Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor

Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor

ABONE OL
23:26 - 26/10/2023 23:26
Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmeler kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17- 18 Kasım tarihlerinde bazı bakanlar eşliğinde Berlin’i ziyaret etmesinin planlandığı öğrenildi.

Habeck’in katıldığı bir resepsiyonda, Erdoğan’ın uzun zamandır planlanan Almanya temasları ile bilgi veren Türk kaynaklar, ziyaretin 17 Kasım Cuma ve 18 Kasım Cumartesi günlerinde yapılması konusunda bir karar alındığını bildirdiler.

Alman diplomatlar ziyaret konusunda kesin bir tarih vermekten kaçınırken, ziyaretin ayrıntılarının müzakere edildiğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas örgütü ile ilgili son açıklamaları Berlin’de tepkiye neden oldu. Bazı gazetelerde çıkan yorumlarda, Alman hükümetinin Erdoğan’ın bu bağlamdaki açıklamalarına ve Hamas’a sıcak tavrına tepki vermesi istendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’yı ziyaret etmesi halinde Başbakan Olaf Scholz tarafından ilkbaharda yapılan davete icabet etmiş olacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 28 Mayıs’taki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak tebrik etmiş ve kendisini Almanya’ya davet etmişti. Erdoğan’ın bu ziyaretinin gerçekleşmesi için taraflar arasında bir süredir görüşmeler yürütülüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan en son 2020’de Berlin’e gitmişti

Olaf Scholz, 2021 Aralık ayında başbakan olduktan sonra 14 Mart 2022 tarihinde Ankara’yı ziyaret etmişti. Recep Tayy ip Erdoğan ise şimdiye dek, Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’ya toplam 20 resmi ve özel ziyarette bulundu.

Erdoğan, en son 19 Ocak 2020‘de Almanya’ya gelerek, o dönemin Başbakanı Angela Merkel’in, Birleşmiş Milletler’in (BM) çabalarına destek vermek amacıyla evsahipliği yaptığı ve Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla düzenlenen Berlin’deki uluslararası zirveye katılmıştı.

Daha önce 28 Eylül 2018 tarihinde cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’yı ilk kez ziyaret eden Erdoğan, üç günlük resmi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanmış, daha sonra Başbakan Angela Merkel ile biraraya gelmişti. Erdoğan, daha sonra Köln’e geçerek Diyanet İşleri Türk İslam Birliği‘ne (DİTİB) bağlı caminin açılışına katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl 23 Ocak tarihinde planlanan Berlin gezisini son anda iptal etti. Ankara’nın ziyaretin içeriği ve saatler konusunda Berlin’le anlaşamadığı öğrenildi. Alman kaynaklar ise, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Almanya’da bir konuşmasında, Kürtler ile Erdoğan rejimine muhalif kesimleri hedef alan sözlerinden sonra Alman hükümetinin Erdoğan’ın gezisine yeşil ışık yakmaktan vazgeçtiğini iddia etti.

Eski Başbakan Angela Merkel ise, göreve başladığı 2005’ten görevden ayrıldığı 2020’ye kadar Türkiye’yi 12 kez ziyaret etti.

Merkel’in, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kurduğu diyaloğu siyasette gerilimli süreçlere rağmen her zaman devam ettirmesi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyümesi ve özellikle sığınmacılar konusunda işbirliğinin güçlenmesi dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’ın Kasım’da Berlin’i ziyaret etmesi planlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.