Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı

Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı

ABONE OL
21:35 - 22/11/2023 21:35
Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasının bir an evvel kırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “İsrail’in Gazze’de ve diğer Filistin şehirlerinde uyguladığı devlet ve işgalci terörü bir insanlık suçudur, soykırımdır. Buna sessiz ve tepkisiz kalınamaz” dedi.

Bir günlük Cezayir ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Gazzeli hastaların Türkiye’ye getirebilmesi için Mısır’a bir seyahat planladığını da dile getirdi.

“İdraklerdeki ablukayı kırmalıyız”

Mısır seyahatinde Filistin’e yönelik ablukanın kırılması için görüşmeler yapacağını ifade eden Cumhurbaşkanı, iki ülkenin işbirliğinin ancak Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da bu konuda stratejiler geliştirmesi ile sonuç vereceğini belirtti:

“Ablukayı kırmak sadece bir miktar yardımın Gazze’ye sokulması ile gerçekleşmez. Ekonomik, siyasi, diplomatik, sosyolojik, kültürel birçok unsuru kullanarak ateşkesi sağlamalı; İsrail tarafından yerle bir edilen kenti yeniden ayağa kaldırmalıyız. İsrail’i uluslararası hukuka uymaya ve yaptıklarının hesabını vermeye zorlamalıyız. Mesela Birleşmiş Milletler zeminindeki ablukayı da kırmalıyız. ‘Müslüman öldüğünde sorun yok, Hıristiyan ya da Yahudi ölürse ancak problem vardır’ şeklindeki faşizan yaklaşımı darmadağın edip, ‘ölen insansa orada sorun vardır’ kavrayışını hakim kılmalı ve bu sayede idraklerdeki ablukayı kırmalıyız. Ancak böyle kalıcı barışı sağlamak mümkün.”

“İnşallah Netanyahu pılını pırtısını toparlayıp, buradan çekilecek”

“Kadim Filistin yurdu 1947’den itibaren kademe kademe İsrail tarafından işgal edilmişse de Gazze’nin, Filistin toprağı olarak kalacağını” belirten Erdoğan, Netanyahu’nun başbakanlığının sonuna geldiği iddiasını yineledi:

“İsrail’in aşama aşama Filistin topraklarını işgali adeta bir kapkaç olayıydı. Ama artık devran böyle dönmüyor. Şu anda tüm dünyanın İsrail’e karşı nasıl bir tavır takınmaya başladığını görüyorsunuz. Sokaklarda Filistin’e destek olanların sayısı artıyor. İşte Almanya’ya bakın. İngiltere aynen bu şekilde. ABD’de Beyaz Saray’ın önünde neler olduğunu görüyorsunuz. Artık maşeri vicdan harekete geçti ve bununla birlikte İsrail’in sokakları bile hareketlendi. Herkes Netanyahu’ya ‘artık git’ der hale geldi. İnşallah çok kısa bir zamanda Netanyahu pılını pırtısını toparlayıp, buradan çekilecek.”

“İslam dünyası tek yumruk olmalı, işgale tepkisiz kalmak utanç vesilesi”

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanan Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yayınladığı ortak bildiriye atıfta bulunan Cumhurbaşkanı İslam dünyasına bir kez daha Filistin sorunu çerçevesine birleşme çağrısında bulundu:

“İslam dünyasının da bu işgale sessiz kalmaması gerekir. Gazze’nin düşmesi demek, İslam dünyasının birlik ve beraberliğinin de derin yara alması anlamına gelir. İsrail’in pervasızca Gazze’yi işgal etmesi karşısında sessiz, tepkisiz kalmak bir utanç vesilesidir. İslam dünyası Riyad’da sergilediği kararlılığın arkasında durmak ve alınan kararları uygulamak için birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmeli ve tek yumruk olmalıdır. İsrail’in Gazze’de ve diğer Filistin şehirlerinde uyguladığı devlet ve işgalci terörü bir insanlık suçudur, soykırımdır. Buna sessiz ve tepkisiz kalınamaz.”

“Hamas’ın sivillere yönelik olumsuz bir davranışının olduğuna inanmıyorum”

İsrail hükümeti ve Hamas arasında bugün varılan, rehine takası ve geçici ateşkes anlaşmasına da değinen Cumhurbaşkanı, “Hamas’ın elinde bulunan sivillere yönelik herhangi bir olumsuz davranışının olduğuna veya olacağına inanmıyorum. İsrail’in elinde ciddi sayıda Filistinli var. Hamas şu anda onları kurtarmanın gayreti içerisinde. Biliyorsunuz şu an itibariyle Katar’ın devreye girmesiyle süreçte yeni bir adım atılıyor. Öyle zannediyorum ki rehinelerin takasına bugün yarın geçecekler” dedi.

Özgür Özel’e “Netanyahu ağzı ile konuşuyor” eleştirisi

Erdoğan’ın hedefinde dün partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda “Filistin’de olaylar aslında Filistin halkına da en büyük zararı veren Hamas’ın bir gece yarısı sivillere yönelik roket saldırılarıyla, sınır aşmasıyla başladı. Bunu fırsata çeviren İsrail hükümeti, Hamas’la mücadele adı altında Filistin’e inanılmaz bir saldırıya, soykırıma girişti” diyen CHP lideri Özgür Özel de vardı:

“Maalesef Türkiye’de de buna mağlup olan, mağlup olmanın yanında onların eşiğinde giden yapılar mevcut. Bunların içinde siyasi yapılar da bulunuyor. Mesela ana muhalefetin başındaki isim Netanyahu’nun ağzıyla konuşuyor. Benim ülkemde ana muhalefetin başındaki insan Netanyahu’nun ağzıyla konuşursa, bizim topraklarımızın suyundan hiçbir şey alamamış demektir. Bunlara gereken dersi vakti saati geldiğinde ben inanıyorum ki benim milletim verecektir. Yine bakıyorsunuz ana muhalefetin başını çektiği ittifakın içerisinde yer alanlardan, Siyonist yapıyla beraber hareket edenler bulunuyor. Bunları tek tek saymama da gerek yok. Fakat benim milletimin iradesi bunların hepsinin iradesini ters yüz edecektir. Yaklaşık 4,5 ay sonra gereken cevabı milletimden alacaklarına ben inanıyorum.”

Dışişleri’nden açıklama: “Taraflar arasında mutabakata varılması olumlu bir gelişme”

Bu arada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara dört günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılması, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme” olarak nitelendirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Rehine ve tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz.

Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz.”

VOA tarafından geçilen Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan İsrail’i soykırımla suçladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.