Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti

Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti

ABONE OL
20:18 - 01/03/2021 20:18
Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 78 yaşındaki Müjdat Gezen ve 80 yaşındaki Metin Akpınar, bugün beraat etti.

İstanbul Anadolu Adliyesi 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, iki sanatçının cumhurbaşkanına hakaret suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcı Gökhan Bakaner, 21 Aralık 2018 tarihinde Halk TV’de yayınlanan Halk Arenası programında ‘‘Her faşizmin karşılaştığı gibi belki liderini ayağından asarlar’’ diyen Metin Akpınar ile ‘‘ ‘Haddini bil’, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi sözlerini söylüyorum. Kadıköy halkı için ne dediyse ezberledim, aynısını söylüyorum’’ diyen Müjdat Gezen’in cumhurbaşkanına hakaret ettiklerini söyledi.

‘‘Faşizm bir yönetim biçimi, faşist demek hakaret değil’’

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in katılmadığı celsede savcının mütalaası sonrası söz alan Akpınar’ın avukatı Köksal Bayraktar, faşizmin bir yönetim şekli olduğunu söyleyerek birine faşist demenin hakaret olmayacağını söyledi ve müvekkilinin beraatini istedi.

Gezen’in avukatı Celal Ülgen ise müvekkilinin cumhurbaşkanını hedef almakla birlikte ‘‘haddini bil’’ demenin bir suç teşkil etmediğini savunarak Müjdat Gezen’in tahliyesini talep etti.

Bu ifadelerden sonra beş dakika ara veren 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Zuhal Kasım Sağlam, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar hakkında beraat kararı verdi.

Celal Ülgen: ‘‘Aslında bu dava hiç açılmamalıydı’’

Duruşma sonrası adliye sınırları içinde açıklama yapmak yasak olduğu için yakınlardaki bir otoparkta gazetecilere açıklama yapan avukatlardan Celal Ülgen, siyasetin yargı üzerindeki gölgesinin sürdüğünü belirtti.

Ülgen, ‘‘Hani bir zamanlar ‘Berlin’de hakimler var’ deniyordu da şimdi de ‘Türkiye’de yargıçlar var’ diyebiliyor muyuz? Hala ‘Türkiye’de yargıçlar var’ diyemiyoruz. Yargının üzerinde siyasi iktidarın gölgesi hiç geçmedi. Aslında biz burada hiç olmamalıydık, bu dava hiç açılmamalıydı. Bu davanın açılması Türkiye üzerinde yurtdışında büyük problemler yarattı. Türkiye’de ne yazık ki özgürlükler tam olarak kullanılmıyor. Bir beraat kararı sonrasında bunları açıklamanın daha gerçekçi olacağını düşündüğüm her şeyi beraat kararına bağlayıp güllük gülistanlık bir Türkiye’ye girilmediğini anlatmak istedik Türkiye’nin hızla normalleşmeye ihtiyacı var. Türk yargısının bağımsız olmasına ihtiyacı var. Savcıların ve hakimlerin Bangalore Yargı Etiği Kuralları’na uyma zorunluluğu var. Fakat ne yazık ki Demokles’in kılıcı gibi cumhurbaşkanına hakaret suçu ülkemizde bütün muhalefetin aydınların düşünürlerin, çizerlerin, üretenlerin üzerinde sallanmaktadır’’ dedi.

Hekimoğlu: ‘‘Yargılanmak bazı hallerde ceza almaktan farksız’’

Metin Akpınar’ın avukatlarından Atilla Hekimoğlu ise bu yargılamanın beraatle sonuçlanmasının hukukun gereği olduğunu ifade etti.

Hekimoğlu, ‘‘Müvekkilim Metin Akpınar ve Müjdat Akpınar’ın beraat etmiş olmaları önemli, ama bu arada hep öteden beri düşündüğüm bir şey vardır. Yargılanmak bazı hallerde ceza almaktan farksızdır. Yani beraat etmiş olmak acaba ne kazandırdı? O yargılanma süreci, her ikisinin de sağlığından sıhhatinden kaybettiklerinin yanı sıra neler kaybettirdi? Onları düşünmek lazım. Bu davalar hiç açılmamalıydı ama açıldıktan sonra bir beraat ile sonuçlanması da zaten hukukun gereğiydi. Bu itibarla yine buruk bir sevinç yaşıyoruz’’ dedi.

Prof. Bayraktar: ‘‘Bu karar kilometre taşıdır’’

Akpınar’ın bir diğer avukatı Köksal Bayraktar ise bu kararın düşünce özgürlüğü ve eleştiri hakkını kabul etmesi bakımından önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

Profesör Bayraktar, ‘‘Bu karar Türkiye’deki düşünce özgürlüğü ve hukukun galebe çalması yönünde önemlidir. Gerçekten Anayasa Mahkemesi’nin çeşitli kararlarında da belirttiği gibi düşünce özgürlüğü, eleştiri hakkı ve siyasi hayatta ileri toplumun serbestçe değerlendirebilmesi hakkı bu kararla ortaya çıkmıştır. Benim kanaatim odur ki bu karar gelecekte son derece önemli bir karar niteliğinde olacaktır. Gerek doktrin gerek yargı organları tarafından bir kilometre taşı olarak anılacaktır’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’a Hakaretten Yargılanan Akpınar ve Gezen Beraat Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.