Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı

Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı

ABONE OL
10:13 - 02/01/2024 10:13
Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’nın en yoksul ülkesi Kosova’da Schengen bölgesi içinde vizesiz seyahat uygulaması bugün başladı.

Kosova Batı Balkanlar’da AB içinde vatandaşları hala vize ile seyahat eden tek ülkeydi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’ya iki günlük seyahate çıkmaya hazırlanan Habib Spahiu, “Avrupa’nın her yerine uçabileceğim için artık kendimi bir kuş gibi özgür hissediyorum” dedi.

Kosova’da devlet, vize muafiyeti sürecini kutlamak için düzenlediği bir piyangoyla 50 kişinin seyahat masraflarını üstlenmişti. Spahiu da bu grupta yer alıyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, yolcuları havaalanında karşıladı.

Kurti, “Bunu çok uzun zaman bekledik. Bu uzun süredir devam eden bir adaletsizlikti ancak sonunda başardık” dedi.

Schengen Bölgesi 400 milyondan fazla kişinin üye ülkeler arasında sınır kontrolleri olmaksızın seyahat etmesine olanak tanıyor.

Ancak AB ülkelerinin getirdiği zor koşullar ve iç tartışmalar Kosova için sürecin yıllarca uzamasına neden olmuştu.

2018’de AB tüm koşulların karşılandığını söylemiş ancak Fransa ve Hollanda yeni bir göç dalgası endişesiyle kararı askıya almıştı.

Kosova 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti ancak hala Birleşmiş Milletler üyesi olmak için mücadele ediyor. Sırbistan, Rusya ve Çin, Kosova’nın üyeliğine itiraz ediyor.

Kosova 110’dan fazla ülke tarafından devlet olarak tanınıyor ancak 1 milyon 800 bin vatandaşı ancak 20’den az ülkeye vizesiz seyahat edebiliyordu.

Kosova Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. Birçokları vize muafiyetini iş bulmak için bir fırsat olarak görüyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir inşaat işçisi, “Almanya’ya birkaç günlüğüne iş aramak için gidiyorum. İş vizesi başvurusu yapmak için geri döneceğim” dedi.

Hükümet halka, 180 günün 90 günü turist olarak kalabileceklerini ancak çalışamayacaklarını belirten Schengen kurallarını kötüye kullanmama çağrısında bulundu.

VOA tarafından geçilen Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kosovalılar Schengen bölgesinde vizesiz seyahate başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.