Essen’deki Cumhuriyet Bayramı’nda Bir Canlı Tanık

Essen’deki Cumhuriyet Bayramı’nda Bir Canlı Tanık

ABONE OL
00:39 - 13/11/2019 00:39
Essen’deki Cumhuriyet Bayramı’nda Bir Canlı Tanık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ruhr Veliler Birliği bu yıl Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 96. yılını bir canlı tanık ile birlikte kutladı.

Aysel Ergönec, 87 yaşında. Atatürk’ün öldüğünde 6 yaşlarındaydı ve Atamızın son yolculuğunda onun naaş arabası gözleri önünden geçerken gözyaşlarını tutamamıştı.

Tıpkı tam 81 yıl sonra, yaşamış olduğu bu olayı Essen’de Ruhr Veliler Birliği’nin Cumhuriyet Bayramı kutlamasında tekrar anlatana kadar. Aysel hanım yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarıyla adeta boğuşuyordu ve nihayet dayanamadı bıraktı tane tane süzüldü gözyaşları yanaklarından aşağıya.

Yaşadıkları bununla da kalmamıştı, aradan birkaç yıl geçmişti ki Aysel Ergönec İsmet İnönü’nün bulundukları şehre geleceğini öğrenmişti, gitti korteji izlerken İsmet İnönü’ye el salladı. O da genç kızı gördü arabasından indi ve yanaklarından öptü hâl hatır sordu ve ona okuması için tembihledi. Ve o anı anlatırken bu sefer de sevinçten akan gözyaşlarını gizleyemedi.

Aysel Ergöneç okudu, eczacı oldu ve birçok insana da bir nefer oldu, zira o bir Cumhuriyet kadınıydı. 87 yasına rağmen dimdik ayakta ve gür sesiyle anlatmıştı yaşadıklarını.

Salonda bulunan yaklaşık 250 kişi, Essen ve Münster Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosları dahil, pür dikkat onu dinledi. Bir yandan hüzün, bir yandan sevinç, salonda bir an tüm duygular karışmıştı. Sağol Aysel Ergönenç teyzem. Allah uzun ömürler versin ki, bizlere yeniden ve yeniden anlatasın bu yaşadıklarını.

Ruhr Veliler Birliği’nin organize etmiş olduğu Cumhuriyet kutlaması şekilde, Atatürk’ün sevdiği türküler, şiirler, Birlik Korosu’nun sunmuş olduğu program dahilinde Cumhuriyet oratoryası, genç yetenekler bölümü ile geleceğe atıfta bulunan zengin bir program içeriği ile kapsamlı ve tam da Cumhuriyet`e yaraşır bir kutlama oldu.

Yaklaşık 250 kişiyle salonu dolduran genci, yaşlısı, kadını, erkeği ve her meslekten insanları ile coşkulu bir kutlama oldu.

ha-ber.com/Essen

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.