Erdoğan'dan Suriye'ye Tehdit AB'ye Uyarı

Erdoğan'dan Suriye'ye Tehdit AB'ye Uyarı

ABONE OL
01:23 - 03/03/2020 01:23
Erdoğan'dan Suriye'ye Tehdit AB'ye Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye, hem Suriye ordusunun İdlib’deki Türk gözlem noktalarının gerisine çekilmesi için başlatmış olduğu Bahar Kalkanı Harekatı’ndan hem de mültecilerin Avrupa’ya gitmesi için yürürlüğü soktuğu ‘açık sınır kapısı’ politikasından geri dönmeyeceğini bugün bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından duyurdu.

Bu sabah önce Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına ardından da Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara İl Danışma Kurulu’nda partililere hitap eden Erdoğan, İdlib sorunun çözümünün için Rusya lideri Putin’le görüşeceğini söylerken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 34 askerin şehit edilmesi sonrası başlattığı Bahar Kalkanı Harekatı’nın hedefinin Rusya ve İran olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Rusya ve İran’a bir kez daha sesleniyorum. Bizim sizinle herhangi bir derdimiz yok. Türkiye’nin mücadelesi ne toprak kazanma, ne stratejik ve üs edinme gayretidir. Biz Suriye’de ülkemize yönelen milyonlarca kişinin yol açtığı insani krizi çözme, hem de topraklarımızın güvenliğini sağlama mücadelesini yürütüyoruz. Bu kopan fırtına bizim ordumuzdur. Türkiye, Suriye’de ne Rusya’yı ne İran’ı doğrudan hedef almamıştır. Harekatımızda sadece askerlerimizin kanını döken rejim unsurlarını imha ediyoruz. Bu hassasiyetimize de saygı gösterilmesini bekliyoruz’’ dedi.

‘‘Yaşananların müsebbibi, arkalarına aldıkları güçlerin gölgesini kendi cüsseleri sanarak bize meydan okuyanlardır’’

Konuşmasında Suriye devletini hedef alan Erdoğan, Esat güçlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki kurduğu ateşkes gözlem noktaları gerisine çekilmesi yönünde geçtiğimiz hafta partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı çağrıyı yineledi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Sınırlarımızın terör örgütleri ve gözünü ülkemizin topraklarına dikmiş zalim bir rejim tarafından kuşatılmasına, sığınmacıların yükünün kalıcı şekilde üzerimize yıkılmasına izin vermemekte bundan böyle kararlıyız. Daha İdlib şehitlerimizin cenazelerini kaldırmadan rejime tarihin en büyük kayıplarını verdirerek bismillah dedik. İşlerin bu noktaya gelmiş olmasından dolayı gerçekten üzüntülüyüz. Bunun müsebbibi, arkalarına aldıkları güçlerin gölgesini kendi cüsseleri sanarak bize meydan okuyanlardır. Her biri canımızdan birer parça olan askerlerimizin hayatına kast edenleri yerle yeksan etmek boynumuzun borcudur. Yaşananlardan ibret almayanların, bizi hala tehdit etmeleri akıllarının başlarına gelmediğini işaret ediyor. Şayet bir an önce Türkiye’nin belirlediği sınırların dışına çıkmazlarsa, bir süre sonra omuzlarının üstündeki o başlar da kalmayacak’’ diye konuştu.

‘‘Mültecileri bombayla yıldıran Batı, Mülteciler Komiserliği’ne hesap verecek’’

Cumhurbaşkanı, Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki mültecilere biber gazı ve ses bombalarıyla müdahale eden Yunanistan üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine tepki gösterirken Türkiye’nin Batı sınırlarına mülteci akışının süreceğini de vurguladı.

Erdoğan, ‘‘Şimdi Batı hesabını verecek. Nereye? Dünya Yüksek Mülteciler Komiserliği’ne. Çünkü mültecilere şu an takındıkları tavır, gaz bombası atmak suretiyle onları yeri geldiği zaman gerçek bomba atmak suretiyle yıldırmaya çalışanlar bunu uluslararası camiada da hesabını vermek zorunda kalacaklar. Sınırlarımızı açtığımız saatten beri Avrupa’ya yönelenlerin sayısı şu anda yüz binler oldu, daha da olacak. Bu sayı yakında milyonlu rakamla ifade edilecek. Şimdi hepsi de sınırlarımızı açtığımız için feryat ediyorlar. Ya bu insanları kendi topraklarında onurlu bir hayata kavuşturacağız ya da herkes bu yükten payına düşen nasibi alacak. Artık tek taraflı fedakarlık dönemi bitti’’ diye konuştu.

‘’Şansölye Merkel ile telefon görüşmemiz olacak’’

Sabah saatlerinde sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Yunanistan’a geçmek için binlerce mültecinin biriktiği sınır kapılarını kapatmayacağını da yineledi.

Aralarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) İsmail Gülle ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Ergün Atalay’ın da bulunduğu 30 sivil toplum kuruluşunun başkanlarını kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu karar nedeniyle Avrupalı liderlerden birçok telefon aldığını ancak geri adım atılmayacağını söyledi.

Erdoğan, ‘‘Şubat ayının başlarında bir süreç başladı. 4 milyona yakın bizim ülkemizde, dokuz yıldır bizimle. Ve şimdi de 1,5 milyon mülteciyi sınırlarımıza sürmek suretiyle bize bir yük daha getirmek istediler Aylar önce ben bir açıklama yaptım, ‘Eğer bir yük paylaşımına Batı girmezse kapıları açarız’ dedim. Ama bunlar bu işi hafife aldı. Blöf yapıyor sandılar. Şimdi kapıları açınca telefon üstüne telefon gelmeye başladı, ‘Kapıları kapatın.’ Dedik, ‘Bitti o iş, artık kapılar aşılmıştır sizler nasibinizi alacaksınız’. Rakam dün itibariyle ciddi manada yükseldi, yükselmeye devam ediyor. Şimdi yine telefonlar. Bu akşam Bulgaristan Başbakanı ile bir araya geleceğiz. Aynı zamanda Şansölye Merkel ile telefon görüşmemiz olacak’’ dedi.

‘‘Putin’le görüşme ateşkes ve diğer adımları atmayı temenni ediyorum’’

Dörtlü ve beşli görüşme teklifleri olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerin olma ihtimali hakkında yorum yapmasa da Perşembe günü Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmeden umutlu olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, ‘‘Malum, Perşembe günü Moskova’ya giderek Sayın Putin’le gelişmeleri değerlendireceğiz. Temenni ederim, ateşkes ve diğer adımları atar, işi süratle neticeye kavuştururuz. 15 Temmuz’da başaramayanları, o zaman başaramadıklarını Suriye üzerinden hayata geçirmek isteyenleri bir kez daha hüsrana uğratmakta kararlıyız’’ dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin askeri alanda elinden geleni yaptığı gibi diplomatik adımları attığının da altını çizdi.

‘‘Türk milletinden başka hiçbir toplum bu kadar çok saldırıya karşı koyamaz’’

İdlib’de son dönemde icra edilen operasyonlarda 2 bin 557 rejim unsuru ve onlarla beraber bu mücadele içerisinde olanların öldürüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirilen ve 34 Türk askerinin şehit olduğu saldırının bedelinin sorulmakta olduğu ifade etti.

Erdoğan, ‘‘Bu şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak, dedik. Bunların bedelini ödeteceğiz, dedik. Dün evvelsi gün bir şehidimizi ebediyete uğurladık. Dün akşam eşimle beraber evlerindeydik. Tezkeresine 40 gün kalmış kardeşi, ‘Başkanım ne olur, ben askerliğine devam edeyim’ dedi. Bu millet böyle. Dünyada Türk milletinden başka hiçbir toplum bu kadar çok saldırıya koymaz. İçimizdeki bazı gafillerin desteği bile bu oyunun başarıya ulaşmasına yetmemiştir. Her bir şehidimize karşılık onlarca rejim unsurunu etkisiz hale getirerek çok ağır bedeller ödetiyoruz. Dün yine biliyorsunuz Neyrab havaalanını da yerle yeksan ettik kullanılamaz hale getirdik’’ diye konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda savunama sanayisinde attığı adımlar sayesinde kendi mühimmatını ve Suriye sahasında çok etkili ürettiğini vurgulayan Erdoğan, iş dünyasından da ticaret, tarım, üretim gibi sahalarda kendilerini desteklemesini istedi.

İş dünyası: ‘‘Devletimizin ve kahraman ordumuzun yanındayız’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen STK başkanları ise sabah saatlerinde TOBB genel merkezinin bulunduğu İkiz Kuleler’de bir araya gelerek bir bildiri yayınladılar.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu bildiride Türkiye’nin tüm kesimlerini temsil eden mesleki ve sivil toplum örgütlerinin Türk bayrağı altında kenetlendiği vurgulandı.

Bildiride, ‘Rejim güçleri son olarak da yapılan anlaşmalara uymayarak, askerlerimizi kalleşçe pusuya düşürdü. Bu saldırı, asla kabul edilemez. Dolayısıyla, masum insanları katleden ve ülkemizin güvenliğine de açık tehdit oluşturan bu rejim unsurlarına karşı sessiz kalmamız beklenemez. Elbette bu acımasız saldırının sahipleri bunun bedelini ödeyecektir. Bahar Kalkanı Harekatı’yla ödemeye de başlamıştır. Mevzubahis vatan olunca, tüm siyasi ve fikri ayrılıkları bir tarafa bırakırız. Ülkemizin menfaatlerini her şeyin üstünde tutuyoruz. Katil rejime karşı kararlı şekilde mücadele eden devletimizin ve kahraman ordumuzun yanındayız. Barış ve huzurun tesisi için alınacak her kararın ve atılacak her adımın arkasındayız’’ denildi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.