Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi

Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi

ABONE OL
22:15 - 15/10/2022 22:15
Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 madencinin öldüğü maden faciası sonrası “Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 41 madencinin öldüğü patlama sonrası geldiği Bartın’da bu kez de ölümler için “kader” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, “Birileri dalgasını geçebilir ama önemli değil biz kader planına inanmış insanlarız. Bunun ne dünü ne bugünü ne yarını hiçbir zaman olmayacaktır, bunlar her zaman olacaktır bunu da bilmemiz lazım. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zonguldak’ın Kilimli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon işletmesinde 2010 yılında meydana gelen grizu patlamasından sonra, “Bu mesleğin, kaderinde maalesef var. Bu mesleğe giren kardeşlerim de, bu mesleğe girerken içerisinde bu tür şeylerin olacağını bilerek giriyorlar” demişti.

12 yıl önce meydana gelen patlama sonrası göçük altında kalan 30 madenci ölmüştü.

Ölen madencinin ablası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ihmali sordu

Diyarbakır programını iptal ederek Bartın’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden alanındaki açıklaması sonrası Makaracı köyünde defnedilen Ramazan Özçelik’in cenaze törenine katıldı.

Aileye taziyede bulunan Erdoğan, Özçelik’in ablasının, “Ölen kardeşim 10-15 gün önce ‘burada gaz kaçağı var bizi patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu? ‘Patlatacaklar bizi’ demiş. Kardeşimin içine doğmuş, kardeşim göz göre göre öldü” demesi üzerine kısa süre sessiz kaldıktan sonra “Cümleten başınız sağ olsun, rabbim sabırlar versin” demekle yetindi.

İSİG Meclisi: “AKP’li yıllarda 1898 maden işçisi hayatını kaybetti”

2011 yılından bu yana işçi ölümlerini ve iş cinayetlerini kamuoyunun gündemine taşıyan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) ise son 20 yılda madenci ölümlerini gösteren bir tablo yayınlayarak bu durumun “mukadderat” olmadığını ortaya koydu.

İSİG Meclisi’nin yayınladığı rapora göre, AKP’nin iktidarda olduğu 2002-2022 yılları arasında en az 1898 maden işçisi hayatını kaybetti.

Bu dönemde 386 madencinin öldüğü 2014 yılı en büyük madenci kaybının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçerken son üç yılda madenci ölümlerinin artış gösterdiği dikkat çekiyor.

Kılıçaroğlu: “Neden sadece bu maden kazaları, kitle ölümleri Türkiye’de oluyor?”

Erdoğan gibi Bartın’ın Amasra ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ölen madencilerden iki çocuk babası Rıdvan Acet’in ailesine taziyelerini sundu, sonra da hastanede yaralılardan Kemal Berberoğlu’nu ziyaret etti.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP lideri, “Gerçekten öfke doluyum, üzgünüm. 21’inci yüzyılda Soma’yı, Ermenek’i unutmadık. Şimdi burada 41 kardeşim hayatını kaybetti. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına ya. Ya neden sadece bu maden kazaları, kitle ölümleri Türkiye’de oluyor? Ya dünyanın başka bir ülkesinde maden çıkarılmıyor mu? Orada niye insanlar ölmüyor? Bizden daha fazla kömür çıkarıyorlar. ‘Önlem alacağız’ diyorlar. Ya 20 yıldır neredesiniz ya. Nerede önlem alacaksınız? Bu ailelere kim hesap verecek? Hayat Türkiye’de bu kadar ucuz mu?” dedi.

Erkan Baş: “Ey Erdoğan senin kaderin çocuklarına yatlar katlar almak da emekçilerin kaderi ölmek mi?”

Cumhurbaşkanı’nın madenci ölümlerini kader olarak değerlendiren sözlerine en sert tepki Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’tan geldi.

Bartın’da açıklamalarda bulunan Baş, “Yakınlar dışarıda perişan halde bekliyorlar. Az önce Tayyip Erdoğan geliyor diye bütün alanı boşalttılar. Tıpkı her katilin cinayet mahalline döndüğü gibi bu ülkeyi bir işçi mezarlığına çeviren Erdoğan da olay yerine dönüyor. İşçinin kanıyla canıyla sürdürdüğü iktidarının yeni katliamlarına iyi baksın Erdoğan. Patronlar servetlerine servet katsın diye Soma’da Ermenek’te işçiler nasıl katledildiyse bugün Bartın’da olan budur. Şimdi utanmadan çıkıp buna kaza diyorlar. Nerede gariban nerede yoksul emekçi var şehadet hep onların payına düşüyor. Ey Erdoğan senin kaderin çocuklarına yatlar katlar almak da emekçilerin kaderi ölmek mi? Madenci evladının kaderi yetim kalmak mı? Sayıştay uyarıyor işçi arkadaşlarımız yıllardır uyarıyor. ‘Önlem alın’ diyor dinlemiyorsunuz. Sayıştay’ın 2019’dak uyarılarına rağmen hiçbir önlem alınmayan bu açgözlülüğünüze lanet olsun” dedi.

Emek ve Demokrasi Güçleri: “Kaza değil katliam”

Bu arada madenci ölümleri İstanbul, İzmir ve Ankara’da yapılan eylemlerle protesto edildi.

Gösterileri düzenleyen Emek ve Demokrasi Güçleri, Bartın’daki ölümlerin de Soma ve Ermenek ile benzerlik taşıdığını savunarak “kaza değil katliam” mesajını verdi.

Gösterilerde AKP ile birlikte Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP de ölümlerden sorumlu tutuldu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Madenci Ölümleri İçin ‘Kader’ Madenci Yakını ‘İhmal’ Dedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.