Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl

Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl

ABONE OL
12:45 - 05/08/2022 12:45
Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de biraraya gelecek.

İki lider böylece son bir ayda ikinci kez görüşmüş olacak.

Ukrayna tahıl anlaşması ve Türkiye’nin olası Suriye operasyonu, görüşmenin gündeminde yer alan konular arasında bulunuyor.

Kremlin’den bugün yapılan açıklamada Türkiye’nin Suriye’yle bağlantılı meşru güvenlik kaygıları olduğu ve bu kaygıların Putin ve Erdoğan arasındaki görüşme öncesinde göz önüne alınacağı kaydedildi. Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğünü tehlikeye atacak” eylemlerden kaçınmak gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

Toplantı, Ukrayna tahılını taşıyan ilk geminin Kiev ve Moskova arasında Türkiye-BM arabuluculuğunda varılan anlaşma uyarınca Karadeniz’den ayrılmasının ardından gerçekleşmiş olacak.

Duvar haber portalından analist İlhan Uzgel, “Erdoğan’ın tahıl anlaşması başarısı ve Soçi görüşmesi Türkiye’nin Batılı müttefiklerine Türk lider hakkında güçlü bir mesaj gönderdiği” yorumunu yaptı.

Uzgel, “Uluslararası ve bölgesel anlamda sorun çıkaran imajını düzeltmeye yardımcı oluyor. Putin ile anlaşma yapabileceğini göstermeye çalışıyor. ABD ve Biden yönetimine Putin’in Erdoğan’ın yakın bir müttefiki ve dostu olduğunu gösteriyor. Putin’le ayda iki kez görüşebiliyor” diye konuştu.

“Erdoğan Suriye’ye harekat olasılığını arıyor”

Uzgel ayrıca, Erdoğan’ın Soçi toplantısının Putin’le Suriye konusundaki çıkmazı çözmeye yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Uzgel, şöyle konuştu:

“İki hafta önce Tahran’da zaten biraraya gelmişlerdi. Görünen o ki Erdoğan Putin’den istediğini alamadı. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesine izin istedi ve Erdoğan Tel Rıfat ve Menbiç gibi iki yerin adını açıkça söyledi. Büyük olasılıkla Suriye’nin kuzeyine böyle bir askeri harekat olasılığı arıyor.”

Rusya, Suriye’nin hava sahasını kontrol ediyor. Ankara ise bu nedenle olası bir askeri operasyon için Moskova’nın işbirliğine ihtiyaç duyuyor.

“Putin, Türkiye’nin Suriye’de artan askeri varlığından çekiniyor”

Bonn Üniversitesi’nde tarih profesörü ve Türk-Rus ilişkileri uzmanı olan Zaur Gasimov da, Ankara’nın Ukrayna ihtilafında dengeli bir yaklaşım izlediğini, tahıl anlaşmasının ise Rusya ve Türkiye arasındaki bağları daha da derinleştireceğini söyledi.

Gasimov, “Ukrayna’nın buğday ihracatı bölge için yeni bir sayfa ve Türkiye bir aracı olarak oldukça önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, Ukrayna ve Türkiye arasındaki yakın askeri işbirliği ve Türkiye’nin Rusya karşıtı yaptırımlara katılmaması, Moskova ve Ankara için önem taşıyan dinamiklerle sonuçlanıyor” diye konuştu.

Zaur Gasimov ayrıca, Putin’in Türkiye’nin Suriye’de artan askeri varlığından çekindiğini ancak iki liderin farklılıkları yönetme konusunda deneyimli olduğunu sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan-Putin Görüşmesinde Konu Suriye ve Tahıl haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.