Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri

Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri

ABONE OL
00:13 - 24/10/2022 00:13
Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Amasra’daki maden kazası nedeniyle ertelediği Diyarbakır gezisini gerçekleştirdi. Partililere hitaben bir konuşma yapan Erdoğan, Selahattin Demirtaş’ı kastederek, “Edirne Cezaevi’ndeki zatın Kürtlükle alakası var mı? Yok. Bu adam Kürt değil. Ama Kürt kardeşlerimi sömürüyor” dedi. Erdoğan HDP’nin kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nı da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’da yapılan 140 yatırımın açılışı için İstasyon caddesinde düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasına Amasra’daki maden kazasıyla ilgili soruşturma sonunda kusurlu olanların tespit edilmesi halinde her türlü işlemin yapılacağı bilgisini paylaşarak başladı.

Erdoğan konuşmasına, bazı ailelerin PKK’ya katılan çocuklarının geri dönmesi için HDP Diyarbakır İl Binası önünde bin günü aşkın süredir yaptıkları eyleme değinerek devam etti. Batılı insan hakları örgütlerinin aileleri ziyaret etmemesine tepki gösteren Erdoğan, “Diyarbakır annelerini batının şempanzelerine bırakmadık. Nerede bu batının insan hakları savunucuları? Nerede bunlar? Bir kere gelip de Diyarbakır annelerini, evlatları Kandil’e kaçırılan Diyarbakır anneleriniziyaret ettiler mi? Gördüler mi? Onların insan hakları savunuculuğu ile alakası yok. Onlar sadece sahne artisti. Ama benim Diyarbakır annesi kardeşlerim onlara yüz vermediler, prim vermediler,dik durdular, eğilmediler ve peyderpey evlatları da dönüp geldi” dedi.

Erken seçim sinyali mi?

Erdoğan konuşmasına isim vermeden HDP’yi eleştirerek devam etti. HDP’den hesap sormak için yedi ay sonra yapılacak seçimlerde AKP’ye oy verilmesini istedi. “Diyarbakır sokaklarının dili olsa da konuşsa” diyerek konuşmasına devam eden Erdoğan, şunları söyledi:”Konuşsa da bir yandan mirasçısı olduğumuz medeniyetin ihtişamını anlatsa. Diğer yandan daha düne kadar bu coğrafyanın tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, sanayisiyle, ticaretiyle, en önemlisi insanıyla en seçkin şehri olan Diyarbakır’ın kolunu, kanadını kıranların ihanetini anlatsa. Ağızlarından ‘demokratik siyaset’ lafını eksik etmeyenlerin, nasıl emperyalistlerin kucağından hiç inmediğini anlatsa. Her nutuklarını ‘hak, hukuk, özgürlük’ lafıyla bitirenlerin, nasıl baskının, zulmün, kan emiciliğin dibine vurduklarını anlatsa. Sürekli ‘Kürt’ lafı ederek, Kürtleri sömürenlerin, sizlerin evlatlarının kanı ve canı üzerinden kendilerine ultra lüks hayat kuranların riyakarlıklarını anlatsa. Bunların adı Kürt, kendilerinin Kürtlükle alakası yok. Kürt kardeşlerime en büyük zulmü yapan bunlar. Kandil’e benim Kürt kardeşlerimin çocuklarını kaçıranlar bunlar değil mi? Onlara oralarda zulmedenler bunlar değil mi? Her türlü tacizi yapan bunlar değil mi? Öyleyle işte 7 ay var. 7 ay sonra yapılacak seçimlerde bunlara bütün bunların hesabını sormaya var mıyız?”

Erdoğan sık sık 2023 seçimlerinin zamanında yapılacağını söylese de Diyarbakır’da seçim için işaret ettiği tarih nisan ayına denk geliyor.

“Edirne Cezaevinde olan zatın Kürtlükle alakası var mı?”

Erdoğan konuşmasında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da değindi. Demirtaş’ın Kürt olmadığını savunan Erdoğan, “Şu anda Edirne Cezaevinde olan zatın Kürtlükle alakası var mı? Yok. O adam Kürt değil ama Kürt kardeşlerimi sömürüyor. Bunun hesabını benim Kürt kardeşlerim sormayacak mı? Soracak. Şu anda bir tane Eş başkanları var Kürt mü? Değil o da.Yine aynı şekilde benim Kürt kardeşlerimi sömürüyor. Bunların oyununa gelmeyeceğiz. Bunları hesabını ben inanıyorum ki benim Diyarbakırlı kardeşlerim soracaklar” diye konuştu.

Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki operasyonlarına da değinen Erdoğan, Türkiye’yi huzur adası yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bu amaca kimsenin engel olamayacağını ifade eden Erdoğan, “Allah’ın izniyle bunu gerçekleştirmemize ne terör örgütleri ne de onların iplerini yerlerinde tutanın emperyalist zorbalar engel olamayacaktır” şeklinde konuştu.

Emek ve Özgürlük İttifakı’na eleştiri

Erdoğan’ın gündeminde HDP’nin sol parti ve gruplarla birlikte kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı da vardı. HDP’yi “parti görünümlü emperyalist operasyon aparatı” olarak nitelendiren Erdoğan, 6’lı masanın HDP’yi çantada keklik olarak gördüğünü savundu. Emek ve Özgürlük İttifakı’nı eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: “Biliyorsunuz CHP kurduğu altlı masaya çantada keklik gördüğü bunları almaya tenezzül bile etmedi. Masanın altında onları tutma yoluna gitmiştir.Bunlar da masa altında kalmış olmanın mahcubiyetiyle gidip İstanbul’da, adı sana bilinmeyen bir grup parti ile güya ittifak kurmuşlardır. İttifak kurdukları parti örgütlerinin söylemlerini ne sizlerle ne de bu ülkenin vatanına milletine değerlerine bağlı herhangi bir vatandaşıyla en ufak ilgisi yoktur.”

Diyarbakır Cezaevi boşaltıldı

Times dergisinin dünyanın en kötü üne sahip 10 cezaevi arasında gösterdiği Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi geçen hafta boşaltılmıştı. Erdoğan ile birlikte kente gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy cezaevinde incelemelerde bulundu. İki bakan daha sonra cezaevinin kapsını kilitledi. Erdoğan’ın konuşma yaptığı alana gelen Bozdağ cezaevinin temsili anahtarını Ersoy’a verdi.

Erdoğan da konuşmasının sonunda Diyarbakır Cezaevi’nin tamamen boşaltıldığını hatırlatarak, Adalet Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen cezaevinin müze ve kültür merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan Diyarbakır’da HDP ve Demirtaş’a Eleştiri haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.