden unuttuklarını ve bazen de hiç yaşanmamış olayları yaşanmış gibi hafızaya almanın nedenlerini açıkladı.

Güntürkün’e göre hatırlamak, hafızada saklananların yeniden aktivasyonudur. Bunu bir ömür boyu başarılı bir şekilde yapmak için, insanlar gece uykusunun ilk yarısında gündüz öğrendiklerini filtreler ve stabilize ederler. İnsanların her gün ortalama 60 bin beyin hücre kaybına uğradığını, yaş ilerledikçe bu sayının arttığını demans hastalarında ise normalin üzerinde bir artışın olduğunu söyledi.

Bu nedenle yaş ilerledikçe unutkanlığın da artması kaçınılmazdır ve tamamen normal bir süreçtir. İlginç olan Güntürkün’ün şu sözleriydi: Anılarınızı korumak istiyorsanız en iyisi onları hiç hatırlamayın zira hatırlamak anılarınızın en büyük düşmanıdır. Her hatırlama, önceki hafıza izini değiştirir; onun yerine güncellenmiş bir sürüm geçer ve hatıranızın izleri ve hatıranız da değişir.

Birçok dinleyici daha bilinçli bir şekilde konferanstan ayrıldı ve kendi hayatına adapte edebileceği bilgilere ulaştı.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.