Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü

Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü

ABONE OL
21:40 - 11/07/2022 21:40
Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın görüşmede Birleşmiş Milletler’in (BM) Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili harekete geçme zamanının geldiğini belirttiği kaydedildi.

Görüşmede, Erdoğan’ın ayrıca Suriye’deki sınır ötesi mekanizmanın uzatılmasının önemine dikkat çektiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapmasını sağlayan anlaşmanın süresi dün dolmuştu. Rusya’nın yardım mekanizmasının süresini bir yıl yerine, 6 ay daha uzatmak istemesi 15 üyeli BMGK’da anlaşmazlığa neden olmuştu. Süresi dolan mekanizmayla, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’deki yaklaşık 4 milyon kişiye yardım ulaştırılıyordu.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede, Suriye’deki durumun yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, ”Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın kalıcı ve adil bir barışla, müzakereler yoluyla sona erdirilmesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi müzakere sürecinin yeniden canlandırılması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade etti” denildi.

Rus Tass haber ajansından yapılan, Kremlin’in kaynak gösterildiği açıklamada ise Putin ve Erdoğan’ın tahılların küresel piyasalara ihracatı konusunda işbirliğini görüştükleri belirtildi.

Son olarak Endonezya’da yapılan G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna ve Türkiye ile tahıl konusunda görüşmeye hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söylemişti.

Türkiye tahıl krizinin çözümü için BM, Rusya ve Ukrayna’nın katılımıyla İstanbul’da dörtlü bir toplantı yapmak istiyor.

Geçen ay Savunma Bakanlığı’ndan bir askeri heyet Moskova’ya giderek, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştü. Geçen hafta ise Ankara’da Türk ve Ukrayna askeri heyetleri bakanlıkta bir toplantı gerçekleştirdi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Putin’le Telefonda Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.