Erdoğan: ‘Trump Siyasi Baskıya Rağmen İnisiyatif Kullanıyor’

Erdoğan: ‘Trump Siyasi Baskıya Rağmen İnisiyatif Kullanıyor’

ABONE OL
00:25 - 20/11/2019 00:25
Erdoğan: ‘Trump Siyasi Baskıya Rağmen İnisiyatif Kullanıyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ANKARA — 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de parti grup toplantısında, Türk–Amerikan ilişkileri ve Suriye konusunda, AKP Genel Başkanı sıfatıyla değerlendirmelerde bulundu.

Washington hattında zor bir dönemden geçildiğini ancak her iki ülke için de bu zor dönemi makul şekilde yöneterek geride bırakmak gerektiğini söyleyen Erdoğan, ilişkilerdeki gerilimli tabloyu “küçük pürüzler” olarak yorumladı.

Erdoğan, “Bu sıkıntılar Amerika’daki ülkemiz karşıtı çevrelerin köpürtmesiyle suni olarak büyütülmüş ve ilişkilerimize zarar verecek boyuta taşınmıştır. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi gören de Sayın Trump’tır. Bunun için sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen Türkiye-Amerika ilişkilerinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi konusunda inisiyatif kullanmaktadır. Biz de aynı anlayışla yüzümüzü geleceğe çevirerek kronik sorunları derinleştirmek yerine iş birliği yapabileceğimiz alanlara odaklanıyoruz. Son ziyaretimiz bu bakımından oldukça faydalı geçmiştir. Evet, yaptığımız görüşmelerde aramızdaki birçok meseleye kökten bir çözüm getiremedik, ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına da izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik” dedi.

“Seçimler Trump’ı temkinli hareket etmeye yöneltiyor”

ABD’yle sıkıntılı başlıklardan birisini Rusya’dan satın alınmış olan S-400 hava savunma sistemi oluşturduğunu anlatan Erdoğan, ancak Türkiye’nin S-400 sistemiyle ilgili kararından vazgeçmeyeceğini yineledi. Trump’a bu füze sistemi gerekçesiyle yapılan eleştiriler ile aslında başka amaçlar güdüldüğünü kaydeden Erdoğan, Trump’a, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki 1915 olayları bağlamıyla “Ermeni soykırımı” iddiasıyla ilgili tarihi gerçekleri de belgeleriyle sunduklarını anlattı.

Görüşmeyi bu konuda etkili bulduğunu belirten Erdoğan, “Nitekim Ermeni iddialarının Senato gündemine getirilmesiyle ilgili teşebbüsler bildiğiniz gibi akamete uğratılmıştır, bloke edilmiştir. Diğer meselelerde de zaman içinde küçükte olsa ilerlemeler kaydedilmesini umuyoruz. Azil süreci ve yaklaşık bir yıl sonra yapılacak seçimlerin Başkan Trump’ı temkinli hareket etmeye yönelttiği de açıktır. İnşallah bu süreçler bittiğinde ilişkilerimiz yeniden ve çok güçlü bir ivme kazanacaktır. O gün gelene kadar meseleyi suhuletle yönetmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“İnsanlık dışı saldırılara sivil katliamlara ses çıkarılmıyor”

ABD’deki görüşmelerde Türkiye’nin IŞİD ile mücadele etme kabiliyeti bulunduğunu anlattıklarını da belirten Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı’yla 600’ü aşkın yerin kontrol altına alındığını, 1200 civarında terör örgütü üyesini etkisiz hale getirdiklerini açıkladı. Erdoğan, “Hem Amerika’nın hem de Rusya’nın vardığımız mutabakatlara uygun şekilde belirlediğimiz bölgeleri teröristlerden tamamen arındıramadığı açıkça ortadadır. Harekat alanı sınırları dışından güvenlik güçlerimize ve Suriye Milli Ordusu (Özgür Suriye Ordusu) mensuplarına yönelik neredeyse her gün saldırı düzenleniyor. Bunun yanında kontrolümüz altındaki bölgelerde yaşayan sivillere yönelik bombalı eylemler gerçekleştiriliyor. Müsebbibi PKK, YPG terör örgütüdür. Türkiye’nin yürüttüğü harekâta şiddetle karşı çıkıp, bizi akıl mantık dışı ithamlar yöneltenlerin hiçbiri bu insanlık dışı saldırılara ses çıkartmıyor. Bölücü terör örgütünü DEAŞ’a karşı savaşan bir yapı gibi göstermek için çırpınanlar, bugün aynı örgütün sivil katliamlarını örtmeye çalışıyor” görüşünü açıkladı.

Erdoğan Trump’a terör konusunda HDP’yi örnek verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de Mazlum Kobani kod adıyla YPG’li unsurlara komutanlık ettiği belirtilen Ferhat Abdi Şahin’in Türkiye’deki terör eylemlerinden sorumlu olduğunu kaydederek,Rusya tarafına olduğu gibi ABD Başkanı Trump ve senatörlere video kayıtlarıyla bu durumu anlattığını söyledi. Erdoğan, “Tabii bu onları ciddi manada etkiledi. Ve bunu anlatmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanında, zira öyle bir yere bu işi bulaştırıyorlar ki bizim Kürtlere karşı olduğumuzu anlatıyorlar Parlamentodaki HDP gibi, arkasında PKK terör örgütünün olduğu HDP gibi. Biz de dedik ki; ‘Lütfen bunu birbirine karıştırmayın, biz Kürt kardeşlerimize değil terör örgütü olan PKK’ya karşıyız, YPG’ye karşıyız, PYD’ye karşıyız ve sizin bu ifadeleriniz Kürt kardeşlerimize saygısızlıktır, lütfen bunu yapmayın’ Bunu onlara söyledim” dedi.

