“Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi”

“Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi”

ABONE OL
14:11 - 01/04/2024 14:11
“Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası haber ajansları, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarına ilk sıralarda yer verdi.

Reuters “Türkiye’nin canlanan muhalefeti çok önemli yerel seçimlerde Erdoğan’ı devirdi” başlıklı değerlendirmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin, 20 yılı aşkın iktidarı boyunca en büyük seçim darbesini aldığı kaydetti.

Ajans, muhalefetin, siyasi bir gücünü yeniden kazandığını belirttiği analizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığını ikinci kez kazanan Ekrem İmamoğlu’nun, cumhurbaşkanının baş rakibi olarak güçlendiğine dikkat çekti.

Ajansın görüş aldığı analistlere göre, yükselen enflasyon, memnuniyetsiz İslamcı seçmen ve İstanbul’da İmamoğlu’nun CHP’nin laik tabanının ötesindeki cazibesi nedeniyle Erdoğan ve AK Parti’nin kamuoyu yoklamalarında öngörülenden daha kötü bir performans sergiledi.

Sonuçlar belli olduğunda İBB önünde seçmenlere seslenen Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan’ın istifası için slogan atan binlerce sevinçli destekçisine “Milletin mesajını anlamayanlar eninde sonunda kaybedeceklerdir” sözlerine yer verdi.

Reuters, AK Parti ve ana müttefiki MHP’nin, sanayileşmiş kuzeybatıdaki büyük şehirler Bursa ve Balıkesir de dahil olmak üzere 19 kilit belediyede belediye başkanlıklarını kaybettiğini ve CHP’nin 35 yıl sonra sandıkta ilk parti çıktığını kaydetti.

Reuters’ın görüşüne yer verdiği analistlere göre sonuçlarda, ekonomik sıkıntı çeken seçmeninin ‘AKP’yi cezalandırma” eğilimi etkili oldu.

Ajansa göre İsrail’e karşı Erdoğan’dan daha sert bir tutum takınan İslamcı Yeni Refah Partisi’ne (YRP) artan halk desteği de AKP’ye olan desteği azalttı. YRP, Şanlıurfa’yı AKP’nin elinden aldı.

İmamoğlu’nun, geçen yıl Erdoğan’ı devirmeyi başaramayan muhalefet ittifakının çökmesine rağmen yeniden seçildiğini belirten ajans, 2019’da onu destekleyen DEM Parti’nin (HDP) bu kez kendi adayını çıkarmasına rağmen, pek çok Kürt seçmenin parti sadakatini bir kenara bırakıp yine İmamoğlu’na oy verdiğini kaydetti.

AP: “36 şehri kazanan CHP, Erdoğan’ın partisinin birçok ‘kalesine’ girdi”

ABD merkezli uluslararası haber ajansı Associated Press (AP) ise, seçim sonuçlarını “Türkiye’de Erdoğan’ı gerileten muhalefet yerel seçimlerde büyük kazanım elde etti” başlığıyla gördü.

Ajans CHP’nin başarısını öne çıkararak, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi yerel seçimlerde kilit şehirlerdeki kontrolünü korudu ve başka yerlerde büyük kazanımlar elde ederek, bu kentsel alanların kontrolünü yeniden ele geçirmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Ajansa göre bu sonuç, geçen yılki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde Erdoğan ve AKP’ye yenildikten sonra bölünen ve morali bozulan muhalefet için bir destek oldu.

CHP’nin 36 şehrin belediyesini kazanarak Erdoğan’ın partisinin birçok “kalesine” girdiğini belirten ajans, AKP’nin yüzde 36’lık oranına karşılık ülke genelinde oyların yüzde 37’sini alarak, Erdoğan’ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en büyük seçim zaferini elde ettiğini yazdı.

Ajans, Erdoğan’ın gece yarısından sonra balkondan yaptığı konuşmada seçim yenilgisini kabul ettiğini ve halkın “cesur bir özeleştiri yaparak analiz edecekleri bir mesaj” verdiğini söylediğini belirtti.

Erdoğan’ın önemli mesajlardan biri, enflasyonla mücadeleyi amaçlayan ve geçen yıl uygulamaya konulan ekonomik programa devam etme sözü vermesiydi.

Ekrem İmamoğlu’nun, 2019’da zafer kazanmasına yardımcı olan partilerin desteği olmadan yarıştığını belirten ajans, EDAM Direktörü Sinan Ülgen’in “Bu sonucun İmamoğlu için kesinlikle bir dönüm noktası olduğu ve onu 2028’de Erdoğan’a cumhurbaşkanlığı için meydan okuyacak olası muhalefet lideri rolüne ittiği” görüşüne yer verdi.

Haberde, “yeni bir dindar-muhafazakâr parti olan Yeni Refah Partisi ya da YRP, hükümetin ekonomiyi ele alış biçiminden hayal kırıklığına uğrayan AK Parti destekçilerinden oy almış göründüğü” değerlendirmesi de yer aldı.

AFP: “Erdoğan seçim sonuçlarının partisi için ‘dönüm noktası’ olduğunu kabul etti”

Fransa merkezli haber ajansı Agence France Presse (AFP), “Erdoğan yerel seçimlerdeki gerilemenin partisi için ‘dönüm noktası’ olduğunu kabul etti” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı’nın “milletin kararına saygı duyacakları” sözünü verdiğini belirtti.

AFP de diğer ajanslar gibi 52 yaşındaki İmamoğlu’nun, 2028’de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Erdoğan’ın AKP’sinin en büyük rakibi olarak görüldüğünü belirtti.

Ajans, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sonuçlar açıklanırken sarf ettiği “Seçmenler Türkiye’nin çehresini değiştirmeyi seçti. Ülkemizde yeni bir siyasi iklimin kapısını açmak istiyorlar” görüşüne de yer verdi.

AFP, Mayıs ayında cumhurbaşkanlığı seçimini kazanır kazanmaz “ulusal hazine” olarak adlandırdığı İstanbul’u geri almak için kampanya başlatan Erdoğan’ın “kariyerinin en büyük seçim yenilgisini” aldığına dair görüşe de yer verdi.

VOA tarafından geçilen “Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Erdoğan ve partisinin aldığı en büyük seçim darbesi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.