Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı

Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı

ABONE OL
14:54 - 21/05/2022 14:54
Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın devlete bağlı enerji şirketi Rosneft ROSN.MM’den yapılan açıklamaya göre, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder ile Alman işadamı Matthias Warnig, şirketin yönetim kurulundan ayrılma kararı aldı. Karar, Avrupa Parlamentosu’nun, böylesi bir adım atılmaması durumunda Schroeder’in “kara listeye alınması” yönündeki baskılarının ardından geldi.

Rosneft’ten yapılan açıklamada, “Kararlarını anlayışla karşılıyoruz ve devam eden destekleri için teşekkür ediyoruz” ifadesine yer verildi.

Avrupa Parlamentosu, Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle yaptırımları genişletmeye devam ederken, eski Alman Başbakan Schroeder’e de Rosneft’in yönetim kurulundan istifa etmemesi halinde yaptırımlara dahil edileceği uyarısında bulunmuştu. Bu, aynı zamanda Schroeder’i, Rus enerji şirketi Gazprom’da çalışma planını da sonlandırması için yapılan bir uyarı niteliğindeydi.

1998-2005 yılları arasında Almanya’da başbakan olarak görev yapan Schroeder, 2017 yılından bu yana yönetimi kurulu üyesi olduğu Rosneft ile bağlantısı nedeniyle eleştiri alıyordu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i “yakın bir arkadaş” olarak nitelendiren ve Putin’i Ukrayna’da savaş açması nedeniyle kınamaktan da geri duran Schroeder’in Almanya’daki ofisi bu hafta kapatıldı.

Reuters’da yer alan habere göre, Rosneft’in yönetim kurulundan Schroeder ve Warnig’in yanısıra kurulda başkan yardımcılığı yapan 5 diğer yabancı üye de ayrıldı.

Rusya Finlandiya’ya doğalgaz sevkiyatını kesiyor

Öte yandan Rus enerji şirketi Gazprom, Finlandiya’ya doğalgaz sevkiyatını kesme hazırlığında. Finlandiya’nın kamu şirketi Gasum’dan yapılan açıklamaya göre, Rusya Finlandiya’ya doğalgaz akışını 21 Mayıs, Cumartesi günü durduracak.

Karar, Gasum’un Gazprom’a ödemelerini Rusya’nın diğer Avrupa ülkelerinden de talep ettiği gibi Rus para birimi ruble ile yapmayı reddetmesi nedeniyle yürürlüğe koyuldu.

Ukrayna’yı işgalinin ardından özellikle Batılı ülkelerin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya’da Nisan ayında devreye sokulan bir kararnameyle, Rusya’dan doğalgaz tedarik eden ülkelerin ödemeleri ruble ile yapmaları talep edildi. Buna bağlı olarak, Polonya ve Bulgaristan’a doğalgaz akışı da birkaç hafta önce durduruldu.

Finlandiya şirketi Gasum’un CEO’su Mika Wiljanen, Rusya’nın Finlandiya’ya doğalgaz sevkiyatını da aynı karara bağlı olarak kesme girişimiyle ilgili olarak, “Tedarik kontratımızda yer alan doğalgazın artık kesilecek olması oldukça üzücü. Ancak bu duruma karşı dikkatli bir şekilde hazırlanmıştık ve doğalgaz sevkiyat ağında hiçbir kesinti olmayacak. Önümüzdeki aylarda tüm müşterilerimize doğalgaz tedarik edebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Gasum’un, Finlandiya’da doğalgaz akışını Estonya’dan uzanan Balticconnector boru hattı üzerinden tedarik edeceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili sorulara Gazprom’dan henüz yanıt gelmedi.

VOA tarafından geçilen Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eski Alman Başbakan Rus Enerji Şirketinden Ayrıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.