Erdoğan, CHP’nin düzenli ordu gelenekleriyle hareket etmedikleri ve sahada şiddet görüntülerine yol açtıklarını belirttiği Özgür Suriye Ordusu’na ise kendi ifadesiyle “Suriye Milli Ordusu”na da sahip çıktı ve CHP’yi eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, “Bakıyorsunuz ana muhalefetin başındaki zat, Suriye Milli Ordusu’nu terör örgütü olarak tanımlıyor. Suriye Milli Ordusu orada niye var? Suriye Milli Ordusu orada, bizim ülkemizi taciz eden, bizim ülkemize saldırıda bulunanlara karşı hem kendi topraklarını savunan hem de Mehmetçiğimizle beraber bu mücadeleyi sürdüren oradaki yiğitlerdir, mücahitlerdir ama ne yazık ki bu CHP, teröristlere terörist diyemiyor. Hiç PKK’ya, HDP’ye, PYD’ye, YPG’ye terörist dediğini duydunuz mu? Demez. Niye? Ortaklar ya, beraber yürüyorlar ya… Daha çok beraber yürüyecekler ama benim milletim teröre omuz veren, onlarla beraber yürüyenlere gereken dersi inşallah 2023’te de 2024’te de verecek” diye konuştu.

“Trump karşısında Türkiye’nin şan ve şerefini koruyamadı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Erdoğan’ın başarılı geçtiğini anlattığı ABD ziyareti konusunda tepkiliydi. Kılıçdaroğlu, TBMM’deki parti grup konuşmasında, Trump’ın Erdoğan’a hitaben “aptal olma” gibi ifadelerle 9 Ekim’de Türkiye’ye gönderdiği mektup konusunu ele aldı.

Trump’ın Türkiye’nin kabul edemeyeceği bir mektup gönderdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin şan ve şerefini korumak zorunda olan kişi koruyamadı. Ettiği yemine sadık bile kalamadı. ‘Mektubu aynen iade et’ dedik etmedi bu mektup doğru değildir lafını bile kullanmadı. ‘Mektubu Trump’a takdim edeceğim’ dedi bu kadar ağır bir hakareti Türkiye yaşamamıştır. Oy verene de şunu söylemek isterim sen bu kadar ağır bir hakarete layık mısın kardeşim? ‘Aptal’ diyor ‘akıllı ol’ diyor senden tek laf çıkmıyor. Koşa koşa gitti, ‘gitme’ dedim. Sen mektupçu başı mısın posta memuru musun? Sana mektup nasıl geldi aynı yolla iade edeceksin. Üstüne de Türkiye’nin şanını şerefini koruyan mektup yazacaksın. Bir de baktık ki egemen güçlerin şamar oğlanına dönmüş. ABD’ye gitti ne elde etti? Sen oraya S-400 pazarlığı yapmaya mı gittin? ‘Mektubu Trump’a takdim ettim’ diyor. Kendisini bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görüyor. Trump ‘PYD ile YPG ile aynen çalışacağız’ diyor gıkı çıkmıyor ‘çalışamazsın’ diyemiyor. Trump Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarağız dedi Erdoğan sizden Patriot alacağız” dedi.

Erdoğan’ın ABD’deyken Türkiye’de rüşvet dağıttığı iddiaları söz konusu olan Rıza Sarraf’ın iadesini talep etmediğini de anımsatan Kılıçdaroğlu, “(Fethullah) Gülen’in iadesini istedi verilmedi ama Rıza Zarrab’ın iadesini isteyemiyor. Zarrab rüşvet dağıtıyordu herkese Zarrab için 2 nota verdi mektuba cevap bile veremedi” diye konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Beyaz Saray’da Trump’ın Cumhuriyetçi senatörleri de Erdoğan görüşmesine dahil etmesini ve basın toplantısındaki “dostane gazeteci” meselesini de eleştirerek, “Senatörler Erdoğan’a hesap soruyorlar. Sen senatörlerle konuşacaksan yeri Senato’dur. Trump büyük keyifle izliyor. Oturuşları beni rahatsız ediyor onu rahatsız etmiyor çünkü yuları kaptırmış. Buradan giderken havuz medyasını da götürmüş. Sözde gazeteciler bunlar. Onlardan biri sözde soru soruyor Erdoğan ile Suriye’de terörist dediğimiz kişiyi eşitliyor. Trump, Erdoğan’a ‘Şimdi sana soru soracaklar’ diyor. Gazeteciye, ‘Gazeteci olduğundan emin misin? Türkiye için çalışıyor olmayasın’ diyor. Sayın Trump, Türkiye Hükümeti yok kabine var ve bu (Hilal Kaplan) da o kabine için çalışan birisi. CHP iktidar olduğunda Suriyeli kardeşlerimizi Suriye’ye gönderecek. 4 milyon Suriyeli’ye de hayırlı olsun. (Erdoğan’a) artık Türkiye’nin çıkarlarını savunan kişi olduğuna inanmıyorum. Türkiye’nin hangi çıkarını korudun?” tepkisini gösterdi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.