“Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora”

“Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora”

ABONE OL
23:21 - 04/07/2022 23:21
“Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve İçişleri Bakanı Gerhard Karner’le biraraya geldi. Görüşmelerin sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Azerbaycan arasında son dönemde atılan adımlardan bahsetti. Dışişleri Bakanı bu adımların Azerbaycan’la koordineli şekilde atıldığını söyledi. Çavuşoğlu “Özel temsilcilerimiz artık Ermenistan’la aracı olmadan doğrudan görüşmemize vesile oluyorlar. Güven arttırıcı adımlardan tutun da gelecekte atılabilecek adımları da kendi aralarında görüşüyorlar. Bugüne kadar doğrudan uçuşlar, yine kara sınırlarının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması gibi doğrudan hava kargo uçuşlarının başlaması gibi bazı adımlar atıldı. Güven arttırıcı adımlar diyoruz biz bunlara. Sonuçta biz süreci tedrici bir şekilde devam ettirmek istiyoruz. Her zaman söylediğim gibi can Azerbaycan’la da her aşamada istişare halindeyiz onlarla birlikte koordine ediyoruz. Diğer taraftan Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki normalleşmeyi de destekliyoruz. Azerbaycan’ın Ermenistan’a teklif ettiği kapsamlı barış anlaşmasının imzalanmasını da bir an önce istiyoruz. Çünkü bölgede kalıcı bir barışa ihtiyacımız var” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gerek Ermenistan-Türkiye yakınlaşması gerekse Azerbaycan’la diyalog konusunda en büyük engelin Ermeni diyasporası olduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Başta Zengezur koridor olmak üzere altyapı projelerinin hayata geçmesi gerekiyor çünkü orta koridor Ukrayna Savaşı’ndan sonra çok daha önem kazandı, stratejik bir önem kazandı. Bu tür projelerin de hayata geçmesinde fayda var yine can Azerbaycan’la, Ermenistan arasında Ortak Sınır Komisyonu olsun diğer konularda da çalışma bakımından ilerlemeler var en azından görüşmeler devam ediyor. Güney Kafkasya’da kalıcı bir istikrar için hep birlikte adımlar atmamız lazım. Burada önümüzde en büyük engel, bizim gördüğümüz engel maalesef Ermenistan üzerindeki baskı. Diyaspora bölünmüş durumda bir kısmı kesinlikle hiçbir şekilde normalleşme istemiyor, bir kısmı destek veriyor ve Ermenistan içinde de aşırı gruplar Başbakan’ın evine saldırıyorlar, sürekli sokaktalar, ciddi bir baskı oluşturuyorlar. Bu da Ermenistan’ın tabi bu normalleşme konusunda gerek Azerbaycan’la gerekse Türkiye’yle cesur bir adım atmasının önünde bir engel oluşturuyor ama biz önümüzdeki süreçte, bu yapıcı süreci devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan ve Türkiye arasındaki görüşmelerin Türkiye ya da Ermenistan’da olabileceğini ve hatta bu konuda bir teklif de ilettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, ilk toplantının Erivan’da olabileceğini söylediklerini ancak henüz buna bir yanıt gelmediğini ifade etti.

VOA tarafından geçilen “Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ermenistan’la Normalleşmenin Engeli Diyaspora” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.