Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

ABONE OL
23:22 - 01/11/2023 23:22
Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Demokratik Partisi’nin önceki dönem İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yurtdışına gitmek için gittiği İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla gözaltına alınan Kaya, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Bir programa katılmak üzere yurtdışına gitmeye hazırlanan Hüda Kaya, İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaya’nın avukatı Zilan Leventoğlu, müvekkilinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındığını söyledi.

Kaya hakkında 27 Eylül’de ‘kaçaklık’ kararı alındığını vurgulayan Leventoğlu, “Hüda Kaya hakkında 27 Eylül’de hukuksuz bir şekilde kaçak kararı alınması akabinde, tarafımızca bu karara itiraz edilmiş, kaçak olmadığı, ikametinde ulaşılabilir olduğu, telefonlarının açık olduğu, her zaman ifadeye hazır olduğu hem sözlü hem yazılı olarak defalarca belirtilmiş olmasına ve yakın tarihlerde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gidip ifade vermiş olmasına rağmen, yine kendisinin savcılık kalemi ile görüşüp gerekirse Ankara’ya gelebileceğini, ifade için hazır olduğunu kaçaklık kararının kaldırılması gerektiğini söylemesine rağmen kaçaklık kararı kaldırılmamış, Hüda Kaya’nın ifade vermek istemesi keyfi şekilde engellenmiştir” dedi.

Kaya gözaltına alındıktan sonra İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Kobani soruşturması kapsamında gözaltına alındığı öğrenilen Kaya, Ankara 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Kaya, tutuklama kararının ardından, sosyal medya hesabından, “Yüreğim her zaman barışla, umutla, sizinle. “En büyük ibadet hakkı müdafaa etmektir” paylaşımını yaptı.

Karara tepkiler

Kaya’nın tutuklanma kararına ilk tepki Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul İl Başkanlığı’ndan geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Önceki dönem İstanbul milletvekilimiz Hüda Kaya’nın havalimanında gözaltına alındıktan sonra tutuklanması, devam eden siyasi kırım operasyonlarının devamıdır. İktidarın bu saldırıları karşısında daha fazla kenetlenerek yolumuza devam edeceğiz.”

Karara CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi de tepki gösterdi. Elçi, Kaya’nın insan haklarına inanan, dezavantajlı gruplar için mücadele eden bir insan hakları aktivisti olduğunu belirterek, “İnsan haklarına inanan, bunun için mücadele eden insanların keyfi olarak tutuklanması iktidarın Türkiye Yüzyılı anlayışının ayak sesleridir, diyebiliriz” dedi.

Kaya’nın tutuklanmasına bir tepki de HEDEP’den geldi. HEDEP Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Hüda Kaya’nın tutuklanmasının intikam siyasetinin sonucu olduğu yorumu yapıldı.

Kaya’nın ifade vermesinin engellendiği savunulan açıklamada, “Soruşturmada kaçak muamelesi yapılmış ve bir program için yurtdışına gideceği sırada İstanbul Havaalanı’nda gözaltına alınarak adeta kendisine tuzak kurulmuştur. Hüda Kaya’nın özellikle bugün, yani 1 Kasım Dünya Kobani Gününde tutuklanması tesadüf değildir. Buradan şunu bir kez daha ifade ediyoruz: Yıllardır uyguladığınız hiçbir saldırı ve baskı bizi yolumuzdan alıkoyamadı, bugün de hiçbir saldırınız bizi yolumuzdan alıkoyamayacak” denildi.

Kaçaklık kararı nedir?

Kaya’nın gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen kaçaklık kararı hukukçular tarafından şöyle tanımlanıyor: “Hakkındaki soruşturmanın veya kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde saklanan veya yabancı ülkede bulunan ve bu nedenle Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından kendisine ulaşılamayan kişi hakkında kaçaklık kararı verilebilir.”

VOA tarafından geçilen Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.